Mindenhol ott van már a drog

A Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum harmadik alkalommal hozott a város fiataljainak egy drogprevenciós érzékenyítő színházi előadást. A másfél órás darabot valós történetekre, élethelyzetekre fűzték fel. Az előadás főszereplői fiatalok, akik buliznak, megélik az első szerelmet, az első drogos estét, egy tragikus közúti balesetet, családi traumákat. A mellbevágó történetet a város általános és középiskolásai nézhették meg a Derkovits Művelődési Központ színháztermében. A két felvonásos darab szünetében és a végén pedig az előadás egyik rendezőjével Maczó Józseffel, a Támaszpont Alapítvány elnökével, - aki korábban rendőrként dolgozott - beszélgettek, elemezték a jeleneteket. Mi az előadás után tettük fel neki kérdéseinket. 

- Sok mindenről meséltek, de mire akartok tanítani? 

- Én mindig azt mondom, hogy igazából nem is tanítani szeretnénk, hanem hiteles információt nyújtani. Azt figyeltem meg, hogy amikor döntéshelyzetbe kerülnek a fiatalok, akkor olyan könnyen döntenek, mert azt hiszik, hogy mindent tudnak, és igazából nagyon sok probléma adódik abból, hogy azt hiszik, hogy mindent tudnak, pedig a jó döntéshez megfelelő információ halmazzal kell rendelkezni. Mi azt vállaltuk, hogy megpróbáljuk az információkat közvetíteni, és bízunk benne, hogy ők ez alapján majd a helyes döntést meg fogják hozni. 

- Több, mint 20 évig a rendőrségen dolgoztál, a kábítószer osztályon, sokat láttál, onnan merít az előadás is? 

- Valóban, nagyon sokat. A szakértő társammal, aki szintén a kábítószer osztályon volt, közösen hoztuk létre a darab szakmai részét. A kábítószerrel kapcsolatos színházi szakmai részét pedig drámapedagógusok alkották meg. Nagyon sok jelenetből válogattunk, amikor az előadást létrehoztuk, 50-60 jelenet volt, ebből lett végül 14. Próbáltuk azokat a jeleneteket kiválogatni, amik egyrészt felfűzhetők egymásra, ami végigkövethető egy egyórás előadásban, másrészt azokat hagytuk benne, amik a fiatalok életében leggyakrabban előfordulhatnak, tehát az első buli, az első drogfogyasztás, a baráti társaság hatása. Ez így, szerintem fiatalként mindenki életében előfordulhat. 

- A drogtól mindenki félti a gyerekét. Nagy a baj, ha szétnézünk napjainkban? 

- Igen. Egy hétvégén 300 ezer ember kerül kapcsolatba a droggal, ami zuglaborokban készül. Rendkívül szennyezett anyagok kerülnek a piacra, el sem tudjátok képzelni, mi mindennel hígítják fel. A drogvizsgálatokon az összetételt vizsgálják, nézik, a heroinba bekerül a krétapor, téglapor, de még üvegpor is. El tudjátok képzelni milyen az, amikor ezeket befecskendezik a vénába? Mert ez mind odakerül. A drog az idegrendszerre hat, az idegrendszer pedig 22-23 éves korára fejlődik ki teljesen. Ez nehéz ügy, egyrészt nagyon könnyű belecsúszni, másrészt nem tudjuk, hogy mi van abban, amit kipróbálunk. Nem tudják a gyerekek, hogy mit kapnak, sőt szerintem még a dílerek sem tudják, hogy mit adnak el, ebből adódik, hogy nem tudja, hogy hat a szervezetére. Még egy teljesen tiszta anyagnál sem tudja, hogyan reagál rá a szervezete, éppen ezért nagyon sok a baleset, a rosszullét, akár a haláleset. Természetesen pillanatnyi élvezetet, pillanatnyi jó érzést ad, de több vele a probléma, mint ami jó érzés keletkezik. 

- Ráadásul ma már nagyon könnyű hozzájutni.... 

- Persze. A srácok mindent tudnak egymásról. Ha valaki nem kerül kapcsolatba a kábítószerrel, akkor is tudja. Nagyon kevés olyan gyerekkel találkoztam, aki azt mondta, hogy ő nem tudja, hogy ez hogy van. Budapesten 10 perc körülbelül anyagot szerezni, de ha az ország bármelyik részére elmegyek, akkor is maximum 15- 20 perc alatt tudnék szerezni. Borzalmas nagy a fertőzöttség, egyszerűen mindenhol ott van a drog, az iskolában, a munkahelyeken, bárhol. Beszéltem olyan pénzügyi szakmában dolgozó, stresszes mindennapokat élő emberrel, aki megmondta, hogy ő reggel egy kokain csíkkal kezdi a napot, hogy egyáltalán föl bírjon az ágyból kelni. És hány ilyen szakma van… berta

0
Nyári diákmunka 2024
Brassai expo a duális képzésről

Kapcsolódó hozzászólások