Mézeskalács Szederkényben

Finom karácsonyi illatok és igazi ünnepi hangulat fogadott minket a Tiszaszederkényi Művelődési Házban szombat délelőtt. Egy mézeskalács-készítő tanfolyamon jártunk, ahol a résztvevők Pipicz Annamáriától tanulhatták meg az édesség sütésének és díszítésének minden csínját-bínját. Fiatalok és idősebbek, kezdő és rutinos háziasszonyok is ülnek az asztal körül. Amikor megérkezünk, éppen mindenki elmélyülten dolgozik saját süteményén, néhányukat azért mégis sikerül egy kicsit kizökkentem, hogy kiderítsem, mit szeretnek ennyire a mézeskalács-díszítésben.

- Nagyon szeretek kreatívkodni, körmözni és hennázni is - kezdi Tóth Petra. 

- Az pedig külön jó, hogy egy igazán személyes és egyedi ajándékokat tudok adni majd a családtagoknak, rokonoknak. Megtanultam, hogyan kell írókázni, nekem ez a kedvencem, bár nem egyszerű. 

- Én ugyan már régóta foglalkozok mézeskalács-készítéssel hobbi szinten, itt olyanokat is megtanultam, amikkel az interneten sosem találkoztam, így ezentúl már sokkal szebb darabokat gyárthatok - ezt már Jeszmás Anikó meséli. 

- Éppen egy kis dobozt készítek, az oldalai már kész vannak, díszíteni kell, aztán ragasztani, szép kis ajándék lesz belőle. Pipicz Annamária a miskolci Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagja és már 20 éve foglalkozik mézeskalács- készítéssel. Tőle tanulhattak a workshop résztvevői sütni, díszíteni az elmúlt három hétvégén. 

- A cukormáz a lelke az egész folyamatnak, a legtöbben szerintem emiatt jöttek el erre a tanfolyamra, hogy megtanulják, hogy kell ezt jól elkészíteni - mondja Annamari, miközben egy újabb adag cukormázat keverget. 

- Sokszor át kell keverni, pont jó állagúnak kell lennie ahhoz, hogy szépen lehessen vele dolgozni. Ehhez rutin és türelem is kell, nekem is előfordul, hogy nem sikerül úgy, ahogy szeretném, erre azt szoktam mondani, hogy a bolygóállásoktól is függ. Sokan szeretik ezt csinálni, ilyenkor, advent közeledtével pedig különösen sokan érdeklődnek, szeretik a háziasszonyok saját maguk elkészíteni és díszíteni ezeket a sütiket, hiszen finomak, a szebbek pedig ajándéknak is kiválóak. 

venna 

0
Óriási pontyok érkeztek
Sikeres élelmiszergyűjtés

Kapcsolódó hozzászólások