Megemelt vállalkozói vízdíjak

Tavaly decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy január 1-től emelkedik a vízdíj, így ettől az évtől egységesen 576 forintba kerül az ivóvíz köbmétere. A rendelkezés a lakossági vízfogyasztást nem érinti, de a vállalkozásoknak és a szolgáltatóknak már a magasabb költségekről érkezik a számla. 

- Elég jelentősen megdrágultak az árak januártól - nyilatkozta lapunknak Kósa-Tóth Zoltán, a Tisza- Szolg2004 Kft. ügyvezetője. 

- A víz a szennyvíz díjjal együtt a háromszorosára nőtt, illetve egy új tétel is bekerült a fizetnivalók közé, az alapdíj. Ez attól függ, hogy mennyi mérőórát használunk az adott rendszeren, ezért mi valamennyi órát felülvizsgáltuk, megnéztük, hogy hol szükséges a mérés, hol nem. Ahol nincs rá szükség, ott természetesen megszüntettük ezeket az órákat, illetve megnéztük, hogy lehet-e kisebbekre cserélni. Ezekkel a lépésekkel jelentősen le lehet faragni a költségeket, ami havi néhány ezer forinttól, akár milliós tételre is rúghat. A TiszaSzolg 2004 Kft. két nagy üzletágát érinti a változás, a fürdőt és a távhőszolgáltatást. A fürdő tevékenységéből adódóan nagy vízfelhasználó, ez azt jelenti, hogy januárban mintegy 3 millió forinttal fizettünk többet az előző évhez képest. 

Ha nem próbáljuk csökkenteni a költségeket, akkor ez mintegy 70 millió forint pluszköltséget jelentene évente. Megpróbáljuk minél inkább a saját vízkivételi pontunkat használni, átnézzük, hogy hol lehet az ÉRV csatornahálózatát a legkevésbé terhelni. A távhőszolgáltatásnál viszont egy elég furcsa helyzet alakult ki, ugyanis mi emelt áron vásároljuk meg a vizet, viszont rezsicsökkentett áron kell továbbadnunk a lakosság felé. Amennyiben ez így marad, az éves szinten mintegy 170 millió pluszköltséget fog jelenteni, de ha minden igaz, kapunk majd kompenzációt. - A fürdő és a strand áraira hatással lesz a vízdíj emelkedése? - Amit most biztosan tudok, hogy a nyári szezonnyitás előtt nem fogunk árat emelni, viszont a nyári nyitáskor a megemelkedett költségek miatt várható áremelés. A Tisia Hotel & Spa is megérzi a vízdíjemelkedést. Tavaly havonta 200 ezer forint vízdíjat fizettek, idén ez 600 ezer forintra emelkedett. 

- Tavaly 206 forintot fizettünk a víz köbméteréért, ami januártól 576 forintra nőtt - tudtuk meg Kéki Zoltántól, a szálloda vezetőjétől. 

- Így több mint háromszorosára emelkedett a befizetni való, amit a szállodának úgymond be kell nyelnie. A villany és a gáz áránál egy kicsit tudunk „játszani" a napelemekkel, az alternatív lehetőségekkel, a víznél viszont nincs ilyen. Ebben az esetben egy dolgot tudunk tenni, spórolunk, amennyire lehet. 

ema

0
Kilencven esztendő
Megnézheti adóbevallását

Kapcsolódó hozzászólások