Lokálpatrióta diadal

Szavazatszámlálás Tiszaújváros 9-es számú szavazókörében, a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. A szavazatszámláló-bizottságok tagjai nem voltak könnyű helyzetben, hiszen városi szinten több mint 28 ezer szavazólapot kellett átvizsgálniuk. Voksoltunk a polgármesterjelöltekre, az egyéni képviselőjelöltekre, a vármegyei- és az európai parlamenti pártlistákra, valamint voltak olyan szavazókörök, ahol a roma nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire is szavaztak.

A Tiszaújvárosi Lokálpatrióta Egyesület (Lokálpatrióták) elsöprő sikert ért el az önkormányzati választáson Tiszaújvárosban. Jelöltje, dr. Fülöp György nagy fölénnyel szerezte meg ismét a polgármesteri címet és mind a nyolc egyéni választókerületben e szervezet jelöltje győzött. A közösen induló Fidesz-KDNP és a Városért Egyesület 3 kompenzációs mandátumot szerzett a 11 fős képviselő-testületben. Tiszaújváros 12.181 névjegyzékben szereplő választópolgárának 56,68 százaléka (8 százalékkal több, mint öt éve) járult az urnák elé június 9-én, hogy polgármestert, önkormányzati képviselőket válasszon, s hogy voksoljon a vármegyei közgyűlés, illetve az Európai Parlament pártlistáira. A roma nemzetiségi önkormányzati választáson csak azok szavazhattak, akik korábban regisztráltatták magukat. 

A polgármesteri posztért ketten versengtek, s végül Dr. Fülöp György óriási fölénnyel, az érvényes szavazatok 75,30 százalékával nyert. A Fidesz- KDNP és a Városért Egyesület jelöltje, Kenyeres Tamás 24,70 százalékkal lett a második. Az egyéni választókerületekben az öt évvel ezelőtti eredményhez hasonlóan taroltak a Lokálpatrióták, mindenütt ők nyerték el a mandátumot. Mégpedig nagy fölénnyel, három jelöltjük is 70 százalék fölötti eredményt ért el, s még a legkisebb arányban nyertes is 52% fölötti eredményt ért el, abban a választókerületben, ahol nem ketten - ahogy a többiben - hanem hárman versenyeztek a voksokért. A mandátumot nem eredményező töredékszavazatok alapján a Fidesz- KDNP és a Városért Egyesület 3 képviselői helyet kapott a kompenzációs listáról.

A vármegyei közgyűlési pártlistákra leadott szavazatokat megyei szinten összegezték. A 28 tagú testületben a Fidesz-KDNP 17, a Mi Hazánk 5, a DK 3, a Momentum 2, az MSZP 1 mandátumot szerzett. A közgyűlésnek a pártlisták alapján tiszaújvárosi tagja is lesz, Pap Zsolt személyében, aki a szocialisták listavezetőjeként jutott be a grémiumba. A vármegyei listák közül Tiszaújvárosban is a Fidesz-KDNP vitte el a pálmát, de szorosan ott volt a nyomában az MSZP. Önkormányzatot választhattak a nemzetiségek is. 

A szavazás eredményeként Tiszaújvárosban 5 fős roma nemzetiségi önkormányzat alakulhat. Az önkormányzati választással egy időben voksolhattunk az Európai Parlament pártlistáira is. Az országos eredmény szerint a Fidesz- KDNP 11, a Tisza Párt 7, a DK-MSZP-Párbeszéd 2, a Mi Hazánk 1 mandátumot szerzett. Tiszaújvárosban a Tisza Párt bizonyult a legnépszerűbbnek több mint 40 százalékát gyűjtötte be a szavazatoknak. 

0
Röplabdás sikerszéria
Ingyenesen csobbanhatunk

Kapcsolódó hozzászólások