Lehmann Csongor bronzérmes

TRIATLON. A Tiszaújvárosi Triatlon Klubot képviselő Lehmann Csongor bronzérmes lett a világbajnoki széria versenysorozat (WTCS) május 25-én, szombaton megrendezett olaszországi futamán. A párizsi olimpiára készülő kiváló sportoló Szardínián, Cagliari városában - az eddigi legjobbja, a top10 után - lépett egy nagyot előre, méghozzá úgy, hogy csak két olimpiai érmes tudta őt megelőzni! Az előzetes várakozásnak megfelelően meglehetősen nagy hullámokkal kísért 1500 méteres tengeri úszás várt az elit férfiak mezőnyére. Az első 750 méter után ki kellett futniuk a sportolóknak a partra, majd visszafordulva a víz felé újra a habok között tempózhattak. A vizet elhagyva a depót elsőként az olasz Crociani „támadta meg", Lehmann Csongor 6 mp hátrányban a 8. helyen indult az első váltásra. A 10 körös, 38 kilométeres kerékpározás 5-6. kilométerére összeállt egy 20 tagú élboly, Lehmannal és Dévay Márkkal. A világsztárok egész sorát, olimpiai-, világbajnoki- és kontinens bajnoki sportolókat tartalmazó első „vonat" a második váltásig több mint 1 perces előnnyel érkezett a második váltáshoz. A futópályára az idei WTCS-sorozatot csak most kezdő duó, a britek egyéni olimpiai ezüstérmese, mix-váltóban olimpiai bajnoka, Alex Yee, és az egyéni olimpiai bronzérmes, tavaly Cagliari-ban második, a jelenlegi világranglista második új-zélandi Hayden Wilde ment ki elsőnek. A sarkukban nem más volt ott, mint a tiszaújvárosiak korábbi junior és U23-as világbajnoka, Lehmann Csongor. 

A 10 km-es, négykörös futás első köre után Csongor 9 mp hátrányban tartotta a harmadik helyét. A második körben picit növelte előnyét Lee és Wilde, míg Lehmann visszaverte az utána rohanó vetélytársakat. A 3. kör végére 34 mp volt Csongi hátránya, akit 5-6 mp-re ostromolták a bronzéremről álmodozó többiek. Az utolsó 2,5 kilométer több mint felénél 8 mp volt Csongor előnye, amit a célba érkezésig megőrzött, és ezzel életében először dobogóra állhatott a sportág legmagasabban jegyzett sorozatában. 

- Ez volt a harmadik hétvége, amikor zsinórban versenyeztem, és mostanra állt össze minden - hangsúlyozta az érmesek számára kötelező dopping-vizsgálatot követően Lehmann Csongor, aki a WTCS-es összetett rangsorának jelenlegi harmadik helyezettje. - A rajttól kezdve jól éreztem magam, jól kontroláltam a mezőnyt, a brutális tempót hozó, ebből adódóan sok „áldozatot" követelő kerékpározás közben átláttam a dinamikát. Bringázás közben kivettem a részem a munkából, volt respektem a bolyban, beengedtek, ha be akartam állni a sorba. Sokat számított a második depózás is, ahol nyertem pár másodpercet és harmadikként indulhattam futni.

A futás 3. körében rezgett a léc, vészesen közelítettek a futógépek, de a pálya kanyargósabb, sikános részén jobban húztam, és sikerült megtartani a pozíciómat a végéig. Mondanom sem kell, hogy hatalmas az öröm, mely a nagyon jó felkészülésnek és a csapatnak köszönhető. Édesapám, testvérem, Bence, a családom, a klubtársaim, edzőim és dr. Szakály Zsolt tudományos tanácsadó nélkül nem sikerülhetett volna, nem érhettem volna el első nagy dobogómat a világbajnoki sorozatban. Az is sokat segített, hogy itt volt a barátnőm, Rebeka, aki apával szinte végigfutotta a távot, hogy biztassanak, tartsák bennem a lelket, ami nagyon jólesett és nagy szükségem volt rá. A célba érkezés után az elitből is sokan gratuláltak, örömmel vettem tudomásul, hogy már mindig számolnak velem. Vasárnap utazunk haza. Másfél-két hétig otthon folytatódik a felkészülésem, majd Livigno-ba, magaslati edzőtáborba indulok. 

Végeredmény Elit férfiak (63 induló): 1. Alex Yee (brit) 1:39:44 óra, 2. Hayden Wilde (új-zélandi) 1:39:46, 3. Lehmann Csongor (magyar) 1:40:27, …23. Dévay Márk (magyar) 1:43:11 …26. Faldum Gábor (magyar) 1:43:41, …43. Bicsák Bence (magyar) 1:46:23. 

0
Kiss Gergely a top10-ben
Országos döntőben az Eötvös

Kapcsolódó hozzászólások