Lehmann a hetedik, Kiss a tizedik

TRIATLON. Élete első világbajnoki széria versenysorozat (WTCS) döntőjében Lehmann Csongor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub (TTK) kiválósága a 7. helyet harcolta ki, és ezzel az elit kategória világbajnoki összetettjében a 10. pozíciójában zárt. A TTK másik kiválósága, Kiss Gergely az U 23-as világbanikságon a 10. lett, míg Sinkó-Uribe Ábel a 30. helyen végzett. A triatlon világbajnoki széria versenysorozat (WTCS) idei döntőjének és az U23-as világbajnokságnak egyaránt a spanyolországi Pontevedra városa adott otthont az elmúlt hétvégén.

- Mintegy 60 ezer néző kísérte figyelemmel az elit férfiak fináléját, ami kellően megadta az alaphangulatot - tudtuk meg a helyszínen tartózkodó Lehmann Tibortól, a TTK elnök-vezetőedzőjétől. 

- Az első kör során Csongor a 11-12. helyen fordult, majd a táv végére, követve a francia menőket, a 4-5. helyen csatlakozott az élbolyhoz. A 8 körös, összesen 40 km-es kerékpározást egy 25 tagú első csoport együtt teljesítette. A tempóra jellemző, hogy az olimpiai bajnok norvég Kristian Blummenfeltet és az ötkarikás bronzérmes új-zélandi Hyden Wilde-t is soraiban tudó második boly nem tudott felérni az éllovasokra, míg a harmadik sorba száműzték a britek két olimpiai- és világbajnokát, Alex Yee-t és Jonathan Brownlee-t is. 

Csongornak a második depózása is jól sikerült, olyannyira, hogy a 4 körös, összesen 10 kilométeres futás első körének végén ő állt az élre, ahol a táv feléig vezette a versenyt. A 3. körre - a franciák iramváltásainak „köszönhetően" - volt egy apró visszaesése, ott elvesztette a közvetlen élcsoportot, így végül az előkelő 7. helyen érkezett célba. A verseny előtt tudtuk, hogy jó helyen áll a ranglistákon, így nem volt semmi stressz. Ilyenkor lehet nagyot versenyezni, ezt meg is tette. Végig remekül helyezkedett, így sikerült „levadásznia" jó néhány „nagyvadat", a már fent említetteken kívül - sok más mellett - a világranglista 4. portugál Vasco Vilaca-t is. A 7. hely minden idők legjobb magyar férfi vb-eredménye, de ugyanez vonatkozik a WTCS-összetettben elért 10. pozícióra is. Nem állunk meg itt, tudjuk, hogy mi kell a következő lépcsőfokhoz. 

- Egy újabb, a csapattársaimmal együtt elvégzett, kiválóan sikerült Livigno-i, magaslati edzőtáborozás után jó formában érkeztem erre a nagyon fontos versenyre, így joggal bizakodtam benne, hogy ismét tudok bizonyítani - fogalmazott a párizsi olimpiára készülő Lehmann Csongor. 

- Sokat léptünk előre az utóbbi időszakban a kerékpározásban és az ezt követő futásban is, az úszással pedig eddig sem volt probléma. A franciák mindig ott vannak az elejében, miért ne tették volna ezt éppen a WTCS brutális mezőnyt felvonultató spanyolországi döntőjében, mely számomra az első volt. Örülök, hogy végig figyelni tudtam rájuk, azt sem bánom, hogy a második futó kört végig én vezettem. Most sem csinálnám másként, meggyőződésem, hogy csak így lehet dobogóra állni. Ez a döntős 7. hely ért annyit számomra, mint egy WTCS-futam dobogó, pontokban pedig annál többet is hozott. Az U23-as korosztály szintén szeptember 23-án megrendezett világbajnokságán Kiss Gergely és a most debütáló Sinkó-Uribe Ábel képviselte a TTK-t. 

- Előzetesen top10-es eredményt jósoltam a tavalyi ezüstérmes Kiss Gergelynek, ami be is jött - folytatta Lehmann Tibor. - A nagy tempóval jellemezhető, igazán férfias kerékpározás után a futópálya sem volt egyszerű. Gergő a második váltás után nem tudott csatlakozni az elejéhez, de még így is lehetett volna dobogós, a németek azonban másként, a saját javukra alakították a versenyt. Sinkó-Uribe Ábel az utolsó pillanatban került be az indulók közé. Ő az első két boly között, egyedül úszott, ahonnan sajnos nem tudott felzárkózni az első kerékpáros csoporthoz. A második sorral bringázott a depóig. Ezt követően egy jót futott, a 62-es rajtszámával a 30. helyen érkezett célba. Ezzel ő is bizonyította, hogy ott van a helye a korosztály nemzetközi legjobbjai között. Mind a három versenyzőnk kifejezetten jól ment itt Pontevedra- ban, aminek természetesen nagyon örülök. Az pedig csak ráadás, hogy mind a hárman helyén kezelik a teljesítményüket, és a továbblépés jár a szemük előtt! 

Eredmények WTCS-döntő: Férfiak (65 induló):

1. Dorian Conninx (francia) 1:42:22 óra, 2. Tim Hellwig (német) 1:42:22, 3. Pierre Le Corre (francia) 1:42:22,… 7. Lehmann Csongor (magyar) 1:42:54, … 20. Bicsák Bence (magyar) 1:43:53, …33. Faldum Gábor (magyar) 1:45:23. Világbajnoki összetett, férfiak: 1. Dorian Conninx (francia) 4237,6 pont, 2. Hayden Wilde (új-zélandi) 4061,43, 3. Leo Bergere (francia) 4002,88, …10. Lehmann Csongor (magyar) 2643,25, …24. Bicsák Bence (magyar) 1535,42, …36. Faldum Gábor (magyar) 935,58, …54. Dévay Márk (magyar) 621,08 U23-as vb: Férfiak (60 induló): 1. Simon Hanseleit (német) 1:45:18 óra, 2. Baptiste Passemard (francia) 1:45:30, 3. Mitch Kolkman (holland) 1:45:42, …10. Kiss Gergely (magyar) 1:46:50, …30. Sinkó-Uribe Ábel (magyar) 1:50:10.

0
Kiegyeztek az Eötvös gimnázium deákjai
Kifeszített íjak a Laza Plázánál

Kapcsolódó hozzászólások