Klímák a panelépületekben

Hőségriasztás hőségriasztást ért a napokban, ennek nyomán, de sokakban már korábban felmerült, hogy klímaberendezést szereltetnek fel. A családi házas övezetekben (Kertváros, Tiszaszederkény) ez viszonylag egyszerű, a panelrengetegben azonban több szabályt is be kell (kellene) tartani. A leggyakrabban előforduló probléma, hogy a működés során keletkezett kondenzvíz elvezetését nem mindig az előírásoknak megfelelően végzik, ezzel eseteként károsítják a közös tulajdont, illetve kellemetlenséget okoznak tulajdonostársaiknak is. 

A klíma felszerelése nem a saját lakásban történő munkálatnak minősül, mivel a kültéri egységet a közös tulajdonban lévő külső homlokzatra szerelik fel. A törvény szerint a felszerelés előtt ki kell kérni a tulajdonosok hozzájárulását, és a közvetlenül érintett szomszédoknak - alatta, felette és mellette lévő lakásokra vonatkozóan - legalább a 2/3-ának azzal egyet kell érteni. 

A legfontosabb, hogy a klíma felszerelése előtt a közös képviseletnek le kell adni egy tervrajzot, amely bemutatja, hogy hová kívánják elhelyezni, és főleg, hogy a kondenzvizet milyen módon és merre fogják elvezetni. Szükséges bejelenteni azt is, hogy milyen típusú klímát szerelnek fel, és az milyen decibellel (hangerő) működik. Ha nem volt meg az előzetes jóváhagyás a szomszédok birtokháborítás miatt feljelentést tehetnek a helyi önkormányzat jegyzőjénél, és kérhetik az eredeti állapot helyreállítását. Építési engedély nem kell a felszereléshez, ha nem jár együtt a homlokzat vagy az épület tartószerkezetének megváltoztatásával. Nem a klíma használatát kell engedélyeztetni, hanem a kültéri egység telepítésének a helyét, valamint a beltéri egység kondenzvizének elvezetési módját. Mindezt egy városi főépítészi konzultáció keretében. A főépítész elsősorban városképi szempontból vizsgálja ezt a városközpont területén 1évő társasházak esetében, az egységes homlokzati megjelenés érdekében. 

A konzultációhoz - ami személyesen vagy elektronikus úton kezdeményezhető - szükség van az érintett homlokzatról készült fotóra, a lakás adataira és a lakástulajdonos elérhetőségére, Amennyiben a lakás rendelkezik erkéllyel vagy loggiával, a kültéri egységet oda kell telepíteni. Más esetekben, például az ablak alatti telepítésnél, a kondenzvizet a lakáson belül kell gyűjteni, vagy elvezetni, 

f.l. 

0
Légkondik a tűzoltóknak
Befejezett beruházások

Kapcsolódó hozzászólások