Jól teljesítettek a diákok

Már megvannak az írásbeli érettségik eredményei. A tiszaújvárosi középiskolások idén is jól teljesítettek, de aki nem elégedett, az a szóbeli vizsgán még javíthat. A matematika és a történelem nem okozott túl nagy meglepetést, de az átalakított magyar nyelv és irodalom vizsgák már annál inkább. Ez derül ki nem csak az idei írásbeli eredményeiből, hanem a pedagógusok véleményeiből is. Ma már nem csak az érdemjegy számít, hanem az is, hogy mennyi százalékot ér el egy diák. A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium végzősei, mint mindig, most is kiválóan teljesítettek életük első nagy vizsgáin, de a szaktanárok szerint az idei magyar feladatsor bizony a legjobbak teljesítményét is visszavetette. Remeczki Adrienn osztályában csak elvétve van négyes tanuló magyarból, a legtöbben ötöst vagy dicséretes ötöst kaptak az elmúlt években. A megreformált írásbeli érettségi feladatsor azonban még ezeken a gyerekeken is kifogott. 

- Én az összes diákommal megoldottam az elmúlt évek vizsgasorait, melyek szerintem jóval könnyebbek voltak, mint az idei követelmények.

Ennek ellenére csupa négyes-ötös eredmény született. A baj csak az, nem mindegy, hogy valaki 81 vagy 90 százalék fölötti értékkel lett ötös. A felvételinél ez nagyon sokat nyom a latba. Szerintem a legjobbaknak is 10%-kal rosszabbul sikerült az idei érettségi, mint az elmúlt 10 évben. Én nagyon büszke vagyok rájuk, hogy ebben a bizonytalan helyzetben is ilyen szépen teljesítettek - mondta a gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára. A történelem és a matematika írásbeli érettségin is jó eredmények születtek, annak ellenére, hogy ezektől a tantárgyaktól a diákok sokkal jobban tartottak. Ez érvényes a Szerencsi SZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző iskola 12. osztályos tanulóira is. Nem csak ők, tanáraik is leginkább a matekvizsgától tartottak, de itt is a magyar írásbelik sikerültek gyengébben az előző évekhez képest. Mivel átalakult a technikumi képzés, a 12. évfolyamos tanulóknak ez most előrehozott érettségi volt. 

Ők jövőre kapják meg egyszerre az érettségi és szakmai bizonyítványukat. A Brassaiban 12, az Eötvösben 121 diák tett emelt szintű érettségit. Június 5-én megkezdődtek a szóbeli érettségi vizsgák. Városunkban a brassaisok június 17-én, a gimisek 24-én kezdik a szóbeliket. 

O.K. 

0
Nőtörténeti tények és tévhitek
Gyűjtőút, járda

Kapcsolódó hozzászólások