Iskolapadból a munkaerőpiacra

Közeleg a tanév vége és vele együtt a vakáció ideje. A legtöbb diáknak a nyár a pihenésről és a bulizásról szól, de vannak, akik úgy döntenek, inkább keresnek egy kis zsebpénzt. Szülői engedéllyel már 15 éves kortól lehet diákmunkára jelentkezni. Idén nagyot nőhet a diákmunkások fizetése, akár egy kezdő pedagógusnál is többet kereshetnek. Árufeltöltő, pénztáros, felszolgáló, széles a választék Tiszaújvárosban is. 

A Tisia Hotel minden nyáron foglalkoztat diákokat, akik az étteremben, a wellness-részlegen, a konyhán és a rendezvényeken is segédkezhetnek. Ide főként 18 éven felülieket várnak, akik szakirányú tanulmányokat folytatnak. Minden évben nagy a túljelentkezés. A tavalyi diákmunkások közül hárman maradtak a hotelben, köztük Orliczki Petra, aki immár rendezvénymenedzserként dolgozik teljes munkaidőben. 

- A Debreceni Egyetemre járok turizmus- vendéglátás szakra, és tavaly kellett megcsinálni a szakmai gyakorlatot - meséli Petra. - Mivel helyi vagyok, az volt a legjobb opció, hogy ide jelentkezzek. Minden részlegébe betekinthettem, aztán a diákmunka után az igazgató úgymond itt tartott, mert úgy látta, önálló vagyok. Részt vettem a reggeliztetésben, kisebb rendezvények, céges rendezvények lebonyolításában, kávészüneteket vittem, nyáron sok esküvő volt, azokban is segítettem, aztán a terasz munkálatai, rendelésfelvétel, ála-carte szerviz, sok mindent csinálhattam. A diákmunkával mindenki jól jár. A tanulók belekóstolhatnak a munka világába és fizetséget is kapnak érte, míg a munkáltatónak nagy segítséget és viszonylag olcsó munkaerőt jelentenek. A legtöbb nagyáruház egész évben keresi a diákokat. Rostás Dániel már 4 éve dolgozik a tiszaújvárosi TESCO-ban, ezalatt a Brassaiban tanult, idén végzett technikumon. 

- 17 évesen kezdtem munka után kutakodni, mert jogosítványra gyűjtöttem, azóta már van jogsim és autóm is - mondja Dániel. - Nagyrészt árut pakolok, amikor a kamion meghozza az árut, én azt komissiózom, raktározom, sorokra szortírozom és kipakolom a polcokra. Az órabérem bruttó 1500 forint, de erre még jönnek pótlékok, mint például a délutáni pótlék, ami 30% és a vasárnapi pótlék, ami plusz 50%. Jó a csapat, mindenki barátságos, jól érzem itt magam, de ezek már az utolsó napjaim, mert júniusban főállásban fogok elhelyezkedni a szakmámban. A tiszaújvárosi Meló-Diák iskolaszövetkezeten keresztül is sok tanuló keres magának munkát nyárra, vagy éppen az iskolai szünetekre. A legtöbben már év elején, február környékén érdeklődnek munka után, de vannak, akik ilyenkor, nyár elején kezdenek el keresgélni. Fontos, hogy a jelentkezők érvényes diákigazolvánnyal rendelkezzenek, amin matrica is van, e nélkül nem állhatnak munkába. Idén jól járnak a tanulók, akár 18-20%-kal is nőhet a diákmunkások bére. 

- 16 éves kortól már el lehet helyezkedni egy áruházban, árufeltöltői pozícióban, de többféle pakolós munka is van a nyáron - kezdi Mahalek Marcell, a tiszaújvárosi Meló-Diák Hsa projektvezetője. - Egy 17 éves diáknál már a pénztáros munkakör is szóba jöhet, ami már nagyobb felelősséggel jár. 18 évtől pedig megnő a lehetőségek száma, de a legnépszerűbbek az áruházi és strandos munkák szoktak lenni. Ez a diáknak is jó, hiszen pénzszerzési lehetőség, és a felelősségvállalás picit meg is neveli a fiatalokat, valamint az is plusz, hogy belelát a munka világába, ami később jó referencia is lehet. De jó a munkáltatónak is, hiszen a 25 év alatti diákok adómentesek, így kedvezőbbek a feltételek, olcsóbb munkaerőnek számítanak. Illetve tehermentesíti a meglévő munkavállalókat. 18 év alatt maximum 8 órát dolgozhatnak egy nap, ez jellemzően év közben 4 vagy 6 óra szokott lenni, nyári szünetben pedig inkább 6 vagy 8. 

A diák bérezése attól is függ, hogy mi hogyan tudunk megállapodni a partnerünkkel, de természetesen figyelembe kell venni a törvényileg meghatározottakat is. Ami jelen pillanatban a minimálbért tekintve 1334 forint bruttó órabért jelent, a garantált bérminimum esetén pedig, ami már végzettség-köteles, óránként 1704 forintot bruttóban. 

venna 

0
Kazinczys gyermeknap
Rádiós siker az Eötvösben

Kapcsolódó hozzászólások