Húsvétra hangolódva

Bár már egy hét múlva húsvét, a vásárlási dömping e hét elején még váratott magára. Van, aki már hosszú bevásárló listával keresgél az üzletekben, de olyan is, aki még csak nézelődik. Az árak a tavalyihoz képest nem sokat változtak. A sonka kilója 2000 és 4000 forint között mozog, a tojás darabja 80 forint körül vásárolható. A húsvéti édességek árai között viszont nagy a különbség. Csoki nyulat lehet venni 400 forintért, de van 1700 forintért is. A méretük hasonló, a gyártó viszont más, és ez sokat számít. 

- Elkezdtem már a húsvéti készülődést - mondja Hajdú Jánosné, aki éppen az egyik nagy áruházlánc kínálata között válogat. 

- A gyerekeknek szeretnék venni csoki tojást vagy nyulat, de sajnos eléggé a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha minőségi csokoládét szeretnénk vásárolni. Ez egyébként mindennel így van. Ha jó fajta sonkát szeretnék venni, vagy ha nem az apró tojást, hanem a nagyobbat választom, akkor többet kell érte fizetni. A Husi Húsbolt is felkészült, tele van a pult húsvéti finomságokkal. Sokan még mindig csak nézelődnek, kevesen vásárolnak. Budai István viszont azon vásárlók közé tartozik, aki egy kötözött sonkát választott a kínálatból. 

- Azt még nem tudjuk, hogy milyen programot szervezünk magunknak húsvétra, de a sonka az elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek. Akár elutazunk, akár itthon maradunk, a sonka, a tojás és a sütemény nem hiányozhat az ünnepből - mondja.

- Mi is felkészültünk már, hiszen csak néhány nap van az ünnepekig - nyilatkozta Varga György, a Husi Húsbolt tulajdonosa.

- Szebbnél szebb áru van a polcokon, és a tavalyihoz képest nem igazán változtak az árak. Viszont úgy néz ki, hogy a vásárlók kivárnak az utolsó pillanatig. 

- Mi lehet ennek az oka?

- A minőségi áruért sajnos többet kell fizetni, és sokan arra számítanak, hogy ahogy közelednek az ünnepek, az árak csökkenni fognak. Rossz hírem van, a minőségi áru ára nem fog lejjebb menni, viszont a választék egyre kisebb lesz. Én megértem azokat a vásárlókat, akik panaszkodnak, hogy drága a hús. A 27 százalékos ÁFA még jobban megdobja az árakat, ez egy darab sonkánál, akár 1000 forint pluszköltséget is jelent. Az ünnepet azonban könnyen beárnyékolhatja a nem megfelelő minőségű élelmiszer. 

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, elővigyázatosnak, tudatosnak kell lennünk. Ilyenkor húsvét előtt a NÉBIH és a Kormányhivatal is fokozottan ellenőrzi a gyártókat és a forgalmazókat is. 

- Nagyon fontos a tudatosság és hogy olyan helyről vásároljunk, amiben megbízunk - nyilatkozta lapunknak Dr. Takács Edit, a B.-A.-Z. Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Főosztály vezetője.

- Ezen azt értem, hogy a terméken legyen rajta a gyártó neve, a forgalmazó hely, illetve a fogyaszthatóság, a minőségmegőrzés ideje. Ha mégis nem megfelelő minőségű élelmiszert vásárolunk, mindenképpen érdemes a kereskedőnek szólni, illetve a NÉBIH ingyenes zöld számán (06-80/263-244) bejelenteni. 

Hozzá kell tenni, hogy az ellenőrzések alkalmával egyre kevesebb gyártó és forgalmazó akad fenn a rostán, egyre kevesebb problémával szembesülünk. Ennek az az oka, hogy a gyártóknak fontos, hogy ne olyan élelmiszert adjanak, ami nem biztonságos, hiszen nekik és érdekük, hogy jó minőséget gyártsanak, forgalmazzanak. 

ema

0
Négy százalék alatt az infláció
Kiállítás az ünnepre

Kapcsolódó hozzászólások