Hunyadisok médiakalandja Bűvösvölgyben

Igazán szerencsésnek érezhettük magunkat, hiszen a Hunyadi Mátyás Általános Iskola végzős diákjaiként egy felejthetetlen és mozgalmas napot tölthettünk az ország egyik médiaértés-oktató központjában, a debreceni Bűvösvölgyben. Azért különleges egy ilyen alkalom, mert már a regisztráció sem egyszerű a hatalmas érdeklődés miatt, de köszönhetően igazgatónőnk kitartásának, nekünk sikerült. 32 tanuló kapott lehetőséget iskolánkból, melyet Éva néni (8.b) és Kati néni (8.a) javaslatára regisztrált Enikő néni. Három hetedikes diáktársunk is velünk tarthatott. A Debrecen szívében fekvő intézet autóbuszt is küldött értünk. 

Az ott dolgozó szakemberek nagy szeretettel fogadtak, és megérkezésünk után három - piros, kék és zöld - csoportra osztottak minket, majd egy rövid eligazítás után elkezdődött mindhárom csoport számára az első foglalkozás. A mi csoportunk az első stúdióban bepillantást nyerhetett a televíziózás színfalai mögé, ahol olyan rövidebb műsorokat készíthettünk, mint a híradó, reklám, riport vagy időjárás-jelentés. Ezután a rádió világával ismerkedtünk meg. Mindannyian kaptunk feladatot, másmás szerepkörben kellett bekapcsolódnunk a műsorkészítés folyamatába. Volt köztünk műsorvezető, zenei szerkesztő, betelefonáló hallgató, hírolvasó és időjárás-jelentő. Természetesen használhattuk a mikrofonokat, a fejhallgatókat, sőt még hangeffekteket is. A harmadik foglalkozás során a filmkészítés menetébe pillanthattunk bele. Először közösen megterveztük filmünk stílusát, majd ennek megfelelően alkottuk meg a történetet és annak forgatókönyvét. Ezt követően kiválasztottuk a megfelelő díszleteket és jelmezeket is. 

A forgatás után bekapcsolódtunk a filmvágás bonyolult, precíz és időigényes folyamatába is. A piros csoport a rádiózás helyett újságot készített, melynek témája a klímaváltozás volt. Ők további 4 csoportra osztva készíthettek 1-1 négyoldalas magazint. A „Földi pokol?" alcímhez kellett kifejező, figyelemfelkető fotókat választaniuk, és rövid, lényegre törő képaláírást készíteniük. Ők az újságot nyomtatott formában is hazavihették. Rengeteget tanultunk a médiatartalmak készítéséről az ott dolgozóktól, akik kedvesen és hihetetlen profizmussal segítették munkánkat. Bár sokan voltunk, de egyikünk sem unatkozott, mindenki kivette a részét a közös munkából. Közben sokat nevettünk is. Másnapra igazgató néninek elküldték az általunk készített produktumokat, aki letöltötte nekünk és drive-on megosztotta, mi pedig osztályfőnöki órán újra átélhettük a bűvösvölgyi élményeket. A digitális témahéten az iskola többi tanulója is megtekintheti majd a digitálisan készített médiumokat. Rendkívül hálásak vagyunk ezért a lehetőségért! 

Varga Eszter és Petrik Laura 8.b osztályos tanulók

0
Sakk diákolimpia
Ibolyka néni 100. születésnapja

Kapcsolódó hozzászólások