Fókuszban a természettudományok

Idén is nagy volt az érdeklődés az iskolát és a természettudományokat népszerűsítő Kutatók délutánja program iránt, amit az Eötvös gimnáziumban rendeztek meg múlt szerdán. Az intézmény felsőbb éves tanulói és tanárai ezúttal is izgalmas foglalkozásokkal és látványos bemutatókkal várták a leendő középiskolásokat, akik a kémia, a biológia, a matematika és az informatika rejtelmein túl a csillagok világába is betekinthettek. 

- Most két általános iskola is nagy létszámmal jelentkezett az eseményünkre, még ráadás programot is beiktattunk, hogy minden látogatónk hozzáférjen valamilyen érdekességhez - válaszolta kérdésünkre Oláh Péter, a Kutatók délutánjának előkészítéséért és lebonyolításáért felelős pedagógus. A kémiai folyamatok szemléltetésében közreműködők egyike volt Fedor Szabolcs, aki tervei szerint jövő ilyenkor már az orvostudománnyal ismerkedik majd. 

- Célom a Debreceni Egyetemre, az általános orvos szakra bejutni - kezdte érdeklődésünkre a gimnázium végzős tanulója. 

- Természetesen felkészülök arra is, ha esetleg nem sikerülne, de mindenképp az az álmom, hogy orvos legyek. Kicsi korom óta foglalkoztat az emberi test felépítése, annak működése, a gyógyítás, hogy miként lehet másokon segíteni. Azt hiszem, ez a személyiségem alapvető része. Anyukám szintén az egészségügyben dolgozik, az ő példájának is nagy szerepe volt abban, hogy kitartottam az elhatározásom mellett. Kedvenc tantárgyaim a biológia és a kémia, még a szabadidőmben is - ha adódik olyan - szívesen merülök el bennük. Szabolcs tanára, Poros Ilona kérdésünkre megerősítette a természettudományos ismeretek elsajátításához szükséges elhivatottság fontosságát. - Jellemzően azok a diákok választják a biológia és a kémia fakultációt, akik céltudatosan, ezen irányok valamelyikén szeretnének továbbtanulni - mondta a tanárnő. - Szabolcsnak például hat tantárgyból áll majd az érettségi, ami jelentős terhet ró rá, de ő bizonyára ezt nem nehézségként éli meg. Biológiából és kémiából - mint választható tantárgyakból - általában kevesebben érettségiznek. Ezt a tényt súlyosbítja az óraszámok csökkenése, ami megnehezíti a vizsgára való felkészülést. Mindezek ellenére itt, az Eötvösben hathatós segítséget tudunk nyújtani a diákoknak ahhoz, hogy ezekből a tárgyakból is eredményesen letehessék az emelt szintű érettségi vizsgát. 

Ördögh István 

0
Idősek hete
Mesés szeptember az óvodában

Kapcsolódó hozzászólások