Fenyőfák méretre és darabra

A fenyőfaválaszték bőséges, de az árak is magasak. A fő kérdés az, hogy kinek milyen igényei vannak és milyen vastag a pénztárcája. Az 1 méteres lucfenyő már 3900 forintért elvihető, de a gigászi méretű, terebélyes, két és fél méter feletti nordmann közel 30 ezer forintba is kerülhet. A TESCO parkolójában és a Hotel Phőnix melleti területen darabárasok a karácsonyfának valók. 

Az előbbinél 3900-8900 forint között vannak a lucfenyők, az ezüst- 6900 és 7900 forint között mozog, és a hazai, valamint norvég nordmann fákért kell a legtöbbet fizetni. Az 1-1,5 méteres 7900, a 2,5 - 3 méteres 29.900 forint is lehet. Az áruházlánc parkolójában speciális fenyőfatartót is árulnak. A tiszavasvári árusok szerint ennek az a legnagyobb előnye, hogy egyik fát sem kell faragni, bármilyen méret jó a vasszerkezetbe, csupán néhány csavar szükséges hozzá. Mindenki extra szolgáltatással próbálja a vevőket magához csalogatni. A Phőnix Hotel melletti fenyőárusok ingyen faragják be a fát az otthonról hozott talpba, és szükség esetén még házhoz is szállítanak. 

Náluk 4 ezer forinttól vehetünk lucfenyőt, 5 ezerért ezüstöt, a nordmann darabja 9000 forintról indul. A Penny parkolójában egészen kisméretű és földlabdás fenyők is találhatók. Itt méterre adják a fákat. A lucfenyő métere 3500, az ezüsté 5500, míg a nordmanné 7500 forint. Az általunk megkérdezett kereskedők mindegyike a tavalyi szezonban átlagosan 1000 fenyőfát adott el Tiszaújvárosban, ebben a vevőszámban bíznak az idén is. Az eddigi tapasztalataik szerint az idősebb korosztály inkább a kis fákat keresi, de mivel sokan laknak panelben, az ezüst és a nordmann a kelendőbb. Az eladók egyöntetűen állítják, mivel karácsony egy évben csak egyszer van, az ünnepi fára ilyenkor mindenki rászán egy nagyobb összeget. A hotel melletti őstermelők december 23-án, a TESCO és a Penny parkolójában lévő árusok még december 24-én délelőtt is árulják a fenyőfákat. 

O.K.

0
Igazgatási szünet
Kilencven esztendő

Kapcsolódó hozzászólások