Dévay Zsombor és Kovács Gyula a díjazott

TRIATLON. Az „Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonért" (IMGA) november 25-i díjátadóján Dévay Zsombor vehette át az országos kategória nyertesének járó emlékplakettet, míg a Tiszaújvárosi Triatlon Klubból idén Kovács Gyula teljesítményét jutalmazták. A Tiszaújvárosi Sportcentrumban megtartott bensőséges hangulatú összejövetelen elsőként Péter Attila, a kuratórium tagja üdvözölte a helyszínen megjelent és az interneten bejelentkező vendégeket, kuratóriumi tagokat. A civilben kezdettől fogva a tiszaújvárosi világversenyeken szpíkerként közreműködő Péter Attila gyors összegzéséből kiderült, hogy az 1999-ben alakított IMGA a mostani két sportolóval együtt eddig 50 magyar triatlonosnak segítette pályafutását, összesen több, mint 10 millió forint támogatással. 

Az esemény elmaradhatatlan részeként a jelenlévők megtekinthették azt a kisfilmet, mely az alapítvány névadóját, az 1998-ban vétlen közlekedési balesetben elhunyt, a 2000-es Sydney-i olimpiai indulásra esélyes kiváló sportembert, nagyszerű barátot, Ifj. Márkus Gábort mutatta be. Ezt követően Márkus Gergely, a kuratórium elnöke arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a két hölgytaggal, Csovelyák Zitával és Nagymihály Adriennel bővült testületnek idén is fel volt adva a lecke a szép számban beérkezett 2023-as pályázatok kiértékelésénél. - Örülünk, hogy ebben az évben is sokan akartak bekerülni a díjazottak előkelő csapatába, ahol számos világbajnoki és olimpiai indulót is találhatunk - folytatta a Nemzetközi Triatlon Szövetség (World Triathlon) sportigazgatója. 

- Ez büszkeség számunkra. Gábor szellemiségén keresztül igyekszünk továbbra is értéket közvetíteni az ifjú generációk felé. Továbbra is Tiszaújváros önkormányzata a legnagyobb támogatónk. Rajtuk kívül az 1%-os felajánlásokból és kisebb támogatók segítségével próbáljuk szinten tartani, lehetőség szerint gyarapítani anyagi kereteinket. Idén az infláció mértékét kalkulálva magasabb összeget, nettó 600, illetve nettó 300 ezer forint anyagi támogatást nyújtunk a két kiváló triatlonosnak. Ezt a tendenciát igyekszünk folytatni a jövőben. Az idei két díjazottnak, edzőiknek, szüleiknek magam és a Márkus-család tagjai nevében is szívből gratulálok! 

Az országos kategória győztesének, a hamburgi mix-váltó világbajnokságon 5. helyezett magyar csapatot erősítő, a felnőtt világkupákon is egyre jobban szereplő, a 2028-as Los Angeles-i olimpiát megcélzó 23 éves Dévay Zsombornak (Trion Triatlon Sportegyesület) Márkus Gergely adta át az emlékplakettet. - Nagyon köszönöm a lehetőséget, azt, hogy itt lehetek - mondta Dévay Zsombor. 

- Számomra nagy segítséget jelent az anyagi támogatás, melynek köszönhetően új kerékpárt tudok vásárolni. Izgatottan várom, hogy az alapítvány támogatottjaként milyen eredményeket tudok majd elérni. A Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói közül ezúttal Kovács Gyulára esett a grémium választása. A 2023-ban junior Európa-kupát nyert, mix-váltó Eb-ezüstérmes, magyar bajnok sportolónak, akinek a szeme előtt szintén a Los Angeles-i ötkarikás játékok lebeg, Szűcs István kuratóriumi tag adta át a jól megérdemelt emlék-plakettet. - Boldog vagyok, hogy megkaphattam ezt a rangos elismerést - hangsúlyozta Kovács Gyula.

- Jövőre szeretnék jól szerepelni az U23-as Európa-bajnokságon és világbajnokságon, az U23-as és elit Európa- kupákon. Ehhez nagy lépést jelenthet a támogatás, melyből versenykerék-szett szeretnék vásárolni. Igyekszem méltó módon képviselni az alapítványt! Dr. Fülöp György polgármester első szavaival gratulált a két díjazottnak. Azt kívánta nekik, hogy küzdjenek tovább a céljaikért és jussanak el az olimpiára, mint, ahogy azt jövőre Lehmann Csongor megteheti Párizsban. 

- Tiszaújváros önkormányzata az idei 700 ezer forint után jövőre 800 ezer forinttal járul hozzá az alapítvány munkájához, de ezzel párhuzamosan a klubot, a nemzetközi rendezvénysorozatot, és olimpikonunkat, Csongort is támogatni kívánjuk - jelentette be a polgármester. 

- A triatlonnak, a Márkus-családnak és a Lehmann-családnak rengeteg dolgot köszönhetünk. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy már évtizedekkel ezelőtt felkerültünk a világ térképére. Ezt támasztja alá az is, hogy nemrégiben járt nálam egy külföldi befektető cég képviselője, aki azt mondta, hogy ő ismeri Tiszaújvárost, mert ez a magyar település a triatlon fővárosa. Az eddig közösen megtapasztalt élmények, sikerek, a hazai és nemzetközi elismerések okán nem lehet kérdés számunkra a mindenkori financiális háttér megteremtése. Péter Attila biztatására Lehmann Csongor is mikrofonhoz lépett. 

- Nagyon örültem, amikor én is az alapítvány díjazottja lehettem és büszkén viseltem az IMGA-emblémáját - mondta. - Viseljétek ti is így, ahogy előttetek nagyon sok kiváló versenyző tette, hiszen már ti is ebbe a nagy családba tartoztok! Gratulálok! Magyar Lajos elmondása szerint az alapítvány tevékenysége egy időn, politikán átívelő hatalmas lelki projekt.

- Biztos vagyok benne, hogy a család, a klub ezután is mindent megtesz a folytatásért - folytatta az alapító. 

- Úgy gondolom, hogy a Magyar Triatlon Szövetségnek nagy bölcsességgel kell tovább segítenie ezt a nemes tevékenységet. Kívánom, hogy még nagyon sokáig adhassuk át együtt ezeket a díjakat! Lehmann Tibortól, a szövetség szakmai alelnökétöl megtudhattuk, hogy a magyar triatlon berkeiben az IMGA az egyetlen olyan szervezet, mely hosszú ideje, megszakítás nélkül, célzottan a sportolókat támogatja. 

- Elnökségeken, kormányokon átnyúló, történelmi dolog részesei lehetünk - fogalmazott az egykori kiváló triatlonos sportvezető. - Az anyagi támogatás mellé őszinte érzelmek, és eszmeiség is társul, ami adott esetben sokkal többet jelenthet a pénznél. 

SZIS

0
Felnőni Tilos, mégis megtettem!
Egylabdás győzelem

Kapcsolódó hozzászólások