Bölcsődések lesznek

Emlékszem, milyen büszke voltam az akkor kétéves fiamra, hogy néhány nap alatt, gond nélkül beszokott a bölcsődébe. Arra a két hétre, ami a beszoktatás időszaka, talán nekem volt nagyobb szükségem. Ebben is segítenek azok a nyílt napok, amiket a tiszaújvárosi „Napsugár" Bölcsőde szervez évről évre. Megkönnyítik az átmenetet és az elválást a kicsiknek és a szülőknek egyaránt. Szombat délelőtt is gyerekzsivajtól volt hangos a bölcsőde udvara, gyermeknapot szerveztek a jelenlegi és a leendő bölcsisek családjainak. Míg a szülők az intézménnyel és a kisgyermeknevelőkkel ismerkedtek, a gyerekeket sok-sok játék és színes programok várták. 

- Mi már beiratkoztunk, júliusban tölti majd a fiam a két évet és szeptemberben kezdi a bölcsit - meséli Kovács-Udvari Judit. 

- Sokat hordom mindenféle babás programra, nagyon szereti ezeket, ahol vannak más gyerekek is, most is jól érzi magát. Szerintem nekem lesz nehezebb az elválás, hogy lezárul egy korszak, és a munka világába sem igazán vágyom vissza, úgyhogy duplán nehéz lesz. 

- A kisfiam 2 éves, szeptember közepéig fog még idejárni - kezdi Fajta Péter, - nagyon szereti a bölcsit, minden reggel örömmel jövünk. Rengeteget fejlődött mióta idejár, például a kézügyessége, de cipőt húzni is itt tanult meg. Jól érzi itt magát, igényli a gyerekek társaságát kicsi kora óta. A bölcsődei nevelés alsó korhatára a 20 hetes kor. Bár ritka az ennyire pici gyermek, minden évben akad egy évnél fiatalabb bölcsődés. A legkisebb most 10 hónapos. 

- Gyakorlatból és szakmai tapasztalatból azt mondom, hogy a 2 éves kor az, amikor már rengeteget tud fejlődni egy gyermek, ha bekerül hozzánk - mondja Terjék Magdolna, a bölcsőde szakmai vezetője. - A beszoktatás két hét, ami kell is a kicsiknek, de utána nagyon dinamikusan tudnak fejlődni, érzelmileg, beszédben, önállóságban, étkezésben, mindenben. Ezek a nyílt napok is azért vannak, hogy belekóstolhassanak a gyerekek és szüleik a bölcsődei életbe, benézhetnek a csoportszobákba, a kreatív alkotó tevékenységekbe, megismerhetik a kisgyermeknevelőket, így már nem lesz olyan idegen, amikor elkezdik a bölcsit. A 108 férőhelyes „Napsugár" Bölcsődében folyamatos a felvétel. Jelenleg 69 gyermek van az intézményben, közülük 40-en kezdik meg az óvodát idén szeptemberben. 

venna

0
Nemzetközi zeneiskolás siker
A legjobb magyarok

Kapcsolódó hozzászólások