Békés, demokratikus Magyarországot!

Magyar Péter országjáró körútjának ötödik borsodi állomása Tiszaújváros volt. Múlt pénteken délelőtt a Városháztéren osztotta meg gondolatait a Tisza Párt alelnöke a jelenlegi rendszer hiányosságairól, az Orbán kormányról és az uniós választásról. Kilenc óra előtt már szivárogtak az emberek a Városháztérre. Magyar Péter pár nappal előtte posztolta facebook oldalán tiszaújvárosi látogatásának helyszínét és idejét. Sokan voltak rá kíváncsiak, de közel sem annyian, mint azt az előző napok helyszíni online közvetítésein láthattuk. Nem volt nagy tömeg, de érdeklődő sokaság igen, amit sokan a kora délelőtti munkanapnak tudtak be. 

- Önök szerencsések, még ha nem is érzik magukat mindig annak, ez a város nagyjából rendben van úgy tudom - kezdte beszédét Magyar Péter. 

- Van egy csodálatos fürdőjük, van egy csodálatos sportéletük, és úgy, ahogy az egészségügy is rendben van. Azért van itt is egy-két dolog, például a MOL poliol beruházása, ahol vendégmunkások ezrei dolgoznak, mint Debrecenben vagy Nyíregyházán. El tudják képzelni, hogy milyen hatása lesz ennek, és milyen társadalmi feszültségeket fog szülni? Még jobban leveri az egyébként is nagyon alacsony bérszínvonalat. Több mint félmillió honfitársunk él most is külföldön, de inkább közelíti már szerintem az egymilliót. Több tízezer magyar gyermek születik Berlinben, Londonban, Bécsben, Madridban. Nem a családdal, nem a nagyszülőkkel és a barátokkal nőnek föl. Ha folytatódik, hogy mindenhova vendégmunkásokat hoznak, mi lesz? Ez egy drog, látjuk a nyugat-európai országokat, hogy hova jutottak ezzel. Nem érdeke a helyi lakosságnak, és nem érdeke általában az ország gazdaságának sem. Nem attól leszünk virágzó ország, hogy összeszerelő üzem leszünk, vagy akkumulátor gyarmat. 100 éve megmondta Klebelsberg Kuno, hazánk legnagyobb hatású közoktatási minisztere, hogy Magyarország akkor lesz boldog és kiegyensúlyozott ország, ha kiművelt emberfők országa lesz. Nekünk az oktatás, a tanulás a kitörési pontunk, amivel megváltoztathatjuk Magyarország jövőjét, és pontosan ezt a területet az egészségüggyel, a szociális üggyel együtt rombolta le és rombolja folyamatosan a kormány. Ezen kell változtatnunk! Oktatás, bérek, egészségügy, várólisták, az agrárium helyzete, a falvak ellehetetlenítése, a fiatalok elvándorlása, nem volt olyan téma, amit nem érintett Magyar Péter. A közvagyon elherdálásáról, a NER lovagokról, a haszontalan presztizs beruházásokról, az uniós pénzek zsebbe vándorlásáról is beszélt. 

- Elképesztő, hogy nincs egészségügyi, oktatási, környezetvédelmi minisztériumunk. Viszont van propagandaminisztérium. 2004-ben beléptünk az unióba, kaptunk azóta negyvenezer milliárd forintot és 20 év alatt odáig jutottunk, hogy az egyébként relatíve jó helyzetben lévő éltanuló státuszból - ahol 2004-ben a legfejlettebb csatlakozó ország voltunk Csehországgal együtt - eljutottunk mára oda, hogy az Európai Unió egyik legszegényebb és legkorruptabb országa vagyunk. Nem tudom, mikor jártak Szlovéniában, Lengyelországban, Csehországban. Ezek az országok ugyanonnan indultak, vagy még lejjebbről. Lengyelország kifejezetten szegényebb ország volt, és nem azért vannak jóval előrébb, mert a lengyel gazdák többet dolgoznak, mert a földek jobbak vagy a vállalkozók kreatívabbak, szorgalmasabbak, hanem azért, mert ott olyan kormányok voltak pártállástól függetlenül, amelyek tényleg a lengyel vagy a szlovén gazdákért, vállalkozókért, családokért dolgoztak. Az elmúlt 20 évben az uniós pénzeknek a nagy részét ellopták, vagy teljesen felesleges presztízs beruházásokra költötték: térkövezés, lomb nélküli lombkoronasétányok. Most jön egy új hétéves uniós ciklus. Sok ezermilliárd forint fog Magyarországra érkezni, ha ezeket a pénzeket jól használjuk fel, és nem korrupcióra folyik el a nagy része, hanem értelmes projektekre megy, az egészségügybe, az oktatásba, és a kis és közepes vállalkozók, a magyar gazdák megerősítésére megy, akkor van még esélye Magyarországnak arra, hogy ebből a gyarmati összeszerelő üzem státuszból kitörjön. A Tisza Párt alelnöke szólt a politikai megosztottságáról is. 

- Ne higgyenek annak a mesterséges megosztásnak, hogy baloldali-jobboldali, ateista- hívő, vidéki-fővárosi, fiatal-idős. Mi a szívünk mélyén mindannyian egy boldogabb, élhetőbb Magyarországot szeretnénk, mert elsősorban magyarok vagyunk, nem konzervatívok, nem szocialisták. Szeretnénk teljesen másképp csinálni, elkészíteni egy programot, hogy tudják a magyar emberek, hogy mire szavaznak, hogy mit vállalunk 1, 5 vagy 10 évre. Ne az legyen, mint a Fidesznél, hogy az a kampányszöveg, hogy folytatjuk. Mit, a lopást, a propagandát, a hazugságot? Szeretnénk önökkel együtt közösen építeni egy új, békés, demokratikus, európai és élhető Magyarországot. 

berta

0
Forgalmi vizsga Tiszaújvárosban
Újra emelkedik az infláció

Kapcsolódó hozzászólások