A puffadás okai és kezelése

 Sokunk mindennapjait megnehezíti a puffadás, ami feszítő, kellemetlen érzést okoz a has tájékán. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet. De mi lehet az oka és tulajdonképpen mi is az a puffadás? A gyógyszerész válaszol. 

Sok esetben teljesen ártalmatlan, és csak ritkán, például bizonyos puffasztó ételek fogyasztása után jelentkezik, ilyenkor a házi praktikák vagy a vény nélkül kapható szerek viszonylag hamar segíthetnek a problémán. Amennyiben ez a tünet állandósul, fájdalommal jár, vagy az érintett azt veszi észre, hogy a hasa rendszeresen megduzzad, deformálódik, érdemes orvoshoz fordulni. A puffadásos tünetek kiváltó okait alapvetően három nagyobb csoportban foglaljuk össze: a legtöbb esetben az életmódbeli sajátosságok okozzák a panaszokat, ezt követik azok a betegségek, melyeknek velejárója a felfúvódás, és vannak olyan egyéb tényezők, amelyek kiválthatják a kellemetlen panaszokat. A puffadás legjellemzőbb oka a gyomorban és a belekben felhalmozódott gáz, amely előidézhet böfögést, gyakori székelési ingert és hányingert is. Van, akinél csak enyhe diszkomfortérzést okoz, míg más intenzív fájdalomról számol be. 

A fokozott gázképződés köthető egyes ételek fogyasztásához, mint amilyenek például a keresztesvirágú zöldségek, de utalhat gyomorfertőzésre, krónikus betegségre (például Crohn-betegség) vagy emésztési zavarra. 

Helytelen étkezési szokások 

A kapkodó, gyors étkezés során sok levegőt nyelünk, ami kiváltó oka lehet a puffadásnak. Ha naponta ötször, egyszerre kisebb adag ételt fogyasztunk el, azt is jól megrágva, máris jelentősen csökkenthetjük a puffadás kockázatát. 

Bizonyos ételek, italok fogyasztása 

Szintén puffadást okoz a szénsavas italok vagy olyan ételek fogyasztása, melyek emésztése során gáz képződik. Ilyenek például a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a karalábé és a hagyma. De van, aki a zöldségek - például a paradicsom vagy paprika - héjának fogyasztása miatt szenved a fokozott bélgáztermelődéstől. 

Bélrenyheség 

Egyes esetekben a bél renyhébb működése okozza a puffadást. Az anyagcsere lassulását elsősorban a helytelen táplálkozás válthatja ki. Ha valaki túl kevés rostot és folyadékot fogyaszt, a béltartalom bélrendszerben eltöltött tranzitideje megnyúlik és bélgáz termelődik. Bélrenyheséget okozhat továbbá a mozgásszegény életmód, de lehet bizonyos hormonok - például a progeszteron - hatása is. Szintén a belek lassabb működését okozza a pajzsmirigy alulműködése vagy a cukorbetegség 

Allergia vagy érzékenység bizonyos ételekre 

A manapság igen gyakorinak számító laktózintolerancia és a lisztérzékenység is válthat ki haspuffadást, de az irritábilis bél szindróma (IBS) egyik tünete is lehet. 

Fertőzések 

Egyes fertőzéses megbetegedések, például a parazitafertőzés vagy éppen a candida gomba elszaporodása is okozhat puffadást. Az antibiotikumos kezelések károsíthatják a bélflórát, felborítva a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát a szervezetben, így ilyen problémák jelentkezhetnek a kezelések után. 

Gyomorsavtúltengés 

A sok gyomorsav szintén gyakori oka a haspuffadásnak.

Stressz 

Talán nem is gondolnánk, de a rendszeres stressz és a szorongás még az emésztőrendszer működésére is hatással van: ha nem kezeljük, nem enyhítjük, akkor puffadást okozhat. 

Nőgyógyászati probléma 

Az állandó puffadás sokszor nőgyógyászati probléma tünete - például az endometriózisé. A petefészkek betegsége, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) ugyanúgy okozhat puffadást, és jellemző még rá a menstruációs ciklus zavara, hajhullás, hízás, szőrösödés. Az endometriózishoz hasonlóan sokakat érint, ezt tartják a fogamzóképes korú nők egyik leggyakoribb hormonális megbetegedésének. 

Hogyan kezeljük a haspuffadást? 

Egyszerre soha ne együnk nagy mennyiséget és az ételt mindig alaposan rágjuk meg! Ne kapkodjunk és étkezés közben ne beszéljünk, mert közben óhatatlanul levegőt nyelünk! Fordítsunk figyelmet a stresszkezelésre, például meditáljunk vagy jógázzunk! Fogyasszunk sok folyadékot, táplálkozzunk egészségesen, együnk sok rostban gazdag ételt! Időnként tartsunk probiotikum- kúrát! A probiotikumok ugyanis segítik az emésztést. Mozogjunk rendszeresen! Ha minden nap legalább fél órát mozgunk, gyorsítjuk az anyagcserét, javítjuk a vérkeringést és a szervezet természetes méregtelenítő tevékenységét is fokozzuk. Ne fogyasszunk szénsavas italokat, és ne rágógumizzunk! Kerüljük a puffadást okozó ételeket, amelyekre fent is hoztunk példákat! Ha nem tudjuk pontosan, hogy mitől puffadunk, vezessünk étkezési naplót, ebből kitapasztalhatjuk, hogy nálunk mely ételek okoznak panaszt. 

Gyógyszerek, gyógynövények 

Érdemes puffadás elleni gyógyszereket szedni, ha életmódbeli változtatásokkal nem tudjuk megelőzni a haspuffadás kialakulását. Szimetikon: a gázbuborékok felületi feszültségének csökkentése révén fejti ki hatását, megkönnyítve a buborékok felszívódását a bélfalon keresztül, illetve természetes úton történő eltávolításukat a gyomor-bél rendszerből. Nem szívódik fel. Emésztést segítők: hasnyálmirigyenzim-kivonat, ún. lipáz, proteáz és amiláz enzimaktivitással rendelkező készítmények nagy mennyiségű zsíros étel elfogyasztása után jelentkező viszonylagos enzimhiány esetén az emésztéshez szükséges hasnyálmirigyenzimek pótlására, az elégtelen enzimtermelésből következő emésztési zavarok, puffadás, teltségérzés enyhítésére szolgálnak. Köménytermés (Carvi fructus): görcsoldó hatású, valamint enyhíti a fokozott gázképződést és a teltségérzetet is. Kamillavirágzat (Matricariae flos): nyálkahártyavédő és gyulladáscsökkentő hatású, ugyanakkor a gyomor mozgásait is helyreállítja, beindítja, a gyomorsav termelését is szabályozza. Citromfű (Melissae folium): erőteljes nyugtató hatása van, enyhíti a gyomor és a bél görcseit, segíti az emésztést és enyhíti a felfúvódást és a fájdalmat. Borsmentalevél (Menthae piperitae folium): kivonatát elsősorban a fokozott gázképződés és a hasi fájdalom enyhítésére használják. Gyulladáscsökkentő hatása is lehet, ellensúlyozza a szabad gyököket a gyomorban, szabályozza a savtermelést. Emellett a borsmentát a népgyógyászatban felső légúti megbetegedések, például köhögés esetén is használják. 

Kérdéseiket az agyogyszereszvalaszol@ gmail.com e-mail címre várom. 

Sz.D.

0
A karácsonyi ünnepkör és a csillagászat
Minden pillanatban boldog

Kapcsolódó hozzászólások