A meteorológusok is csak találgatnak

A nyári forróság már szinte elviselhetetlen volt, az idei ősz pedig mintha nem is lett volna. A klasszikus értelemben biztosan nem. A reggeli átmeneti kabát délutánra már biztosan túl melegnek bizonyult, és az esernyőkre is csak elvétve volt eddig szükség. Az 1901-től kezdődött hivatalos, hiteles mérések kezdete óta a legmelegebb szeptemberi hónapot zártuk mind országos, mind pedig vármegyei szinten idén. A hektikus nyár után jött a rekordokkal teli ősz. Augusztusi meleget, sőt forró napokat élhettünk át szeptemberben. A hőmérő higanyszála a délutáni órákban volt, hogy 35 fokig is felkúszott a Dunántúlon, de Borsodban is mértek 30 fok közeli értékeket. Októberben már némi enyhülést tapasztaltunk, de fáznunk nem sokat kellett. 

- A hónap közepére átmentileg északira, északkeletire váltott a légáramlás iránya és a Kárpátokon keresztül megnyílt az út a hideg, sarkvidéki eredetű levegő beáramlásának. Vármegyénk területén nem csak talaj menti, hanem gyenge légköri fagy is előfordult. De egy éles váltással a délire, délnyugatira váltó áramlással megnyílt az út a kifejezetten meleg, forró levegőnek. Történelmi pillanatban volt részünk október 20-án. Ekkor 30,3 fokos napi hőmérsékleti rekorddal zártuk a napot, hiszen a mérések kezdete óta nem volt arra példa, hogy októberben ilyen későn legyen hőségnapnak megfelelő hőmérséklet. A hónap végére az eső is megérkezett. Borsodban is 1 havi októberi mennyiséget meghaladó csapadékmennyiség hullott le - részletezte az eddig adatokat Bakota Zsolt meteorológus hallgató. 

Az előrejelzések szerint a jövő hét elejéig folytatódik az átlagostól jóval enyhébb, ugyanakkor változékonyabb jellegű időjárás. Ezt követően beállhat a párás, ködös, rétegfelhőzettel tarkított idő. Bakota Zsolt a várható téli időjárásról nem igazán tudott még biztos prognózist mondani. Egyes hosszabb távú jelzések azt sejtetik, hogy akár egy hidegebb tél sem kizárt, de vannak olyan jóslatok, amik az enyhébb verzió felé hajlanak. Fehér karácsonyt illetően sincs még pontos információ, ami viszont kijelenthető, hogy az igazi, nagybetűs tél szinte biztosan nem köszönt még be hazánk területére november első felében. A frontérzékenyek pedig biztosan nem örültek annak, hogy október végén is szinte nyári meleg volt hazánkban. A fejfájás, a vérnyomás ingadozása szinte mindennapossá vált. Az óraátállítás miatt pedig csak fokozódott keringési rendszerünk terheltsége. 

O.K.

0
Kiválónak mért levegőminőség
Ukrán gyerekek a magyar iskolákban

Kapcsolódó hozzászólások