A gyógyszerész válaszol - Mire jó a cink?
Kérdés: A cinkről, mint nyomelemről sok helyen olvastam. De mire való?
A cink ásványi elem, amiből viszonylag kevésre van szükségünk, de az létfontosságú. A sejtjeink egyik alkotóeleme, de mivel a szervezetünk nem tudja előállítani, nekünk kell gondoskodnunk beviteléről. Széles körben megtalálható állati és növényi eredetű táplálékokban is. A cink kulcsszerepet játszik a szervezetünkben közel 100 enzim működésében, de a fehérjék és a DNS molekulák aktivitásához is nélkülözhetetlen. Elsősorban az izmok és a csontok tárolják, de a bőrben is megtalálható. Cink szükséges többek között az anyagcsere folyamatokhoz, a véralvadáshoz és a sebek gyógyulásához, az immunrendszer és a pajzsmirigy működéséhez, az ízleléshez és a szagláshoz. A cink hatása a szervezetre gyakran várandósság során, illetve gyermek- vagy serdülőkorban kerül előtérbe, hiszen nélkülözhetetlen a növekedéshez és a normális fejlődéshez. Szükséges az immunsejtek működéséhez, így alapvetően csökkentheti a fertőzések kockázatát vagy éppen a megfázás időtartamát. Szükséges a sejtképződéshez, így a sebgyógyulás elképzelhetetlen nélküle. A kórházakban is használják égési sebek, bizonyos fajta fekélyek és másfajta bőrsérülések kezelésére. Egyaránt szerepet játszik a kollagénszintézisben, az immunrendszer működésében és a gyulladásos válaszban, így legalább hármas hatással bír az enyhébb és a súlyosabb sebek gyógyulásában. A pajzsmirigyproblémák igen gyakorinak számítanak napjainkban. Ennek egyik oka, hogy cinkhiány esetén gond lehet a pajzsmirigy hormonok megfelelő mennyiségű szintézisével. A cink gyógyír lehet akné esetén. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható, súlyos esetben természetesen bőrgyógyász javaslata szerint.
Hiányát azonnal megérezhetjük
Ha a bevitt cink mennyisége nem megfelelő - vagy nem tud felszívódni -, akkor a cinkhiány miatt lehet étvágytalanság, a szaglás és ízlelés gyengülése, rossz hangulat, gyakori megbetegedések, lassú sebgyógyulás, hasmenés, bőrelváltozások vagy éppen hajhullás. A gyermekek látszólag ismeretlen eredetű hasmenésének hátterében számos esetben cinkhiány áll. A felnőtt szervezet 2-3 gramm, vagyis 2-3 ezer mg cinket tárol egyszerre. Ajánlott napi bevitele ennek természetesen csak töredéke: nők esetében napi 7-8 mg minimum és legalább 10-11 mg férfiaknak. Terhesség és szoptatás alatt több, lehetőleg legalább 12 mg cink bevitele javasolt. Ugyancsak ajánlott fokozottan figyelni a cinkbevitelre fejlődő szervezetnél - a kornak megfelelő mennyiségben -, gyermektervezésnél, az időskorban, valamint immunerősítésnél.
Milyen formában fogyaszthatjuk?
Noha a cinkbevitel alapvetően kiegyensúlyozott táplálkozással is fedezhető, az élelmiszerek mellett olykor étrend-kiegészítők alkalmazása is indokolt lehet. A cinkben gazdag ételek és italok közé tartoznak a kagylók, a rákfélék, a marhahús, a csirkehús, a tej, a tojás és a sajt. Bár nagyobb mennyiségben fordul elő állati eredetű élelmiszerekben, a növények közül jelentős cinkforrások a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek és a magvak. Megnövekedett cinkigény, illetve vegetáriánus vagy vegán életmód esetén kiegészítők szedésére lehet szükség az ásványi anyag megfelelő pótlásához. A multivitaminok, a vegán és vegetáriánus vitaminok gyakran tartalmazzák, mint ahogyan a C-vitamin és cinktartalmú immunerősítők vagy a gyermektervezéskor ajánlott készítmények is, ugyanakkor önállóan is szedhető. Kérdéseiket az alábbi e-mail címre várom:
Sz. D.