Papp Anita tündöklése

A tavaly novemberi, Barcelonában aratott sikere és több hazai csoportos kiállítás után újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett festőművészi pályafutásában Papp Anita. A Kazinczy iskola és az Eötvös gimnázium egykori diákja első budapesti önálló tárlata megnyitásának örülhetett június 13-án a Deák Palotában. Tizennégy olajfestménye bemutatásának lehetőségét a Fashion Street Gallery, az ArtHungry és az Immobilia Zrt. együttműködésében elindított, fiatal alkotókat támogató pályázatsorozat kategórianyerteseként kapta meg. Pályázati anyagát egy hattagú zsűri ítélte a legjobbnak. 

- Számára a klasszikus technikák újragondolásának, a művészi nyelv folyamatos finomításának igénye talán egybehangozhatott a pályázat felhívásával, amely az eredetiséget, a magas színvonalú kivitelezést és az igényes prezentációt hangsúlyozta. Anita művészként, nőként, emberként pontosan tudja, mennyire nehéz egyensúlyban tartani a harmóniát a diszharmóniával szemben, és közben mennyire fontos az emberi tartás, az alázat, a belső egyensúly és az önbecsülés megtartása. Bízom abban, hogy az itt kiállított művek ösztönző hatással lesznek mindazok számára, akik a szabad alkotás és a művészi önkifejezés útját keresik - méltatta az alkotót a tárlat ünnepélyes megnyitóján Szurcsik József Munkácsy-díjas festőművész, egyetemi docens, a zsűri tagja.

- Már hosszabb ideje egy króm rézlemez a kedvenc anyagom, ami teljesen úgy néz ki, mint egy tükör. Viszont hajlítható, így keletkeznek benne a torzulások, melyek a festményeken láthatóak. Művészetem alapját a klasszikus figuratív festészet és az önarcképek jelentik, melyeket szürreális elemekkel vegyítek. Az alkotásaim által igyekszem megmutatni az emberi lélek mélységeit, sokszínűségét. Témáim a nosztalgia, a magány, a szorongás és az elidegenedés köré épülnek, ezeket próbálom törékeny szépséggel és apró, finom részletekkel ütköztetni - nyilatkozta lapunknak Anita, aki a tavaly átvett festőművész diplomája mellé rövidesen kézhez kapja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem múzeumi menedzsment képzésének teljesítését igazoló oklevelet is. 

Ördögh István

0
Örömteli arcok
Nógrád nevezetességeinél

Kapcsolódó hozzászólások