Határtalanul Szlovéniában és Horvátországban

A Határtalanul program keretében június első hetén tanulmányi kiránduláson vett részt Szlovéniában és Horvátországban, 40 tanulóval és 4 kísérő tanárral a Tiszaújvárosi Szent István Általános Iskola. Az első nap Lendván kezdtük a programunkat. A Lendva környéki magyarsággal, a szlovéniai magyarok helyzetével, életével, az ott élő gyerekek iskolai szokásaival ismerkedtünk meg, majd megtekintettük a Bánffy-Eszterházy kastély kiállítását. Lendva városközpontjában fagyiztunk, azután a lendvai szőlőhegy tetején, a Szent Katalin plébániatemplomban és a Szentháromság kápolnában is jártunk, ahonnét csodálatos panoráma tárult elénk a városról. Késő délután a nyugat-dunántúli Őrvidék középkori emlékeit Bántornyán tekintettük meg, azt követően a gyönyörű Bakónaki-tó partján sétáltunk. 

Az első két éjszakát Szalafőn, a Gatter Fogadóban töltöttük, ahol nagyon kedves és hangulatos szálláshely fogadott bennünket. A második napot Szlovéniában töltöttük. Türkénél, a Hármashatárkőnél június 4-én átéreztük az elszakított magyarság nehézségeit. Egyszerre voltunk Ausztriában, Szlovéniában és Magyarországon is. Ezen a megható, 384 méter magasasságban emelt emlékhelyen imát mondtunk a határokon túl élő magyarok megsegítésére. A délutánt Felsőlendván, Szlovénia legnagyobb várában, Muraszombaton a Széchy dinasztia birtokán és várkastélyában, majd Dobronakon, Közép-Európa legnagyobb orchidea farmján töltöttük. 

A szállásra tartva a Murvavidék legismertebb parasztgazdáihoz látogattunk, a Passero család birtokára, akik a szőlőműveléstől kezdve a lekvárkészítésig sok mindennel foglalkoznak, de igazán a csokoládé különlegességeiről híresek, melyeket meg is kóstolhattunk. A harmadik napon Horvátország fővárosába, Zágrábba városnéző sétára indultunk. A programot a MÁV egykori főépítésze, Paffl Ferenc által tervezett központi vasútállomástól kezdtük, majd Tomiszlav király lovas szobra mellett elhaladva megtekintettük a magyar honfoglalás millenniuma alkalmából átadott pavilont, valamint láthattuk közös történelmi nagyjaink, Zrínyi Miklós és Jurisics Miklós, Kőszeg védőjének a mellszobrát. A Káptalandobon emelt székesegyházban, a Szent István kápolnában is jártunk. Láttuk az Országházat, nézelődtünk a Szent Márk-téren, és Európa legrövidebb felvonóját is megtekintettük. 

Sok-sok lépcsőn jutottunk le a gyönyörű sétálóutcában, ahol nézelődhettünk. A negyedik napon örök élményeket nyújtó programban volt részünk. Krk szigetéről nyárias melegben indulva az Adrián hajókáztunk. Festői partszakaszok, látványos hidak nyűgöztek le bennünket. Az adriai kikötővárosba, Fiumébe utaztunk, ahol a Tersatto búcsújáró templomba és Trsat várába gyalogoltunk fel. Innét lélegzetelállító panoráma tárult elénk az Isztriai-félszigetre. Megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a kikötőben hatalmas motoros hajók kápráztattak el bennünket. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bójákat és a Baross emléktáblát. A délután hátralévő részét Abbáziában, az egykori magyar arisztokrácia közkedvelt nyaralóhelyén töltöttük. Európa egyik legszebb tengerparti sétányán fényűző kilátással csodáltuk a tengert, majd lehetőségünk volt arra is, hogy ezen a napon a kellemes tengervízben is fürödjünk. 

Az utolsó napon, hazafelé Varasdon az Erdődyek várkastélyát tekintettük meg, és Európa talán legszebb barokk belvárosában fagyiztunk. Csáktornyán a Zrínyiek sasfészkéhez látogattunk el, és nemzeti színű szalagot helyeztünk Zrínyi szobrára. A tanulmányi út során bámulatos tájakon utaztunk, különleges természeti kincseket, városokat ismerhettünk meg. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, melyek erősítették bennünk a hazaszeretet és az együvé tartozás érzését. Köszönjük Lőréné Rónaszéki Beáta idegenvezetőnek, Bartáné Tamás Mária, Orbán Mónika, Puskás Ottó, Kapczár Krisztina kísérőtanároknak ezt az emlékezetes kirándulást. 

Kapczár Krisztina igazgatóhelyettes

0
Hőségriasztás
Az életnek tanulnak - angolul

Kapcsolódó hozzászólások