Eötvös József díj az önkormányzatnak

A helyi oktatás támogatásáért, a pedagógustársadalom megbecsüléséért kapott Eötvös József emlékplakett kitüntetést Tiszaújváros önkormányzata. A díjat a múlt csütörtökön rendkívüli testületi ülésén adták át. Az elismerést dr. Fülöp György polgármester személyesen vette át a Pedagógusok Szakszervezetének elnökétől és alelnökétől. Az elmúlt 35 évben 46 alkalommal osztották ki ezt a díjat, Tiszaújváros önkormányzata már másodszor kapta meg a kitüntetést. A díjra a Pedagógusok Szakszervezetének tiszaújvárosi szervezete terjesztette fel az önkormányzatot. 

- Második alkalommal terjesztettük fel a város önkormányzatát az Eötvös József emlékplakett kitüntetésre - nyilatkozta lapunknak Tamás Hermina, a Pedagógusok Szakszervezete Tiszaújváros Térsége Területi Szervezetének elnöke. 

- Egy idézettel szeretném kezdeni, ami így szól, „... az iskola olyan hely, ahol a jövőt építjük azokon a gyerekeken keresztül, akik később felnőtté válnak, és mi azt szeretnénk, ha ők is ugyanilyen hozzáállással építenék a jövőt, saját gyermekeink jövőjét, a helyi társadalom, egy város, egy közösség, és persze az ország jövőjét." Ezt 2012-ben az akkori polgármester, Bráz György fogalmazta meg. Azóta eltelt 11 év és a jelenlegi polgármester szavait idézve folytatom, miszerint: „Annak ellenére, hogy 2013-tól nem az önkormányzat a tiszaújvárosi általános- és középiskolák fenntartója, a mai napig nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a gyermekeinket nevelő pedagógusok munkáját elismerjük és támogassuk." Én úgy gondolom, hogy átgondolva ezt a 11 évet és a meghozott önkormányzati döntéseket, mindenféleképpen úgy találtuk, hogy méltó Tiszaújváros önkormányzata erre a díjra. 

- Ez hihetetlen, hogy az évi 200 milliós támogatást szektorsemlegesen adja a város, és az egyházi iskolák is megkapják ugyanezt a támogatás - folytatta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. 

- A nem létező kalapomat is megemelem a város vezetése és a testület előtt, hiszen, ahogy hallottam a polgármester úr beszámolójában, itt a helyi ellenzéki pártok és a várost vezető frakció között ebben a kérdésben nincs ellentét. Ez pedig egy nagyon fontos üzenet számunkra, hogy lehet úgy is az oktatást támogatni, hogy nincs köztük politikai ellentét. Elsősorban azoknak az önkormányzatoknak és iskolafenntartóknak szoktuk megítélni a díjat, akik a törvényességi keretek között a lehető legtöbbet ki tudják hozni az oktatás érdekében és a munkavállalók érdekében nagyon sokat tesznek, tehát a törvényi keretek felett plusz juttatásban részesítik, támogatják a munkavállalókat. Egy másik nagyon fontos dolog, hogy emberként kezelik őket, és mindig azt nézik, hogy mi a legkedvezőbb a munkavállalóknak, és ezáltal a gyerekeknek is. 

- Mindenképpen egy kiemelkedő teljesítmény az, ahogyan Tiszaújváros önkormányzata támogatja a köznevelést itt a városban - vette át a szót Tóth Tünde, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. 

- Tudtuk, hogy jó helyre jön ez az elismerés, hiszen mind az iskolákat, mind az óvodákat támogatja az önkormányzat. Pontos számokat nem tudok mondani, de szerintem nincs sok önkormányzat, aki ugyanezt tudná nyújtani a saját iskoláinak, óvodáinak, úgyhogy Tiszaújváros ebből a szempontból egyedülálló. 

- Mi itt a városban úgy gondolkodunk, hogy az önkormányzat tevékenységének kizárólag akkor van értelme, ha a döntéseink a jövőt szolgálják - mondta dr. Fülöp György polgármester. 

- Ha a jövőt szolgáló döntéseket akarunk hozni, akkor egyetlen egy olyan szektor van, amire nagyon oda kell figyelni, az pedig a közoktatás, újkori nevén, a köznevelés világa, ami kiemelten fontos bármilyen nehéz helyzetben is lesz a város. Az óvodát fenntartjuk, mert az egy kötelező önkormányzati feladat, de ha ettől eltekintünk, és megnézzük, hogy az állami és egyházi fenntartású köznevelési intézményeknek mennyi pénzt adtunk infrastruktúra-fejlesztésre, a pedagógusok elismerésére, a gyerekek ösztöndíjrendszerére, ez idén éves szinten 200 millió forint. Ennyit fordítunk arra pluszban, hogy az állami és az egyházi oktatási intézményekben tanuló gyermekeink és az ott dolgozó pedagógusaink az életkörülményeit, munkakörülményeit és elismertségét javítsuk. 

A testületben konszenzus szokott lenni az ilyen döntéseknél, aminek én nagyon örülök, azt gondolom, hogy ezzel is demonstráljuk a városlakók felé, hogy ez a kitüntetés nem egy politikai indíttatású kitüntetés. Ez a kitüntetés az önkormányzatnak szól, a döntéshozóknak szól, és ezzel együtt szól a városlakóknak is, hiszen az általuk megtermelt pénz, az a közösség pénze, amit ilyen célokra fordítunk. Ez a kitüntetés kötelez is minket, hogy a jövő évi költségvetés tárgyalásakor ugyanilyen típusú döntéseket hozzunk. Én úgy gondolom, hogy Tiszaújváros jó példával jár elől. 

berta

0
Advent és Mikulás
Mikulástúra játszótérről játszótérre

Kapcsolódó hozzászólások