Alföldi Pajta az ünnepi asztalra
A két tiszaújvárosi üzletet is működtető Balmaz-Sütöde nyerte a Magyar Pékszövetség országos kenyérversenyét a Szent István napi kenyér kategóriában. A győztes termék augusztus 18-ától vásárolható meg a boltokban. A Magyar Pékszövetség idén tizennegyedik alkalommal rendezte meg országos kenyérversenyét. A három kategóriában - Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér, Leveles sétáló sütemény - meghirdetett megmérettetésre több tucat pékség jelentkezett.
A kenyérverseny nemzeti ünnepünkhöz, Szent István király napjához kapcsolódva a hagyományőrzés és a szakmai megújulás méltó színpada, ahol a magyar pékségek évről évre tanúbizonyságot tesznek arról, hogy a kenyérkultúra képes megújulni, választ adva a modern kor kihívásaira. A megméretés egyre népszerűbb, idén közel 70 terméket neveztek a 3 kategóriában. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriában 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Leveles sétáló sütemény kiírásra 9 cég küldte el 13 termékét. A pályaművek kifejezetten e jeles verseny alkalomra születtek meg, kereskedelmi forgalomba csak a díjátadót követően kerülnek. Balmazújvárosból érkezett az a különleges kenyér, amely 2025-ben újraéleszti a magyar kenyérfogyasztás hagyományát és jövőt teremt. Az Alföldi Pajta kenyér a régmúlt vidéki életformát, az egyszerűséget és a tiszta ízeket hozza vissza a mai asztalokra.
A kenyér különlegessége az összetevőkben rejlik: világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL 55 és BL 80 búzaliszt alkotja a harmóniát, kiegészülve sóval, vízzel, sertészsírral. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája a modern ízléshez igazodóan jelenik meg újra, egészségesebb és karakteresebb ízvilággal. A Pajta kenyér a hagyományos kenyérsütés technológiáját követve, kovászos eljárással készül, mégis újat nyújt a választott alapanyaggal: a tönkölybúzaliszt nemcsak ízében gazdagabb, hanem táplálóbb, emészthetőbb alternatívája a modern búzának. Ezzel a lépéssel a kenyér nemcsak visszanyúl az alföldi kultúra gyökereihez, hanem válasz is napjaink egészségtudatos törekvéseire. Egy szeletben múlt és jövő találkozik, a természetes, lassú érlelésű tészta egyszerre őriz és újít. A világos és teljes kiőrlésű tönkölylisztek társítása javítja az ízharmóniát és az egészségi hatásokat a modern fogyasztói igények szerint. 12 órás kovászolás, kézi formázás és kemencés sütés biztosítja a ropogós héjat, selymes bélzetet, és az akár 14 napos frissességet.
A tönkölybúza gazdag íze és egészséges hatása modern válasz a hagyományra építve - áll a Pékszövetség értékelésében. A Pajta kenyér elnevezés családi örökségből fakad. A Pajta név emléket állít a nagyszülők kemencéjének, ahol a kézzel dagasztott cipók illata köré gyűlt a család. Ez a hagyomány ma is él: három generáció tudása fonódik össze minden vekniben. A tönkölybúzából készült kenyér egyszerre idézi a múltat, és felel a jelen kihívásaira - természetes, egészséges és őszinte. - Számunkra a kenyér nem termék, hanem örökség, amit apáról fiúra adunk tovább. Ezt a hagyományt sütjük bele minden veknibe - nyilatkozta Fülep Zsolt, a cég ügyvezetője. A kenyérverseny nyertes termékeit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség. A Pékszövetség célja, hogy ezek a termékek országos szinten elérhetővé váljanak a fogyasztók számára. Ennek érdekében a Magyar Pékszövetség gyártói felhívást tesz közzé, amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba XIV. Szent István napi kenyérverseny nyertes termékeit.
Az Alföldi Pajta kenyeret augusztus 18-ától árusítják a Balmaz-Sütöde boltjaiban - így Tiszaújvárosban is. A biztos elérés érdekében érdemes a megrendelést a cég honlapján vagy a boltokban előzetesen leadni. Az 1 kg-os vekni ára 1309 Ft. Az Innovatív kategóriában is indult a Balmaz és előkelő helyezéseket ért el Fűszeres napfény, Carbonara, illetve Feta-erdő elnevezésű kenyereivel. Ezek mindegyike kapható már az üzletekben. A Balmaz-Sütöde korábban már négyszer nyerte el az „Ország kenyere" címet, legutóbb 2024-ben a „Nagyapám kenyere burgonyával" elnevezésű termékük győzött.
f.l.