A zsugorstopon nem múlik semmi

Vigyázzon, a termék kisebb lett! - ez a felirat és egy piros felkiáltójel hívja fel a figyelmünket a boltok polcain a kiszereléscsökkentésekre múlt péntek óta. Egy új kormányrendelet értelmében az egymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, ha egy terméknek csökkent a tömege vagy a térfogata az elmúlt időszakban. A változásokról a gyártóknak kell a kereskedőket tájékoztatni, mulasztás esetén azonban mindketten komoly bírságra számíthatnak. Nem kellett sokáig keresgélnem, hamar rátaláltam a figyelemfelkeltő jelzésekre az egyik helyi üzletben. Kisméretű cédulák jelzik, hogy pár termék - köztük néhány szalámi, keksz, csokoládé, rágógumi és öblítő - kiszerelése bizony csökkent a 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott kiszereléshez képest. A kormányrendelet az úgynevezett zsugorfláció, a rejtett áremelés ellen lép fel, így sokan csak zsugorstopként emlegetik. 

- Nagyon nem mindegy, hogy 500 forintért kapsz egy 50 dekás kekszet, vagy 520 forintért egy 30 dekásat - mondja az egyik vásárló, Melinda.

- Amikor bejössz egy boltba, automatikusan mindenből az olcsóbbat keresed, mivel drágaság van. De az a probléma, hogy a mennyiség csökken, közben meg az ár megy felfelé. Emiatt sok család nagy gondban van, de az államot ez nem érdekli, nincs támogatás, nincs munkalehetőség, az árak meg az egekben. Az viszont jó, hogy jelzik a mennyiségváltozást, mert egy idősebb ember, ha otthon veszi észre, visszajön a boltba és panaszkodik, hogy miért kapott kevesebbet, mint eddig, ugyanannyiért. Egy helyi üzletben a rendelet jelenleg 44 terméket érint. Ezeknél a forgalmazás megkezdésétől két hónapig kell feltüntetni a figyelemfelhívó jelzést. Mivel a kiszerelések csökkentéséért a gyártók felelnek, így az ő feladatuk tájékoztatni a kereskedőket. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felé is jelezniük kell a változástatásokat, ugyanis a Nébih a honlapján egy nyilvánosan elérhető tájékoztató adatbázisban gyűjti ezeket a tételeket. A gyártók azt mondják, azért zsugorodott néhány termék, mert így kerülik ki a drasztikus áremeléseket, hiszen ha tovább növekednek az árak, egyre kevesebben fogják azokat megvásárolni. A kiszereléscsökkentéseket általában a válságok hozzák magukkal, tudtuk meg Neubauer Katalintól, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkárától. - A tavalyi infláció mindenkinek komoly kihívást jelentett, ezért is csökkentek a volumenek és ezért látták a gyártók jó megoldásnak, hogy csökkentik a kiszereléseket - magyarázza a főtitkár. - A gyártóknak nem az a céljuk, hogy kevesebbet értékesítsenek, hanem, hogy az elveszített volument próbálják visszahozni.

- Újabb kihívás ez a kereskedőknek? 

- Abszolút gyártói döntés, hogy milyen kiszerelésben kerülnek a termékek forgalomba, mégis a kereskedőknek kell figyelmeztetni a vásárlókat. Ez a mostani új információ a vásárlóknak azért lehet fontos, hogy tudják, hogy azért a fogyasztói árért kisebb kiszerelésű terméket kapnak, de biztos, hogy ez az új teher a kereskedőket érinti. Viszont legalább a gyártók is be lettek vonva ebbe a rendeletbe, együtt kellett működnünk az elmúlt néhány hétben. 

- Hány terméket érint a rendelkezés? 

- Több, mint négyszáz terméket érint, ez most már a Nébih honlapján is látható. Attól függően, hogy ebből a négyszáz termékből melyik kiskereskedelmi egységben hányat forgalmaznak, annyi termékhez kötelező kihelyezni a figyelemfelhívó jelzést. 

- Milyen büntetéssel jár, ha nem tartják be az intézkedést?

- A kormányrendelet bírságot helyez kilátásba, méghozzá a gyártók esetében is, akkor, hogyha nem tájékoztatják a kereskedőket, illetve nem teszik közzé a Nébih honlapjára az érintett termékeket, de a kereskedőket is megbüntethetik. Termékenként akár egymillió forint bírságra is lehet számítani. 

- Milyen változást hozhat a rendelet? 

- A kormány célja, hogy tovább csökkenjen az infláció. Mi úgy gondoljuk, hogy semmi nem fog ettől változni, nem ezen múlik az, hogy mit veszünk le a polcról. Ez egy kötelezettség a kereskedőkre nézve, amit megpróbálunk végrehajtani, de nagyon rövid volt az átfutási idő is, hiszen február 23-án látott napvilágot a végrehajtási utasítás. Akkor tudtuk elkezdeni a nyomdai előkészítést a címkék és a megállító táblák tekintetében, mire ezek kiérnek a nyomdából, és a termékekhez kerülnek, az egy nagyon nehéz folyamat. Ezért is próbáltuk jelezni az ellenőrző hatóságnak, hogy bizony nem volt elég időnk a feladatokra. 

venna

0
Ünnepi események
Szépkorúak évértékelő közgyűlése

Kapcsolódó hozzászólások