A megelőzésen a hangsúly

Az elmúlt években meredeken emelkedett a magyar kutyatartó családok aránya, egy kutatás szerint minden második magyar háztartásban van legalább egy kutya. Ám nem csak a gazdik száma nő, egyre több az olyan fertőzés, ami akár súlyosan is megbetegítheti kedvenceinket. Az egyik ilyen a szívférgesség, ami hazánkban 2009 óta terjed a kutyák között, de itt, a mi régiónkban is egyre több a pozitív eset. Parvovírus, babéziózis, veszettség, kennelköhögés, fertőző májgyulladás. Bár sok kutyabetegség megelőzhető védőoltásokkal, léteznek olyan fertőzések is, amik ellen tablettával, cseppekkel lehet védekezni. Az egyik ilyen a szívférgesség, amit a szúnyogok terjesztenek. A kór alattomosan, tünetmentesen betegíti meg az állatot, amikor már panasz jelentkezik, bizony nagy a baj. 

- Az én kutyámnak még szerencsére nem volt ilyen betegsége, de egy ismerősöm kutyájának igen, és el is kellett altatni - mondja Erdei Imréné. 

- Emlékszem, hogy nagyon sovány és gyenge volt, állandó rosszullétei voltak, teljesen mindegy volt, hogy mi evett. Ezért én nagyon félek tőle, úgyhogy mi rendszeresen védekezünk ellene. 

- Minden oltást beadatok a kutyáimnak, amit csak lehet - kezdi Hadházy Gábor. 

- Van egy mentett kutyusom, akit egyből orvosi kivizsgálásra vittem, amikor befogadtam, és ott kiderült egy vérteszttel, hogy szívférges. Azonnal elkezdtük a kezelést, injekciókat kapott és infúziót is. Azóta egészséges, sikerült teljesen kihajtani belőle a férgeket, mert még fiatal volt és nem terjedtek el a testében annyira, hogy végzetes legyen. Ez már öt éve történt, de a kezelés már akkor is közel 100 000 forintba került és ez még szerencsésnek mondható, ugyanis ha elhúzódik, és többkörös kezelést igényel, akkor akár 300 000 forint is lehet. Egyértelmű, hogy megelőzni sokkal olcsóbb, mint a már beteg kutyát kikezelni. A szívféreg akár 7 évig is élősködhet az állat szívében és a tüdő ereiben, ahol akár 30 centisre is megnőhet. A betegség megelőzésére többféle készítményt is kaphatunk, nyakörveket, cseppeket, tablettákat. A legolcsóbb 650 forinttól indul, de több ezer forintig is terjedhet, nagyban függ az állat méretétől. A kór főleg a húsevők, elsősorban a kutyafélék, macskafélék betegsége, tudtuk meg Dr. Schreiber Máriától, az Animal Állatorvosi Rendelő kisállatgyógyászától. 

- A betegség sajnos elég gyakori a környékünkön. Borsod vármegye, a déli és a keleti megyék is erősen fertőzöttek. Tavalyi statisztikánk szerint azok közül a kutyák közül, akik még nem voltak szűrve és nem védekeznek, az első szűrések alkalmával majdnem 30% volt a fertőzött pozitív eset. 

- Hogyan lehet ezt szűrni? 

- Egy egyszerű vérvétellel. Már egészséges kutyát is érdemes szűrni, ugyanis a megelőzésre használt készítmények csak szűrés után, negatív leletű kutyáknak adható. Minél fiatalabb korban kezdjük a megelőzést, a tabletták és cseppek alkalmazását, annál nagyobb az esély arra, hogy a kutyus elkerüli. Akár már 6-7 hetes kortól lehet a kutyákat tablettával kezelni, havonta folyamatosan. A 7 hónapnál idősebb kutyáknál pedig jöhet egy szűrés, egy vérvétel, és negatív esetben lehet kezdeni a kezelést. 

- Milyen tüneteket okoz a betegség? 

- Ha már tüneteket lát a gazdi, akkor már baj van. A tünetek akár két év múlva jelennek meg először. Főleg légzőszervi panaszokkal jelentkezik, krónikus köhögéssel, de lehet gyengeség, fogyás, ájulás, ödémák, hasvízkór, úgyhogy elég szerteágazó. Ez egy krónikus előrehaladó betegség, ami nagyon súlyos is lehet, a végén gyakran elhullást okoz. 

- Van rá terápia? 

- Ha már megbetegedett az állat és pozitív, akkor a kezelés függ attól, hogy milyen stádiumban van, ezt ki kell deríteni különböző kiegészítő vizsgálatokkal. A kezelés nagyon komplex dolog, injekcióval, cseppekkel, tablettával kezelhető, de hetekig, hónapokig tart. Sajnos elég költséges és elég kockázatos is. 

venna 

0
Iskolanyitogatók óvodásoknak
Sakk diákolimpia

Kapcsolódó hozzászólások