A Balmaz sütötte az év kenyereit
A Magyar Pékszövetség által meghirdetett kenyérversenyen idén a Szent István napi kenyér kategória győztes terméke a Nagyapám kenyere burgonyával, az Innovatív kenyér kategóriában pedig a Jalapenos- cheddar sajtos vadkovászos kenyér nyerte el az első helyet. Mindkettő a tiszaújvárosi üzletekkel is rendelkező Balmaz Sütöde Kft. terméke. A Balmaz Sütöde Kft. idén harmadik alkalommal nyerte el a Szent István napi kenyér kategória első helyét: 2020-ban a Hajdúsági házi kenyér, 2022-ben a Gulyás kenyér, 2024-ben pedig a Nagyapám kenyere burgonyával termékük lett az ország kenyere. Az Innovatív kenyér kategóriában való győzelem sem az első a pékség történetében: 2021-ben a Tokaji Aranykenyér 2. helyezést ért el, 2023- ban az Aranymetszés kenyér 1. helyet nyert, 2024-ben a Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos kenyerük győzedelmeskedett. Mindkét kenyér esetében nagyon fontos volt a termék kiírása. A Nagyapám kenyere burgonyával termékük esetében tartották a hagyományos kovászos technológiát, ami több lisztből készül, illetve az idei évben meghirdetett főtt burgonyát szerették volna minél jobban alkalmazni. Az Innovatív kenyérnél pedig az volt a megközelítésük, hogy minél jobban alkalmazkodjanak az aktuális fogyasztói trendekhez.
Nagyapám kenyere
- Idén is olyan terméket szerettünk volna létrehozni burgonya hozzáadásával, ami hosszan eltartható, vastag héjzatú, ízletes, harmonikus ízvilággal bír - mondta Fülep Ádám üzemvezető- helyettes.
- A négyféle liszt, valamint a só, víz és a sertészsír mellett megjelent a főtt burgonya. A 12 órás kovászolási folyamatunkhoz a búzaliszt mellett teljes kiőrlésű lisztet és rozslisztet is használunk. A dagasztás befejezése után szakaszos tésztavezetést biztosítunk a termékünknek mely egy kézi tésztahajtogatásból, majd egy kíméletes tésztaformázásból áll, csak kézzel végezve a folyamatot. Ennek eredményeképpen érjük el a végleges formát, egy kellően lazított, szalagos bélzetet, melynek vágási felületén érezhető a burgonya hatása, mely selymes érzést biztosít. A burgonya alkalmazása a termék héjzatán is mutatkozik, ami a ropogós ressességet adja. A kíméletes technológia és a megfelelő sütési környezet eredményezi azt a terméket, amely akár 14 napig is fogyasztható, visszaidézve azt az ízvilágot melyet nagyapáink éreztek a friss kenyér ízében. Az elnevezésben az inspirációnkat az adta, hogy évek óta töretlen sikerrel gyártjuk a nagymama elnevezésű kenyerünket, ezzel tisztelegve a nagyszülőktől átvett hagyományos technológiának, mely ízvilágban visszahozza a régi idők kenyerét. Mivel a kenyér elkészítése során nem csak a nagymamának volt fontos szerepe, hogy az eltett kovászból új kenyeret készítsen, hanem a nagyapának is, aki előkészítette a kenyér sütésére a megfelelő hőmérsékletű kemencét. A nagyapám kenyere elnevezéssel tisztelgünk nagyszüleink töretlen áldozatos munkájáért.
Cheddar sajt és jalapeno
- A Jalapeno kenyér egyedisége és különlegessége abban rejlik, hogy egy rendkívül hosszú, 24 órás kovászolási eljárást biztosítunk, valamint egy hozzáadott élesztő nélküli technológiát valósítunk meg - folytatta Fülep Ádám.
- A kíméletes dagasztás előtt egy autolizálási folyamat következik, melynek során a vizet és a lisztet elkeverjük. Ezt egy 26 perces szakaszos dagasztási folyamat követi, majd egy hosszabb terjedelmű hajtogatási-érési folyamat, majd formázás, pihentetés és 12 órás hűtött környezetben való tárolás eredménye egy rendkívül különleges tészta. A közel 40 órás előállítás során egy enzimes „előemésztés" zajlik le, így kenyerünk „könnyebb" lesz és kevésbé terheli meg a szervezetet. Ezzel egy aromában dús, ropogós terméket kapunk.
A kenyér íze és aromája rendkívül egzotikus a két hozzáadott alapanyagnak köszönhetően, mely a mexikói ízjegyeket hordozza magában, ez a cheddar sajt és a jalapeno paprika. A végtermék készre sütésekor kapunk egy ress héjzatot és egy ízletes bélzetet mely enyhén csípős a paprikától és krémes a cheddar sajttól.
- Minden évben kihívás megtalálni azt a terméket, amely kiemelkedik mezőnyből. Az Innovatív kenyér kategória még több fejtörést okoz, ugyanis a tapasztalataink alapján ennek a terméknek minél elrugaszkodottabbnak kell lennie, ugyanakkor minél jobban alkalmazkodni kell az aktuális fogyasztói trendekhez is. A Szent István napi kenyérnél pedig vallom, hogy egy nagyon jó hagyományos kenyeret kell készíteni, amit valamikor nagymamáink készítettek - mondta Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. ügyvezetője. Aki augusztus 20-a alkalmából az ország kenyereit kívánja majszolni, a hosszú előállítási idő miatt előre rendelje meg a tiszaújvárosi Balmaz üzletekben, ahol augusztus 16-tól árusítják a pékárukat.