Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt: 06-46/477-104.

FÖLDÜNK ÉS VIZÜNK…

Egy amerikai egyetemista által 1970-ben elindított, majd 1990-ben világkezdeményezéssé vált április 22-i Föld Napjához az elsők között csatlakozott Magyarország. Hazánk négy megyéjében víziközmű-szolgáltatást végző Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. kiemelt hangsúlyt fektet a környezet, így a Föld és a Víz védelmére. Hiszen ezek a felbecsülhetetlen értékű természeti erőforrások pótolhatatlanok. A Naprendszerünk csillagától harmadikként keringő kék planéta az otthonunk. Az élet helye, az éltető víz forrása - a víz pedig elengedhetetlen feltétele az életnek. 

Magyarország vízrajzának kialakulásáért elsősorban az a földrajzi sajátosság felelős, hogy a Kárpátok hegygerince által körbevett medencében található. Ebből adódódik, hogy un. alvízi ország vagyunk, azaz a hazánk területén található vízmennyiség döntő része – mintegy 90%-a – határainkon kívülről érkezik, és csak mintegy 10% származik csapadékból, vagy keletkezik hazánk területén.

Bővebben...

Pásztorételfőző viadal

A kesznyéteni Szamárháti Látogatóközpontban április 29-én, szombaton rendezik meg az V. Szamárháti Pásztorételfőző Viadalt. A versenyre olyan kétfős csapatok jelentkezését várják, akik egy szabadon választott pásztorételt készítenek majd el. A fődíj egy magyar szürke bikaborjú. Nem csak főzés lesz ezen a napon, kézműves mesterek is bemutatkoznak, kirándulást is szerveznek lóvontatású pusztabusszal, és az őshonos háziállatfajtákkal is meg lehet ismerkedni. Ezen kívül pásztorjátékokkal és íjászattal is várják az érdeklődőket. Belépődíj nincs, viszont a részvételhez regisztrálni szükséges: tiszatajkozalapitvany.hu/pasztoretel.html

Kutyamorgó kutyaszépségverseny

Helyszín: Városháztér - Majális
Ideje: 2017. május 1. (hétfő) 17.30 óra
Nevezés: a helyszínen 14.00-16.00 óráig

Bővebben...

Ünnepi közlekedés

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2017. május 1-jén városunkban megrendezik a hagyományos Majálist és kirakodóvásárt.
A vásár helyszíne:
- Kazinczy út (Tisza út - Bartók Béla úti szakasza),
- Széchenyi út (Kazinczy út - Béke úti szakasza),
- Ifjúsági Park, Bartók Béla úti garázssor mögötti terület.

Bővebben...

Klímatelepítés engedélyezése

kr klimaAz építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységet, a rendeltetésváltozást, illetve a reklámelhelyezést csak a polgármester által kiadott igazolás alapján lehet megkezdeni, településképi bejelentési eljárás lefolytatásával.
A helyi rendeletben felsorolt engedélyhez nem kötött építési tevékenységek között szerepel a klímaberendezés közterületről látható felületen való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni.
A bejelentési eljárás lefolytatásához a kérelmező (építtető) kérelmét az erre rendszeresített formanyomtatványon /az adatlap letölthető: http://ugyfelterminal.tiszaujvaros.hu internetes címről/, papíralapon nyújtja be.

Bővebben...

Köszönőlevél

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzásegítettek mozgáskorlátozott járművem (Rehab Moped) beszerzéséhez, intézkedésükkel biztosították a lépcsőházba történő akadálytalan bejutásomat, tárolási lehetőséget nyújtottak számomra. Ezzel hozzásegítettek ahhoz, hogy mozgáskorlátozottságom ellenére újra élhető életet élhessek.
Köszönöm a Polgármesteri Hivatalnak, a lakásszövetkezet elnökének és munkatársainak, a TiszaSzolg dolgozóinak, háziorvosomnak Márczis Andreának, a Harmónia Gyógyászati Központ vezetőjének, Sass Szabolcsné Margónak és munkatársainak, valamint a lakóközösségnek.
Varga Sándor, 91 éves tiszaújvárosi lakos

Rendkívüli nyitvatartás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának miskolci, központi ügyfélszolgálata a személyijövedelemadó-bevallás közelgő határidejére tekintettel május 2-től május 22-ig a rendes ügyfélfogadáson túl az alábbi hosszabbított nyitvatartással fogadja az ügyfeleket:
Hétfő: 8.30 – 18.00
Kedd: 8.30 – 18.00
Szerda: 8.30 – 18.00
Csütörtök: 8.30 – 18.00
Péntek: 8.30 – 11.30

Bővebben...

Az év táncai, az év táncosai

Április 22-én a Fitt-Dance tánccsapat részt vett Debrecenben Az év tánca országos minősítő és díjkiosztó versenyen, ahonnan nagyon szép eredményekkel tért haza.
Nagyon sok akadályt, sérüléseket leküzdve, a rengetek edzés és verejtékezés, meghozta a gyümölcsét. Bucsi Vivien junior hip-hop szóló kategóriában, illetve Stefán Zoé Hanna és Peszlen Genovéva junior hip-hop duó kategóriában ezüst minősítést kapott koreográfiájára. Formációban az Emerging Team csoport bronz minősítést ért el az Ambitions című produkcióval. Tóth Panna, Nagy Enikő és Katlan Judit felnőtt hip-hop kategóriában arany minősítésben részesült. Bócsi Attila felnőtt profi hip-hop kategóriában arany minősítést ért el, illetve megkapta az Év táncosa díjat is. A Gold Team csoport Weapon és a RETRÓ időutazás című koreográfiáit a zsűri tagjai arany minősítésre értékelték, és kiérdemelték előadásukkal az Év tánca és az Év táncosai díjakat.

Bővebben...

Az év praxisa

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2016 decemberében hirdette meg „Az év praxisa a Kárpát-medencében„ pályázatot, melyben keresik a tavalyi év legjobb, a betegeivel legtöbbet törődő háziorvosát, nővérét, egyszóval praxisát.
A díjat 10-10 háziorvos nyerheti el - munkatársaival, a nővérekkel együtt - határon innen, és határon túl. Idén is, csakúgy, mint tavaly, a hazai családorvosok mellett a felvidéki, a kárpátaljai, az erdélyi, és a vajdasági magyar orvosok is bekerülhetnek a díjazottak közé. Elsősorban a páciensek, de az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok, plébániák, iskolák, idős otthonok javaslatait is várjuk, a határon innen és a határon túl.
Még másfél hónapig ajánlhatja háziorvosát!

Bővebben...

Kukucska nap

A Hunyadi iskolában hagyomány, hogy tavasszal nyílt tanítási napokat szervezünk. A szülők betekintést nyerhetnek az iskolai élet mindennapjaiba, képet kaphatnak a tanítási órákon folyó munkáról, a gyerekek pedig megmutathatják, mi mindent tudnak már. Nagyon népszerű volt a programunk, hiszen a három tanítási napon 728 érdeklődő vett részt a meghirdetett tanítási órákon. A látogatók rendkívül magas száma mutatja, hogy igény van az iskola és a szülők közötti kapcsolattartás ezen formájára is, melynek mi évről-évre kívánunk megfelelni.
Szintén hagyomány, hogy a nagycsoportos óvodásokat is meghívjuk egy délelőttre az iskolába. Ettől a tanévtől ennek új formáját vezettük be.

Bővebben...

Peches pecások

A Zabos Géza Horgász Egyesület április 22-én az Erdészeti és a Tolnai tavon rendezte meg évadnyitó horgászversenyét.
Az előző napok zord időjárása nem kedvezett a 93 benevezett versenyzőnek. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ezúttal a halak kifogtak a horgászokon.
A nők versenyében Bán Szilvia (340 g) diadalmaskodott, az ifjúságiaknál Palkó Richárd (360 g) volt a legjobb. A férfi úszós kategóriát Csengeri László (1340 g), a férfi fenekezős kategóriát Mészáros István (4860 g) nyerte, és övé lett a legnagyobb halért (3800 g) járó különdíj is. (Lásd képünkön.)
A hoppon maradt horgászok a tombolasorsoláson vigasztalódhattak s nyerhettek értékes horgászcikkeket.

Étkezési kultúra

Az étkezési kultúrának kiemelkedő szerepe van a hétköznapokban éppúgy, mint a protokolláris alkalmakkor. Illemszabályok sokasága alakította ki, hogy mit értünk kulturált étkezésen.
Az étkezési szokások, az illem és az etikett kultúránként, nemzetenként, társadalmi rétegenként eltérőek. Az étkezés etikettszabályainak ismerete elengedhetetlen a társadalmi kapcsolattartásban. Következtetni lehet belőle az egyén kulturális színvonalára, ízlésére, de akár a jellemére is. Például a fogadáson a tányérra fölhalmozott étel rossz véleményt kelt.
Az étkezési kultúra első számú szabálya: alkalmazkodás az eltérő szokásokhoz, bizonyos határig. Gondoljunk a keleti népek evőpálcikájára. Megtanulható a pálcikával való fogyasztás, de a vendéglátók tekintettel a vendégekre, villát is készítenek tálaláskor, így elkerülhető a látványos ügyetlenkedés.

Bővebben...

Mezítlábas sétány támogatással

kr tesco_adomany3Borsod megyében öt szervezet közösségi programja nyerte el a TESCO áruházlánc támogatását, köztük az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért. Ők valósíthatják meg egyik álmukat, kialakíthatják a régóta vágyott mezítlábas sétányt. Terveikhez a vásárlók segítették őket, akik egy hónapon át szavazhattak a helyi áruházban.
Az áruházlánc vásárlói országosan 61 körzetben szavazással választották ki a nyerteseket, akik együtt összesen több mint 24 millió forint összegű támogatást kapnak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5 szervezet nyert egyenként 400.000 forintot programja megvalósításához, köztük az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért nevű szervezet. Tiszaújvárosban egy mezítlábas sétányt hoznak létre.
A programra összesen 569 civil szervezet pályázott, melyek közül az áruházlánc független szakmai partnere, a Magyar Adományozói Fórum által felkért szakértők választották ki a továbbjutókat, majd a vásárlók szavazták meg a nyerteseket.

Bővebben...

Ismét konténertűz

kr kukaÁtok - vagy egy piromániás ámokfutó - sújtja az Építők útja 8. szám előtt lévő kukákat, konténereket. Az elmúlt egy évben legalább ötször volt itt konténertűz. Legutóbb hétfőre virradóra.

Hunyadi-bál

kr hunyadi_balA Hunyadi Mátyás Iskola Szülők-nevelők bálját április 21-én tartottuk az Arany Holló étteremben. A rendezvényt Bráz György polgármester úr nyitotta meg, majd dr. Fülöp György alpolgármester úr mondott pohárköszöntőt.
A hagyományoknak megfelelően az iskola volt és jelenlegi tanítványai műsorral kedveskedtek a vendégeknek. A nyolcadikosok nyitótánca mellett láthattuk a negyedikesek palotását, majd Tanyi Attila 6/1. osztályos tanuló lépett fel, s gyönyörködhettünk Lovász Evelin 7/2. osztályos énekében. Az iskola volt tanítványai közül Tóth Máté Lackfi János Tanári áriájával lepte meg a közönséget, Fenyves Csaba személyében pedig egy tehetséges bűvészt üdvözölhettünk. A jó hangulatról idén is a Vídia zenekar gondoskodott.

Bővebben...

Tudjunk nemet mondani

kr kefEgyre fiatalabb korban próbálják ki először a drogokat a gyerekek. Míg korábban a 14-15 éves korosztály volt a legveszélyeztetettebb, mára már a 8-9 évesek kerültek fókuszba. A Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) legutóbbi nyílt ülésén erről és az új pszichoaktív szerekről is szó esett.
Általános és középiskolás diákok is részt vettek a nyílt ülésen, ahol Juhászné Koós Edit bűnmegelőzési referens tartott előadást.
- Szerintem nagyon fontos erről beszélni - mondta a Kazinczy iskolába járó Hohol Réka -, hiszen ez nagy probléma. Nagyon sok olyanról hallunk, aki akár az első alkalommal is halállal fizet a drogért. Hasznosnak tartom az olyan előadásokat, mint a mai is.

Bővebben...

Haverok, buli

A szokásoknak megfelelően a tavaszi szünetet megelőző utolsó tanítási napon, idén április 12-én volt Brassaiban a diákönkormányzati nap.
A diákok a korábbi évekhez hasonlóan traktorhúzásban, szabadtéri sütés-főzésben, forrasztó képzőművészetben, számítógépes játékversenyen, asztaliteniszben, röplabdában, karaokeéneklésben, pókerben, sakkban és erőemelésben mérhették össze erejüket és tudásukat. Az egészségügyi szűrésen vérnyomásmérésre és vércukormérésre is volt lehetőség. Idén először Trabanttoló verseny és rock koncert is színesítette a változatos programot. Egyik tanárunkkal, egyik jelenlegi és egy volt diákunkkal felálló „Lords Of This World” nevű rock zenekar Black Sabbath klasszikusokat adott elő. Az évszázad meccsének beillő tanár-diák futballmeccsen a tanárok nagyarányú győzelmet arattak. A tanulók társadalmi felelősségvállalását erősítette a Vöröskereszt által az iskolánkban szervezett önkéntes véradás.
Brassai DÖK

Mesevetélkedő

Április 22-én a Tiszaújvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola második és harmadik évfolyamos tanulói részt vettek a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola által szervezett 15. kistérségi mesevetélkedőn. Előzetes feladatként bábokat készítettek a gyerekek, és mesejelenetet tanultak be, amit a nevezett 24 csapat előtt elő is adtak. Az elméleti feladatok megoldása során megmutathatták, milyen jártasak a mesék világában. A versenyen a harmadik osztályosok csapata első helyezést ért el. A csapatok tagjai: második évfolyamon Ágoston Gabriella, Czaga Márkó László, Trungel Panna, felkészítőjük Tompa Klára és Viszóczki Anett. A harmadik évfolyamon Galambos Lili, Szendrei Áron és Tóth Marcell Dávid versenyzett. Őket Tóth Erika és Németh Erika tanárnők készítették fel.
Hok Csaba, intézményvezető

Öt felejthetetlen nap Erdélyben

A Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola (3580 Tiszaújváros, Munkácsy Mihály út 18.) sikeres pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához „Aki sokat lát, az sokat tanul” címmel (pályázati szám: HAT-16-01-0191). Az iskola az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő „HATÁRTALANUL! Program támogatása” elnevezésű kerete terhére nyújtott 1.503.000 Ft 41 hetedikes tanulónak adott lehetőséget Erdélybe, Romániába való látogatásra 2017. április 8-12. között, hogy láthassa, hogyan él az elcsatolt területeken a szórványmagyarság, és megismerkedjen a határon túli irodalommal, történelemmel és kultúrával.
Kolozsvárott Mátyás király szülőházához, lovas szobrához, a Szent Mihály-templomhoz, majd a házsongárdi temetőbe látogattunk. Torockón éjszakáztunk.
Marosvásárhelyen a Rózsák terét, a Kultúrpalotát látogattuk meg, Korondon népművészeti emlékeket vásároltunk, Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, majd Székelyudvarhelyre és Csíksomlyóra látogattunk.

Bővebben...

Sikeres zeneiskolások

Április 11-én rendezték meg Kazincbarcikán a B-A-Z megyei zene-és művészeti iskolák XIII. kamarazenei találkozóját.
A Tiszaújvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Vándor Sándor Zeneiskolája növendékei a rendkívül erős mezőnyben fantasztikusan szerepeltek. Az egyik kamaracsoportban Balla Eszter fuvolázott, Tóth Balázs kísérte zongorán. Duójuk óriási sikert aratva I. helyezést ért el. A másik kamaracsoportban Balla Eszter, Füzér Zsuzsanna fuvolázott, Bodri Brigitta kísérte őket zongorán. Triójuk az előkelő II. helyezést kapta meg.

Bővebben...

Matek, nyelv, földrajz

Az alapműveleti matematikaverseny megyei fordulóján Bodnár Viktor 5.a osztályos tanuló
6. helyezést ért el. Felkészítő pedagógus: Dr. Fedákné Simon Mária.
A Bendegúz nyelvész verseny megyei fordulójának eredményei. 2. osztály: Ulicska Sába Napsugár 9. hely, 6. osztály: Koleszár Boldizsár 2. hely, Horváth Levente 7. hely, 8. osztály Emődi Réka 2. hely, Nagy Zsófi 10. hely.
A Kaán Károly XXV. országos természet- és környezetismereti verseny megyei döntőjén elért helyezések. 6. osztályosok: Horváth levente 7. hely, Szabó Szófia 9. hely, Bartal Ákos 13. hely. Felkészítő: Orbán Mónika.
A Teleki Pál földrajz-földtan verseny megyei döntőjének eredményei. 7. osztályosok: Bodolai Lili 7. hely, Berencsi Lili 13. hely, 8. osztályosok: Kiss Barnabás 5. hely, Ferencz Tamás 9. hely. Felkészítő: Orbán Mónika.
Gál Benjáminné, igazgató


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477