Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt: 06-46/477-104.

Kiváló táncosok seregszemléje

kr fitt_danceNovember 11-én a Fitt-Dance Tánccsapat részt vett Debrecenben „Az év tánca” országos minősítő és díjkiosztó versenyen, amelyről sikeres eredményekkel tértek haza.
Az őszi versenyen immár 3 csoporttal és közel 50 táncossal indultak neki a megpróbáltatásoknak a különböző kategóriákban. A Gold Team csoport az álarcosbál témához kapcsolódóan készített Füstbe ment bál című koreográfiája arany minősítést ért el, emellett nagyon nagy sikert aratott a közönségnél és számos versenytársuknál is.
Az Emerging Team csoport szép teljesítménnyel kiérdemelt ezüst minősítésben, míg a Polgári Fitt-Dance Tánccsoport, akik első versenyükön vettek részt, bronz minősítésben részesültek. Junior hip-hop szóló kategóriában Papp Zsuzsa bronz-, Bucsi Vivien pedig ezüst minősítést ért el.
Stefán Zoé Hanna produkciója elnyerte a zsűri tetszését, hiszen arany minősítést kapott Shake it című táncára.
Nagy Enikő Boglárka a megszokott hip-hop stílustól eltérő modern szóló kategóriában indult és előadását bronz minősítésre értékelték.
Bócsi Attila, a csapat egyik vezetője szóló koreográfiája annyira megfogta a zsűritagokat hogy kiemelt arany minősítésben részesült. De az öröm még itt nem ért végett, hiszen ő hozhatta haza a 2017. Táncbajnoka díjat és ő kapta meg a legkiválóbb táncos díját is.
A Fitt-Dance Tánccsapat vezetői, Katlan Judit és Bócsi Attila táncoktatók és koreográfusok.
Katlan Judit

Általános iskolások a gimnáziumban

kr nyilt_napNyílt napokon várják a leendő középiskolásokat a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban. A tanulók nem csak a tanórákon vesznek részt, hanem tájékoztatást kapnak az intézményben működő más tevékenységekről is.
- Taktakenézről jöttem - mondta Juhász Márk. - Elsősorban az informatika tagozat érdekel, de nagyon kíváncsi vagyok az iskolai életre, a közösségre, a tanórákon kívüli lehetőségekre.
Ezen a héten mintegy 250 általános iskolás regisztrált be a gimnáziumba, hogy szeretné közelebbről is megismerni az iskolában folyó munkát.

Bővebben...

Írásbelik az Eötvösben

A tanulók 2017. december 8-ig nyújthatják be jelentkezési lapjukat. A központilag kiadott tanulói jelentkezési lapok letölthetők a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, valamint az Oktatási Hivatal honlapjáról is.
Az írásbeli vizsgák ideje: 2018. január 20. 10:00 óra.
Helye: Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium (Tiszaújváros, Munkácsy M. út 13.).
A hat évfolyamos gimnáziumi osztály esetében nem szerveznek felvételi vizsgát. Az ide történő jelentkezés esetén a szülő gyermeke jelentkezését a központilag kiadott jelentkezési lapon közvetlenül is megküldheti az iskolának. Ezzel egyidejűleg a tanulói adatlapot közvetlenül kell megküldenie a felvételi központnak 2018. február 19-ig.
Az érdeklődő szülők számára 2017. november 16-án 18 órakor fórumot tartanak, ahol szívesen válaszolnak a beiskolázást érintő kérdésekre.

Márton napja

kr libákA Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola éli a hagyományokat.
„Áldás szálljon ez házra, mi eljöttünk köszönteni Márton napjára.” - énekelte az 1.a osztály Márton-napi verses, zenés műsorában. November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja. Márton napján nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Ez a nap a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.
Ezt a hangulatot varázsolták az iskolába a legkisebbek.
Ilyenkor szokás megkóstolni először az újbort, és mivel novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások.
A tízóraira kapott lilahagymás-libazsíros kenyeret mindenki jóízűen fogyasztotta.
Hiszen: „Novemberben Márton napján,/liba gágog, ég a kályhán./ Aki libát nem eszik,/egész évben éhezik.”

Első alsós

A Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola 5. alkalommal hirdette meg a 2017/18. tanév októberében névadója, Assisi Szent Ferenc életét vizuálisan megjelenítő országos rajzpályázatát.
Giák Tekla Éva, a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 4.a osztályos tanulója I.
helyezést ért el az alsó tagozatos tanulók kategóriájában.
Gál Benjáminné
igazgató

Nagykorú Napraforgó

kr napraforgo1Hetek óta lelkesen próbáltak az Éltes iskola diákjai, hol a tanítási órákból lecsípve a tantermekben, hol az Arany Holló étteremben, azon az alkalmi színpadon, ami a hétvégi jótékonysági báljuk helyszíne volt. Őszinte szeretettel adták át azt a csokrot, amivel szüleiknek, tanáraiknak és támogatóiknak készültek.
A zene csodákra képes, a művészet szárnyal. Bárki is légy, ép, vagy sérült. Ez járt a fejemben, miközben a gyerekek műsorát néztem és előtte azt a végtelen szeretetet, amivel egymást ölelték a gyerekek és gyógypedagógusaik a kulisszák mögött. Az Éltes iskola diákjai sokszínűségükkel töltötték meg a termet, zenei tehetségükkel, hangszerekkel, verssel, látványszínházzal és lélekkel. Őket ünnepelték, értük, miattuk jöttek több, mint százan, hogy szívüket is megnyitva segítsenek az iskola tanulóin.

Bővebben...

Bokréta-ünnep

kr bokretaunnepRendhagyó esemény volt az idei Szederkényi Ősz, hiszen a jubiláló Tiszaszederkényi Bokréta Citerazenekar születésnapját ünnepelték. A huszonötödiket.
A nem mindennapi eseményre eljöttek az ismerősök, a barátok és az egykori zenésztársak is, hiszen az 1992-ben alakult zenekar egy országosan ismert népzenei együttesből jött létre.
- A Szederinda Népzenei Együttes két citerazenekarból állt össze - mesélte el a megszületés előzményét Keszi Jenő, egykori zenekari tag. - Annak idején a leninvárosi citerazenekar kapott egy meghívást a lengyelországi Opoléba, de különböző okok miatt nem tudott egyedül elmenni, ezért segítséget kért az emődi citerazenekartól. Elmentünk együtt a fesztiválra és így jött létre a Szederinda.

Bővebben...

Kommunikáció írásban 3.

A hivatali levél részeinek kötött helyei vannak, amit magánszemélyként is jó, ha tudunk.
A hivatali levél bal felső sarkába írjuk a küldő hivatal, vállalat, intézmény vagy szervezet nevét, címét és minden egyéb elérhetőségét (telefon, fax, e-mail cím), valamint a cég arculatához tartozó emblémát, logót is. A hivatali levélpapíron szerepelhetnek még a szervezet más hivatalos azonosító adatai is, például az adószám, a bankszámlaszám, stb. Ezeket az adatokat az „élőfej” vagy az „élőláb” részeiben kell eloszlatni, mindig a hivatalos levél első oldalán.

Bővebben...

Sikeres gimnasztrádások

kr gimnasztradaFantasztikus eredményekkel tért haza a Tiszaújvárosi Gimnasztráda a november 11-én Budapesten megrendezett ritmuscsapatok, modern táncok őszi országos bajnokságáról.
A megmérettetésre közel 300 koreográfiával neveztek az ország tánccsoportjai, és nagyon erős mezőny alakult ki. A lányok igen magas pontszámokat elérve kiemelkedően teljesítettek. A gyermekcsoport második-, a serdülők első helyezést értek el. Az ifik és felnőttek közös műsorszáma első helyezést és különdíjat kapott. A felnőttek egy különdíjat, két első- és egy második helyezést értek el, míg a duó első, a szóló harmadik lett.

Bővebben...

Citeratörténelem

kr bokreta_95- 1982. A Leninvárosi Citerazenekar Szederinda Népzenei Együttes néven egyesül az Emődi Citerazenekarral.
- 1992. A Szederinda felbomlik. Kiss Sándor és Oláh Dezső életre hív - ekkor még név nélkül - egy citerazenekart. Céljuk a hagyományok ápolása, megőrzése, a közösség építése.
- 1993. Kiss Sándortól Oláh Dezső veszi át a zenekar vezetését.
- 1995. A csoport tagjai 1995-óta minden évben részt vesznek a kazincbarcikai „Citeraszó” találkozón, valamint rendszeresen szerepelnek az amatőr gálán, nemzeti ünnepeken, falunapokon, a környező települések rendezvényein.
- 1996. A helyi idősek klubjának tagjaiból alakult „Mezei Virág” népdalkör 1996-ban csatlakozott a citerazenekar munkájához.
- 1998. A csoport augusztus 20-án felvette a Tiszaszederkényi Bokréta Citerazenekar nevet.
- 2003. Az első külföldi fellépés, melyen Tiszaújvárost képviselik Erdélyben.
- 2011. Elhunyt Kiss Sándor, a zenekar alapítója.

Szenvedélybetegségek rabságában

kr kefDr. Bodrogi Andrea addiktológus, pszichiáter nem csak előadást tartott az érdeklődőknek. Aki ott volt a rendezvényen, az feltehette eddig megválaszolatlan kérdéseit is a szenvedélybetegségekről és azok kezelési lehetőségeiről. Mi is ezt tettük.
- Mikor mondjuk valakire, hogy szenvedélybeteg?
- Valójában a viselkedéséből lehet erre rájönni. A függőség a viselkedés szintjén nyilvánul meg, amikor mindenáron meg kell szerezni az anyagot, mindenáron kell inni, drogozni, játszani, az adott viselkedést végezni. Számtalan olyan késztetés van, amivel nem lehet megbirkózni vagy nehéz megbirkózni. Jellemzője még a szenvedélynek, hogy ha elkezdődik a függőség, és nem lehet abbahagyni, tehát egyfajta kontrollvesztés következik be a viselkedésben.

Bővebben...

Szelíd szabadságharc Tiszaújvárosban

Tiszaújváros-NépszavaSzinte az egész országot maga alá gyűrte a Fidesz, de akadnak községek és városok, ahol a demokratikus ellenzék irányít. Vajon miként boldogulhat egy NER-en kívüli polgármester és települése? Sorozatunk következő állomása Tiszaújváros.

Bő fél évszázada csak egy kis falu volt Tiszaszederkény, mára a vegyipar egyik emblematikus központja lett a belőle kifejlődött Tiszaújváros. Akárcsak a szintén borsodi Kazincbarcikát, ezt a települést is mesterségesen hozták létre az ötvenes években, a II. világháború utáni szocialista ipartelepítési program jegyében. A Tiszai Vegyi Kombinát első működő egységét, a gázüzemet 1959-ben, a festékgyárat két évvel később, a műtrágyagyárat a hatvanas évek közepén avatták. Később, több ütemben építették meg a Tiszai Hőerőművet, 1978-ban pedig beindult a kőolaj-feldolgozás. Ma a város ipari parkjában több nagy nevű nemzetközi cég székhelyére lelni, köztük az amerikai Jabil Circuit Company, a német MAN és a Küpper Hungária Kft, s számos magyar vállalkozás. Ezek összességében közel tízezer embernek adnak munkát, s nem mellékesen befizetnek évente több mint hárommilliárd forintnyi iparűzési adót, ami első hallásra boldog, biztos létet nyújthatna Tiszaújváros valamennyi intézményének.

Bővebben...

Dübörög a vegyipar

Tiszaújvárosban az elmúlt két évben nem növelték, hanem éppenséggel csökkentették - fél százalékkal - az iparűzési adó mértékét azért, hogy felturbózzák a befektetési kedvet. Részben ennek köszönhetik a két éve elkészült butadién üzemet, de épül egy műgumi gyár, s az elkövetkezendő időszakban több ipari beruházás is elindul a városban. Megalakulása óta a legjelentősebb értékű beruházására készül itt a MOL, az Európai Bizottság pedig már jóváhagyta a beruházáshoz nyújtott 131 millió eurós állami támogatást. A létesítmény évente 200 ezer tonna propilén-oxidot termel, s az üzem várhatóan 2021-re épül meg 271 milliárd forintból. A munkanélküliségi adatok kedvezőek, jelenleg alig 4 százalékos a munkanélküliek aránya a keresőképesek körében. A képzett munkaerőre ráadásul nagy a kereslet, s még nagyobb lesz, ha a tervezett üzemek is beindulnak.

A „Voldemort-ügy” utórezgései

kr mengyi_rolandA tiszaújvárosi körzet fideszes országgyűlési képviselője Mengyi Roland, aki a 168 Óra által közölt leleplező cikk szerint tízmillió forint „alkotmányos költség”, azaz kenőpénz megfizetését kérte azért, hogy segítsen a szociális szövetkezetekben utazó helyi üzletembereknek nyerni egy uniós pályázaton. Az adóhatóság eddig öt embert gyanúsított meg különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, illetve hivatali vesztegetés gyanúja miatt. Közülük hárman beismerő vallomást tettek.
A vallomásokban az szerepel, hogy Mengyi - aki állítólag Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát - többször találkozott a szociális szövetkezeteket működtető gyanúsítottakkal, és egyre több pénzt kért a közreműködéséért. Mengyit a botrány miatt nem indítja újra a posztért a Fidesz.

Bővebben...


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477