Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt: 06-46/477-104.

Cogito ergo sum

kr szent_pálAz idei év is bővelkedik nevezetes évfordulókban.

Szent Páltól a kiegyezésig

Időrendi sorrendben visszafelé haladva, az első századok keresztény üldözésének gyászos emléke, hogy egyes források szerint 67-ben, azaz 1950 éve végezték ki Szent Pál apostolt. Római polgárként nem feszítették keresztre, mint Szent András, vagy Szent Péter apostolokat, hanem a Rómából Ostiába vezető út harmadik mérföldköve mellett lefejezték. Egy régi legenda szól arról, hogy azon a helyen, ahol szent feje a földre hullott, három forrás fakadt. Mély értelmű jelképe ez annak az életfolyamnak, amely Pálon át a világba áradt.
Több száz évvel később, 1516-17-ben Albert mainzi érsek búcsúcédulák segítségével próbálta összegyűjteni a szükséges források ráeső részét a római Szent Péter-bazilika felépítéséhez, illetve saját adósságai kifizetéséhez.

Bővebben...

Időtlenség

kr idotlensegFiatal fotós kiállítása nyílt meg a Tiszaszederkényi Művelődési Ház Óvárosi KULT Galériájában. Lőrincz Tibor gyermekkorától kezdve érdeklődik a fotózás iránt. Akkor még apukája segítségével nyert bepillantást ebbe a világba. Azóta hobbifotósként szemléli a világot, igyekszik lencsevégre kapni egy-egy momentumot.
- Bár néhány képemen modell is látható, de nem érzem azt, hogy a modellfotózás az én területem lenne - mondta Lőrincz Tibor. - Nem szeretem a beállított, megkomponált képeket. Egy adott pillanatot, egy elkapott mozdulatot vagy egy különleges hangulatot szeretek megörökíteni. A kedvenc képemet egy erdélyi kirándulás alkalmával készítettem a Fogarasi-havasokban. A kép címe Időtlenség, ez a kiállítás is ezt a címet kapta. Ez is egy olyan pillanat volt, amikor az ember felmászik a hegyre, megfordul és ez a kép tárul elé. A felhők közül kiszűrődő fény, összhangban a hegyekkel. Nagyon megtetszett.

Bővebben...

Segítséget nyújtanak

kr kesznyeteni_templomLapunk két héttel ezelőtti számában már írtunk a kesznyéteni református templom leromlott állapotáról. A gyülekezet és a település is mindent megtesz azért, hogy előteremtsék a felújításhoz szükséges összeget, de eleddig még nem gyűlt össze elegendő pénz a munkálatok elkezdéséhez, így várják a támogatásokat.
A Karakter Alapítványon keresztül öt magánszemély (Dr. Szrogh Károlyné, Ulicska László, Zajácz Tamás, Rapcsák Attila, Kolosai Katalin) döntött úgy, hogy támogatást nyújt a kesznyéteni református gyülekezet számára a templom és az abban felépített orgona felújítására. Azt is vállalták, hogy ismeretségi körükben, vállalkozások, cégek számára is eljuttatják felhívó levelüket, hogy további adományozókat nyerjenek meg az ügynek. A Karakter (Közhasznú) Alapítvány a címzett támogatást teljes egészében továbbítja a kesznyéteniek számlájára. A Karakter Alapítvány számlaszáma: Polgári Bank Tiszaújváros 61200254-10048081. További információ kérhető: Kolosai Katalin: 20/936 1026
fp

Egy százalék

Amennyiben lehetősége van rá, és szeretné felajánlani a Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítványnak a személyi jövedelemadója 1 %-át, úgy az erre vonatkozó rendelkező nyilatkozatot szükséges kitöltenie.
Adószám: 18412262-1-05
Köszönjük, hogy megtisztel bennünket felajánlásával!
A Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány kuratóriuma

A Derkovits Kulturális Központ programja

Derkovits Kulturális Központ

Április 27. (csütörtök) 17.00 óra: Ötórai tea - A karma és a reinkarnáció kapcsolata.
Bhaktipada Dasa, Krisna-völgyi szerzetes előadása. Helyszín: konferenciaterem.
Április 29. (szombat) 10.00 óra: „Kétkézbábos” - gyermekbábos megyei válogató.
Helyszín: konferenciaterem.

Bővebben...

Nevezetes névtelenségben

kr hamvas_film„Nevezetes névtelenségben él a rigó, éppen úgy, mint a tücsök, a bölcs, vagy a szent, a névtelen jótevő s a magányos művész” - ezzel az idézettel nyit a Hamvas Béláról szóló fikciós dokumentumfilm, melyet a legutóbbi Hamvas Mozaikok keretében a tiszaújvárosi közönség is megtekinthetett.
Sokan gyűltek össze a Derkovits Kulturális Központ konferenciatermében, hogy megnézzék A nevezetes névtelen-t, és hogy találkozzanak, beszélgessenek a készítőkkel. Gál Tivadarné is ott volt a nézők között.
- Nagyon szeretem Hamvas írásait - mondta -, a lányom javasolta, hogy nézzem meg a filmet, hiszen neki megvan az új könyv (A valóságban felébredni - a szerk.) és a DVD is. Szepes Mária és Müller Péter könyvei után kezdtem Hamvast olvasni, régebben pedig vasalás közben hallgattam a hangoskönyveit.
A nevezetes névtelen-t 2016 októberében mutatták be. Azóta már mintegy harminc vetítést élt meg, járt Kassán és meghívást kapott Pozsonyba és Bécsbe is.

Bővebben...

Slágerek minden mennyiségben

kr mamma_mia1Arra vállalkozott a Sodrás Színtársulat, hogy szakítva hagyományaival, a magyar klasszikusokat hátrahagyva,
egy kortárs nemzetközi sikert visz színre. A Mamma mia azonban nem csak ebből a szempontból volt más. Ez volt ugyanis az első musical amit
bemutattak.
- A musical nagyon nehéz műfaj - mondta a darab rendezője, Jézsó Éva. - Nem vagyunk képzett hangú emberek, de igyekeztük úgy színpadra vinni a produkciót, hogy élvezhető legyen minden dal, amit elénekelünk. Táncos múltunk sincs, de én azt gondolom, hogy a csapat megint maximálisan odatette magát, és mindenben tökéleteset teljesített.
A Mamma mia sajátossága, hogy több főszereplője is van. A történet elég kusza. Adott egy fiatal lány, aki házasodni készül. Ott van még az édesanyja és annak barátnői, valamit a menyasszony három lehetséges apukája.

Bővebben...

A Tisza TV műsora

Április 27., csütörtök

10:00 A képviselő-testületi ülés közvetítése
Utána: a szerdai adás ismétlése
Héthatár: Fotókiállítás Szederkényben - KEF nyílt ülés - Hamvas filmbemutató - Évadnyitó horgászverseny - Elefánt a téren - Mezítlábas sétány a Sportcentrumban - Sport
Hétről-Hétre: Biztonság napja - Szakmák éjszakája a Brassaiban - Sodrás: Mamma mia - Közelmúlt: Nagytakarítás - Sport
Egészség(l)esen - Szexuális felvilágosítás fiataloknak - Veszélyes cukor - Talpunk egészsége - Mindennapos testnevelés
Utána: a testületi ülés ismétlése

Bővebben...


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477