thumb horgasz1A járványhelyzet idén nem gördített akadályokat a Zabos Géza Horgász Egyesület elé, amely sikeres szezont tudhat maga mögött. A gazdálkodás stabil, és gyarapodott az eszközpark, a mintegy kétezer fős tagság tehát elégedett lehet. Kevésbé mondható ez el az évadzáró verseny 55 résztvevőjének többségéről, mivel ezúttal a halak fogtak ki jobb napot.

Nyugodt, sima a víztükör szombat délelőtt az Erdészeti tónál. Időnként nagy csobbanás hallatszik, de nem a halak, hanem a csalik, az etetőanyagok törik meg a csendet. Egy fiatalember egy körülbelül 20 dekás keszeget emel a szákba.
- Ez ma az első - mondja rezignáltan másfél órával a verseny kezdete után.
Ivánka Tóth Attila, a Zabos Géza Horgász Egyesület titkára jobb hírekkel tud szolgálni. No, nem a versenyről, hanem a szezonról.
- A járványhelyzet idén megengedte, hogy az összes tervezett rendezvényünket megtartsuk - mondja. - Taglétszámunk stagnál, hellyel-közzel annyian vagyunk, mint korábban, ami örvendetes, hogy 350 gyermeket számlál az egyesületünk.
- Mi a helyzet az egyesület által kezelt vizekkel?
- Két éve megfelelő szerződéseket kötöttünk a tógazdákkal, így az elkövetkezendő jó pár évre tisztázódtak a vízviszonyok. Az állami vizeknél pedig még tart a szerződésünk, így a Sajón és a Tiszán is tovább tudtuk, tudjuk tartani a gazdálkodást. Sikerült nyernünk egy-két jó pályázaton, így bővíteni tudtuk eszközparkunkat egy csónakmotorral, egy csónakkal, és egy drónnal. Mindez Tiszaújváros önkormányzatának hathatós támogatásával valósulhatott meg, amit ezúton is köszönünk.
- Ejtsünk szót a mai versenyről is. Nagyjából félidőben vagyunk, hogy állnak a horgásztársak?
- Ötvenöt nevezőnk van, de eddig sajnos nem volt kegyes a víz, egy-két fogás volt csak. Leginkább a finomszereléses horgászok azok, akik valamennyit tudnak fogni.
Jávorszki József „régi motorosnak” számít a vizek mentén, most ő sem elégedett.
Nagyobb keszeg nincs - mondja - most a snecit be tudtam csalni, azt fogdosom egyelőre. Elvégre halfogásról van szó - teszi hozzá mosolyogva.
Simon Ákos az ifjúsági mezőnyben nevezett, ő is sneciben „utazik”.
- Legalább ez jön - mondja, miközben éppen leakaszt a horogról egy aprócska halat. - Most darabszámra is van verseny, úgyhogy az is fontos. Egyébként meg nem érdemes kivárni nagyobb keszeget, mert több kis snecivel simán utol lehet érni egy 10-15 dekás keszeget.
Mi az hogy! Ákos végül nem csak kategóriájában győzött, övé lett a legtöbb halért járó különdíj is.
f.l.


Content of popup