A „Határtalanul” elnevezésű program keretén belül a magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, és az ott kialakított személyes kapcsolatok hozzájárulnak a nemzeti összetartozás erősítéséhez. Ebben volt részünk nekünk, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium tanulóinak is.

A programnak köszönhetően lehetőségünk nyílt Szlovéniába és Horvátországba is ellátogatni, ahol megismerkedhettünk az ott található legszebb nevezetességekkel. A kora reggeli indulást követően Szlovénia felé vettük az irányt. Utunk során egy kis kitekintőt nyerhettünk Budapesten és a Balaton térségénél, amikor az idegenvezetőnk megannyi érdekességgel gazdagította tudásunkat országunkat illetően. A határ átlépése után először Lendva felé vettük az irányt. A centrumból indulva a térség fölé magasodó várhoz utaztunk el, ahol megcsodálhattuk Zala György szobrászművész legkülönlegesebb alkotásait. Ezt követően megérkeztünk szállásainkhoz, melyek két egymáshoz közeli településen, Bajánsenyén és Őriszentpéteren volt. Az utóbbi városban minden útnak indulásunk előtt svédasztalos reggelit, ebédre hidegcsomagot, vacsorára pedig meleg ételt kaptunk.
Másnap a ptuji várnál kirándultunk, mely a korabeli, 16-19. századi bútorokkal, festményekkel és fontos használati tárgyakkal van felszerelve. Ptuj egykori leggazdagabb családjának különleges hangszergyűjteményét is megcsodálhattuk, mely interaktív lehetőséget kínált számunkra. A vár művészeti galériája, mely Szlovénia legszebb gótikus és barokk gyűjteményeinek tárháza, mindnyájunkban maradandó nyomot hagyott. Majd a muraszombati várba is ellátogattunk, melynek legnagyobb látványossága a korabeli díszterem és a kápolna. Nem utolsó sorban pedig a gótikus stílusú Szent Miklós székesegyház elbűvölő látványát is megtapasztalhattuk.
Az elkövetkezendő napokban Horvátországba látogattunk el, ahol egy kisebb túrázást követően megérkeztünk a személyes kedvencemhez, Trakostyán várához. A kilátás mindenért kárpótolt bennünket. Az Erdődy vár és Varasd városának legfőbb nevezetességeivel is megismerkedtünk, majd egy hosszabb sétát tettünk a nyüzsgő és hangulatos utcákon.
Utolsó állomásunk a káprázatos orchidea farm volt Dobronakban. Itt részletes bemutatást kaptunk az ott termesztett növényekről, ezután pedig körbesétáltunk a gyönyörű parkban.
Szuvenír gyanánt szinte mindenki vitt haza szeretteinek valamit, vagy egy gyönyörű orchideát, vagy valamilyen belőle készült ékszert. Életem egyik legemlékezetesebb kirándulását köszönhetem ennek a programnak, mely során nemcsak szebbnél szebb helyeken volt lehetőségem megfordulni, hanem az ott élő emberek kedves fogadtatásával is szembesülhettem. Emellett, elsősorban a német, valamint az angol nyelvtudásomat is fejleszthettem, és tartalmas beszélgetéseket folytathattam akár egy-egy étteremben vagy egy szuvenír boltban. A programok igazán tartalmasak voltak, mégsem teljesen kötöttek, így ennek a kis szabadságnak köszönhetően mi magunk is fel tudtuk fedezni az egyes városokat, és megtapasztalni, ha csak egy röpke pillanat erejéig is, hogy milyen lehet az egyes térségekben az élet. Rengeteget adott számomra ez a pár nap, ugyanis a mi osztályunknak sajnos még nem volt lehetősége a 3 év alatt eljutni egy osztálykirándulásra sem a járványügyi helyzet miatt. Ennek köszönhetően azonban még jobban összekovácsolódott a kis osztályközösségünk és a köztünk lévő összetartás is lényegesen felerősödött.
Sipos Adrienn
11.E osztályos tanuló


Content of popup