thumb kazinczy hatartalanulA Délvidéken jártunk. Megannyi látnivaló, élmény, új érzések. Látni a határon túli magyarság mindennapjait, az anyaországhoz fűződő kötődésüket, átélni az elcsatolt területeken élők érzéseit. Mindezt nyújtotta számunkra a Határtalanul! program keretei között szervezett kirándulás.

Nehezen indult az a bizonyos hétfő reggel, mivel már kora hajnalban az iskola előtt gyülekeztünk. Az utazás vidám percei, idegenvezetőnk és sofőrünk rutinos munkája hamar feledtették az álmos pillanatokat. Szerbia irányába indultunk, és a határátlépés után egyenesen Szabadka felé vettük az irányt. Mikor megérkeztünk a város centrumába, az utunk egyből a kívül pompás, belül csodaszép városházára vezetett. Történelmi magyar címerek, Árpád-házi magyar királyok üvegfestményeinek megtekintése után a zsinagógát, Kosztolányi Dezső emlékművét, a kollégiumot és a színházat csodálhattuk meg. A Palicsi-tó partja remek kikapcsolódást nyújtott a hosszú út után. Majd elindultunk a szállásunk felé, mely kissé kalandosra sikerült, de érdemes volt várakozni, mert nagyszerű szállást kaptunk. Az utazás másnapján Nyugat-Bácska felfedezésére indultunk. Szemet gyönyörködtető látvány volt a Szent István templom, a török ház, az ortodox Szent György templom, valamint a Grassalkovich palota.
Újvidékre is eljutottunk. A Péterváradi várhoz mentünk, ahol megnéztük a fordított óratornyot, majd a Mária templomot. Jártunk Zentán, ahol a városháza megtekintése során megismertük a zentai csata történetét, majd 209 lépcsőfokon vezetett az utunk az óratoronyba. A csodás kilátás megérte a nem kis fáradságot. Felemelő érzés volt, amikor a Tisza partján lévő emlékműnél közösen szavaltuk el nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. Csantavér messziről szemet gyönyörködtető, a római bazilikára emlékeztető háromkupolás temploma mindannyiunkat magával ragadott. A kulturális élmények mellé minden nap befért a fagyizás, a játékos kikapcsolódás, ami lehetővé tette a csoport összekovácsolódását is. A hazafelé út során egy kvízt oldottunk meg, amelynek segítségével felelevenítettük a látottakat, és mindenki elmondhatta saját élményét is. Számomra ez egy felejthetetlen kirándulás volt, ahol rengeteg élményt és tudást szerezhettünk a szerbiai magyarlakta területek történelméről, földrajzáról.
Hatvani Benedek 7.a tanuló


Content of popup