thumb p1210357A Határtalanul program keretei között a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium diákjaiként eljuthattunk Szlovákiába, ahol a Felvidék különlegességeit tekinthettük meg.

Az érkezés napján Észak-Komárom főterén kellemes séta mellett a helyi fagylaltot is megkóstolhattuk. Ezt követően buszunk elvitt a monostori erődrendszerhez, ahol egy rendkívüli történelemóra keretében a régi fegyverekről, használatukról és történetükről hallottunk előadást, majd a bátrabbak kipróbálhattak néhány eszközt, többek között az ágyút is.
A második napon a dévényi vár körüli sétával kezdtünk, majd a következő úti célunk Pozsony volt, ahol az éppen megújuló belvárosát ismertük meg, ahol rengeteg kedves emberrel találkoztunk, többek között egy idős szlovák bácsival, aki mint ott élő, sokat tudott mesélni a város fejlődéséről. Vezetésével meglátogattuk a várat és a Koronázó- templomot. Napunk a Bősi vízlépcsőnél ért véget.
A következő napon Balázsfalván a jurták bemutatása mellett lovas programokkal is kedveskedtek nekünk. Ezen a napon találkoztunk a Jókai iskola diákjaival, akik érdekes prezentációkkal mutatták be mindennapjaikat, ami több mindenben eltér a számunkra megszokottól. Kedvességüket a következő heti látogatásukon próbáltuk viszonozni. A focikedvelők örömére a stadiont is megnézhettük Dunaszerdahelyen.
A hazaindulásunk napján, a hosszú út előtt még megálltunk a gutai vízimalomnál, ahol egy érdekes bemutatót is meghallgathattunk a malom működéséről.
Kirándulásunk során sok új ismerettel gazdagodtunk, és betekintést nyertünk a felvidéki magyarok mindennapjaiba.
Tóth Eszter, Molnár-Varga Dóra
11.H osztályos tanulók


Content of popup