thumb termeszetgyogyasz1A PubliCafe vendégeként Dr. Hajdu Zsanett gyógynövénykutató és neurobiológus tartott előadást a városi könyvtárban. Az eseményen a gyógynövények alkalmazásának módjairól és a gyógyszerek világáról egyaránt értékes és érdekes információkkal gazdagodtak az érdeklődők.

thumb termeszetgyogyasz2- Hogyan került a gyógynövények közelébe?
- Kalandjaim a gyógynövények világában 21 éves koromban kezdődtek, amikor két társammal elutaztam Bolíviába. Ott két éven keresztül az indiánok gyógynövényes tudását tanulmányoztam, amely 150 növény vizsgálatát foglalta magában. Ez az utazás alapozta meg szakmai pályafutásomat, a bolíviai évek eredményeiből született meg a biológus szakos diplomamunkám. Miután végeztem, ugyanitt, Szegeden, a gyógyszerészkaron doktoráltam, növényi hatóanyag-kutatásból. Kiválasztottam kettőt a 150 dél-amerikai növényből, és négy éven át a hatóanyagaikat vizsgáltam. Új, idegrendszerre ható vegyületeket kutattam bennük és a hatásaikat is feltérképeztem.
- Mi mindenből áll egy növényi hatóanyag-kutató tevékenysége?
- Elmegyünk a terepre, lejegyezzük a helyiek tudását. Aztán utánanézünk a tudományos adatbázisokban, hogy mit tudunk az adott növényekről. Az adatgyűjteményekben rengeteg információ megtalálható: földrajzilag hol használják az egyes növényfajokat, a már felfedezett hatóanyagaik listája, nagyon sok állatkísérlet, esetleg már klinikai, embereken végzett vizsgálatok eredményei is. Mindezek alapján el lehet dönteni, melyik növény tűnik annyira ígéretesnek, hogy bevigyük a laborba új gyógyszerhatóanyag keresése céljából. Az én 150 bolíviai növényemből 30 ilyen volt.
- Mi történik a növény kiválasztása után?
- Bonyolult módszerekkel kinyerjük a hatóanyagot. Általában 10 kg növényi alapanyaggal indul egy kutatómunka, míg végül eljutunk néhány milligrammnyi tiszta hatóanyagig. Nagyjából ez a folyamat, amely sokszor éveket vesz igénybe. Nem véletlen, hogy számos esetben 10-15 év, mire egy növényből gyógyszer lesz.
- Mi van akkor, ha egy hatóanyag nem elég hatékony?
- Ha megtudjuk a vizsgálatokból, hogy egy vegyület például csak 20 százalékkal képes csökkenteni egy betegség tüneteit, akkor a vegyészek módosítanak egy picit a szerkezetén, hátha így növelhető a hatásosság. Ezt követően a vegyületeknek sokféle - úgynevezett félszintetikus - változatát hozzák létre, amelyeket állatkísérletekben tesztelnek addig, míg születik egy hatékonyabb verziója az adott természetes összetevőnek.
- Biológusként és növényi hatóanyag-kutatóként tökéletesen ismeri a gyógyszeripar és a természetes orvoslás világát. Mi a véleménye a naturális gyógymódokban és a szintetikus gyógyszerekben bízók között húzódó nézetkülönbségekről?
- A gyógyszeripar és a gyógynövények világa együtt egy hatalmas paletta, nem pedig két, egymással ellentétes terület. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a hazai gyógyszerek 67 százaléka növényi eredetű hatóanyagot tartalmaz és egyszerű gyógyteaként is szerepel a hivatalos magyar VIII. Gyógyszerkönyvben mintegy 170 növény. A lehetőségek nagy tárháza ez, amit egészében használhatunk. Éjünk a teljes választékkal és tanuljuk meg jól kiválasztani, hogy mikor, mire van szükség: gyógyszerre vagy gyógyteára. Tudom, hogy egyre nagyobb az ellenállás az orvostudománnyal és a szakemberekkel szemben, és hajlamosak vagyunk inkább a szomszéd tudásában keresni a megoldást a problémáinkra, de ez helytelen. Annyira felkavarodott a világ, hogy több helyen kilóg a lóláb. Az orvosoknak nincs mindig idejük a páciensekkel megfelelően foglalkozni és elmélyedni a fitoterápia vagy a természetes gyógymódok világában. Viszont a képzett természetgyógyászok meg tudják adni a páciensnek azt a fajta figyelmet, törődést, amelyre szüksége van. Alternatív módszereik remek kiegészítői a modern gyógymódoknak. Mivel szükségünk van mind a modern módszerekre, mind az ezeket támogató alternatív terápiákra és a törődésre, fontos, hogy tudjuk, kikhez fordulhatunk, ha baj van. Kialakult betegség esetén az egyén pozitív hozzáállása, a gyógyulásba vetett hite is nagymértékben képes növelni a felépülés esélyeit. A megelőzés szakaszában pedig nemcsak vitaminokkal erősíthetjük az immunrendszerünket, hanem úgy is, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ha vidámak vagyunk, sokat nevetünk és észrevesszük a bennünket körülvevő világ legapróbb szépségeit is. Fontos, hogy ne az internetet vegyük alapul, ha problémánk van, mert ott mindent össze lehet olvasni és annak az ellenkezőjét is. Amikor beírjuk a keresőbe, hogy „kamilla” és megnézzük az első tíz találatot, abból hét biztosan tartalmaz nem szakszerű állításokat is.
- Miként dönthetjük el, hogy a természetes gyógymódokhoz forduljunk-e vagy a gyógyszerekhez?
- A gyógynövényekre általában azt mondjuk, hogy megelőzésre, valamint a kezdődő betegségek gyógyítására nagyon alkalmasak - ha időben felfigyelünk a tünetekre. Ez pedig már rajtunk múlik. Ismét kiemelném, hogy a gyógyszerek között is rengeteg a növényi alapú.
- A mellékhatások miatt komoly vádakat fogalmaznak meg a természetes gyógymódok hívei a gyógyszergyárakkal szemben. Mit gondol erről?
- Az egy tévhit a növényekkel kapcsolatban, hogy nincsenek mellékhatásaik. Minden vegyületnek többféle - elsődleges, másodlagos, harmadlagos, stb. - hatása van. Attól függően, hogy milyen típusú vegyületek, lehet az elsődleges hatás és a mellékhatás különböző erősségű. Sokszor szidjuk a gyógyszergyárakat, hogy milyen komoly nem kívánt tüneteket okozhatnak az orvosságok, ami igaz is. Amíg viszont nincs jobb ötletünk, jobb megoldásunk egy betegség kezelésére, addig olyan szerek is a patikákban forognak, amelyeknek erős mellékhatásaik vannak. Ha választani lehet, hogy egy éven belül meghalunk egy bizonyos ellenszer nélkül, vagy élhetünk még tíz évet némi májkárosodással, akkor lehet, hogy az ember a plusz tíz évet választja. Általában ez a tapasztalat. Viszont ahogy fejlődik a tudomány a mellékhatások is egyre inkább csökkennek. Kemoterápiás szerekből is már nagyon sokféle van, beindultak a biológiai terápiák, és a célzott daganatterápiák. Minden gyógyszert és gyógynövény-készítményt a várható haszon és kockázat mérlegelése után hoznak forgalomba.
- Elérkeztünk a daganatok témájához. Gyakran felvetődik a kérdés, hogy miért nem találják a rák ellenszerét.
- Ha azt mondom, hogy rák, az nem egyféle betegséget jelent. Legalább háromszáz különböző daganattípust ismerünk, azaz legalább háromszázféle betegségre kell gyógyszert találnunk. Sohasem egyforma a különböző rákos megbetegedések kezelése, mindegyikre más gyógyszer alkalmazandó.
- Ön milyen gyógynövényeket és fűszereket használ rendszeresen, és melyeket ajánlja?
- A klasszikusokat, amelyekről tudjuk, hogy az élvezeti értékük is jó - tehát finomak - és gyógyhatásuk is van. Télen a felső légutakra ható gyógynövényeket ajánlom: kamillát, bodzát, borsmentát, gyömbért. Évszaktól függetlenül rendszeresen fogyasztom a nyugtató hatású teákat: citromfüvet és levendulát. A borsmentát is kedvelem. Élénkítő hatású, valaki kávé helyett issza reggel. A szegfűszeg kitűnő vírusölő, nagyon jó száj- és torokfertőtlenítő, ha egyetlen szemet elszopogatunk. Fogfájás enyhítésére is bevethető, ha elrágjuk. Emésztést serkentő hatása van a fahéjnak és az ánizsnak. Enyhe felső légúti megbetegedések esetén az édeskömény önmagában való elrágcsálása is hatásos lehet. A kurkuma személyes kedvencem. Ma nem nagyon van olyan növény, amely csökkentené a daganatok méretét, de a kurkuma ilyen. Májbetegségek, májtumorok és ízületi problémák esetén fűszerként történő fogyasztása (napi teáskanálnyi mennyiségben) különösen jó lehet. Csak itt azoknak vigyázni kell, akik véralvadásgátlót szednek, mert a kurkuma fokozza a vérzések kockázatát. A vércukorszint csekély mértékű csökkentésére a fahéj egy jó megoldás. Felfázásos problémák megelőzésére pedig kiválóak a bogyós gyümölcsök, különösen az áfonyafélék, amelyeket télen és nyáron egyaránt szívesen fogyasztom. Tavasszal minden zöld levél nagyon hatékony a fáradtság ellen. A boltokban kapható klasszikusokon - rukkola, bébispenót, madársaláta - túl a tavaszi, ehető vadnövényeket is érdemes kipróbálni. Például csalánlevelet, sóskát, pitypanglevelet. Jöjjön egy példa a keleti gyógyító konyhaművészetből is: a sült zellernek veseerősítő és a felfázások esetén hasznos melegítő hatása is van.
- Fűszereket milyen mértékben ideális fogyasztani naponta?
- Ha a megelőzés a cél, nagyon fontos, hogy csak olyan mennyiségben vegyük magunkhoz, hogy még jól essen. Ha eltúlozzuk, két hét alatt elegünk lesz belőlük, és egy életre elfordulunk tőlük. Azt tanácsolom, hogy sokféle fűszert használjunk változatosan, a boltok polcairól mindegyikből vigyünk haza egyet és kísérletezzünk a konyhában. Ha gyógyítási céllal, nagyobb mennyiségben szeretnénk a fűszernövényeket, gyógynövényeket alkalmazni, érdemes tudni, hogy bizonyos fajták csökkenthetik, vagy fokozhatják egyes gyógyszerek hatását. Mindig konzultáljunk a természetes orvoslásban képzett szakemberrel, mielőtt elkezdjük használni bármelyik gyógynövényt.
Ördögh István


Content of popup