Idén világszerte január 15. és 22. között rendezik meg az ökumenikus imahetet. A programsorozat anyagát - mely kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdésével - az Amerikai Egyesült Államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze, a bibliai mottót Ézsaiás próféta könyvéből választották: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra!” (Ézs 1,17)

Hazánkban az imahét megvalósulását a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) koordinálja, az ökumenikus imahét anyagát és istentiszteleti rendjét pedig a Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze, a következő szentírási szakaszt választva útmutatásul: „…tanuljatok meg jót cselekedni! Törekedjetek igazságra…” (Ézs 1,17) „Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot…” (Iz 1,17)
„Ki kívánja tőletek, hogy eljöjjetek, hogy megjelenjetek előttem, és tapossátok udvaromat? Ne hozzatok többé hazug áldozatot, még a füstjét is utálom! Újhold, szombat, ünnepi összejövetel? Nem tűröm együtt a bűnt és az ünneplést! Újholdjaitokat és ünnepeiteket gyűlölöm én, terhemre vannak, fáraszt elviselni. Ha felém nyújtjátok kezeteket, eltakarom előletek a szemem; bármennyit is imádkoztok, nem hallgatlak meg benneteket, hiszen a kezetekhez vér tapad! Mossátok tisztára magatokat! Vigyétek el szemem elől gonosz tetteiteket! Ne tegyetek többé rosszat, tanuljatok meg jót cselekedni! Törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! Védjétek meg az árvák igazát, képviseljétek az özvegy peres ügyét! Jöjjetek, szálljunk most perbe egymással! - mondja az Úr. - Ha vétkeitek skarlátpirosak is, hófehérekké válhattok, ha vörösek is, mint a bíbor, fehérekké lehettek, mint a gyapjú.” (Ézs 1,12–18)
Az imaheti füzet kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdéskörével, ami problémákat okoz szerte a világban. A szerkesztők egységre szólítják a keresztényeket, hogy eredményesebben szálljanak szembe a rasszizmus okozta megosztottsággal és elnyomással is.


Content of popup