thumb auto1Fagyos reggeleken nincs is jobb dolog, mint jeget kaparni a szélvédőről. Ezt nem tudjuk elkerülni, ha a szabadban parkolunk, viszont számos más problémát meg tudunk előzni, ha egy kicsit odafigyelünk motoros gépjárművünkre.

thumb auto2A téli gumi alap, így nem is vesztegetek rá több betűt. Fecsó Attila, a Quali-Mont Kft. autószerelője sorolja azokat az ellenőrzéseket, amelyeket ilyenkor egy szervizben elvégeznek.
- Megnézzük a folyadékszinteket, a fagyállósági fokot, és minden esetben cseréljük a nyári szélvédőmosót télire. Abból ki kell üríteni az egészet, mert belefagy a tartályba. Ezen kívül javasolni szoktunk az ügyfeleknek egy olyan diagnosztikát, ami magába foglalja a fék, a futómű, illetve a lengéscsillapítók állapotának vizsgálatát.
- Télen gyakori, hogy meg sem mozdul az önindító. Mit tegyünk az akkumulátorral?
- Az akkumulátort is le tudjuk tesztelni - folytatja Attila. - Azon felül, hogy a feszültségét meg tudjuk nézni, terhelővillán az áramerősségét is meg tudjuk vizsgálni. Amennyiben már meleg környezetben is rossz, vagy alsó határértékes, az már valószínűleg a hidegben nem fog beindulni.
Domján Tamás éppen akkumulátort cserélt barátnője autójában, amikor összefutottunk vele a parkolóban.
- Hogyan szokta a télre felkészíteni a járművét?
- Még a nyári gumi van fent az autómon, most éppen azon gondolkodok, hogy négy évszakosat fogok venni. A jövő héten fogom lecserélni. Hossz-bordásszíjat is kell cserélnem, ahogy bejött a párás idő, már most hallani, hogy visít. Ablakmosó folyadékkal már a télivel töltöttem fel legutóbb, mert azért voltak már mínuszok.
A rendőrség is elindította az ilyenkor szokásos „Látni és látszani” kampányát.
- Mi az a probléma, amivel nagyon gyakran találkoznak az ellenőrzések során?
- A legtöbb járművön automata állásban használják a fényszórókat - mondja Lipták Ferenc százados, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője -, és ez az időjárási körülményekhez nem megfelelően alkalmazkodik. Hiába világít elől, de hátul nem látszik semmi a járműből, erre oda kell figyelni, főleg ilyen ködös időben. Illetve arra, hogy a ködlámpát csak akkor használjuk, ha ez az időjárási körülmények miatt szükséges.
Surányi P. Balázs


Content of popup