Politikusok és történészek helyett ismét diákok mondják el ünnepi gondolataikat a városi március 15-i ünnepségeken. Összesen hat írás érkezett a Derkovits Művelődési Központ pályázati felhívására, ebből a három legjobbat jutalmazták.

thumb beszediro1Az első helyezett a tavalyi évhez hasonlóan Kocsis Anna lett. A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium végzőse 2022-ben is papírra vetette ünnepi gondolatait, amivel megnyerte a pályázatot. Most ismét Anna lett a befutó, így ő mondhatja el a megírt beszédét szerdán a Petőfi szobornál a városi ünnepségen.
- Úgy voltam vele, hogy veszteni valóm nincs - mondta Anna. - Tavaly jól sikerült, de álmomban sem mertem gondolni, hogy újra megnyerem. Ez nagyon jó érzés. Nagyon szeretem a történelmet, és folyamatosan foglalkozom vele, ami újabb gondolatokat indított el bennem március 15-ével kapcsolatban. Egy év elteltével kicsit másképpen látom az 1848-as eseményeket. Az akkori fiatalok kiálltak azokért a dolgokért, amiben változást akartak elérni, én pedig beleképzelve magam a helyükbe, fiatal felnőttként ugyanazt tenném. Pontosan ezért a mostani beszédem kicsit személyesebb hangvételűre sikerült.
thumb beszediro2Fülöp Kende szintén a helyi gimnázium diákja. A tizenegyedikes tanuló írása lett a második helyezett, így ő március 15-én a tiszaszederkényi ünnepségen szónokolhat.
- Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy én is elmondhatom a beszédemet - mondta Kende. - Főleg, hogy először próbálkoztam meg ezzel a feladattal. Én a miértekre helyeztem a hangsúlyt. Miért fontos ez a dátum? Miért pont ekkor ünnepeljük? Miért kell megemlékeznünk az eseményekről? Ez a történelem szempontjából egy nagyon jelentős időszak volt, ezért fontos, hogy minél több és pontosabb válaszokat kapjunk a kérdésekre, amik segítségével megismerhetjük a március 15-ei eseményeket.
thumb beszediro3Bartha Viola is először ragadott tollat és írta meg az 1848/49-es szabadságharchoz fűződő gondolatait. Harmadik helyezettként az iskolai ünnepségen diáktársai hallgathatják meg beszédét.
- Mivel szeretem a történelmet, és izgalmas kihívásnak éreztem ezt a pályázatot, úgy gondoltam, hogy mindenképpen meg kell próbálnom - mondta Viola, aki szintén tizenegyedikes az Eötvösben. - Izgalmas feladat volt a múlt és a jelen összefüggéseinek feltárása, és fontosnak tartom, hogy a saját gondolatainkon keresztül is megemlékezzünk a '48-as hősökről.
ema


Content of popup