thumb brassai1Évek óta hagyomány, hogy a középiskolák néhány napra megnyitják kapuikat a továbbtanulni vágyó nyolcadikosok és szüleik előtt. Idén is bepillantást nyerhettek a két helyi középiskola mindennapjaiba, előadásokon, nyílt órákon ismerhették meg a képzési rendszert és a felvételi követelményeket.

thumb brassai2183 fő regisztrált a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium idei nyílt napjára. A nyolcadikosoknak a középiskolás tanulók is meséltek a diákéletről, a gimnáziumi élményeikről, sporteseményekről és táborokról.
- Azért jöttem ma el, mert kíváncsi voltam, hogy megy a felvételi, és hogy szerezzek egy kis tapasztalatot - kezdi a nyolcadikos Riczu Nóra. - Két testvérem is ide járt, így már sok mindent tudok a gimiről, viszont volt olyan tagozat, amiről most hallottam először.
- Nagy volt az érdeklődés a nyílt óráinkra, amit sok tantárgyból meghirdettünk - mondja Péter Levente, a gimnázium intézményvezető-helyettese. - A 2023/24-es tanévben négy osztályt indítunk, szokás szerint a hat évfolyamos képzésünket, az általános, 4 évfolyamos, A betűjelű képzést, indul a B osztályunk is, 17 fő matematika, 17 fő digitális kultúra tagozati bontással, illetve indul még a nyelvi tagozatunk is, az E osztály. Ha valaki itt szeretne továbbtanulni, központi felvételi vizsgát kell tennie, erre december 2-ig jelentkezhetnek a diákok, de a tanulmányi átlagot is figyelembe vesszük. Ez annyiban változott, hogy eddig minden tantárgyi eredményt kértünk, most viszont a későbbi érettségi tantárgyakra koncentrálunk, tehát a matek, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az idegen nyelv, valamint a digitális kultúra eredményeire vagyunk kíváncsiak.
Az SZSZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola expójára is több mint 150-en jöttek el. A szülői értekezlet után a brassais diákok nyílt műhelyekben mutatták meg, mivel dolgoznak az órákon, és hogyan működnek a különféle szerszámok és gépek.
- Mindhárom jelentkezésemet ebbe az iskolába fogom beadni, elsősorban az informatika, a gépészet és az elektrotechnika érdekel - meséli Szakál Dániel általános iskolás diák. - Az a legfőbb célom, hogy szakmát és érettségit is szerezzek.
- 2023 szeptemberétől új képzésként indítjuk az ipari informatikai technikust a korábbi informatikai rendszer és alkalmazáskezelő szakma helyett - mondja Pázmándi Henriett, a Brassai igazgatója. - Az ipar igényeinek teszünk eleget ezzel a váltással. Továbbra is a hegesztő és a villanyszerelő szakunk a legnépszerűbb, de vannak lányos szakmáink is, például a szociális ápoló és gondozó szak. Akik ezen tanulnak, duális partnernél tölthetik a gyakorlatot, ez esetben a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központnál. A duális képzésünk mindenkinek hasznos, a gyerekek ösztöndíjat kapnak, és vállalati környezetben szereznek tapasztalatot, valamint partnereink nem titkolt célja, hogy szakember utánpótlást biztosítsanak maguk számára. Nálunk a felvételihez a hetedikes és a nyolcadik féléves eredményre lesz szükség, az érettségi tantárgyak eredményeit vesszük figyelembe. Emellett pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, valamint motivációs beszélgetés is vár az ide jelentkezőkre.
venna


Content of popup