thumb erdopedIdén tavasszal indult az országos VárosFa Program, amiben Tiszaújváros is részt vesz. Két részből áll a projekt, interaktív előadásokat tartottak az Északerdő Erdőgazdálkodási Zrt. két erdei iskolája, a Csanyik Erdőház Erdészeti Erdei Iskola és a Bagoly-vár Erdészeti Erdei Iskola szakemberei a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola negyedikeseinek. Faültetéssel folytatódik a program, harminc fát ültetnek el még az idén. A kezdeményezés a MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül programsorozatának része.

- Nagyon tetszettek azok a tárgyak, amik fából készültek - mondta Kákóczki Borbála, a katolikus iskola negyedikese. - Fából lehet dobozt, teknőt, sodrófát vagy fakanalat is csinálni.
A játékos fogalakozások jól beleilleszthetőek az általános iskolások tanulási folyamatába.
- A negyedik osztályosok már az a korosztály, akik ismerik ezt a témát, tanultak róla és ügyesen hozzá is tudtak szólni - mondta Horváth Tünde, a katolikus iskola tanítója. - Sokat jelentenek ezek a rendhagyó órák, hiszen játékosan tanulnak. Megfoghatták a fákat, leveleket, terméseket. Minél több érzékszervet vonunk be egy tanulási folyamatba, annál biztosabban rögzülnek az ismeretek.
A két erdei iskola szakemberei szemléltetőeszközöket is hoztak.
- Elsősorban a különböző fafajokkal ismertettük meg a gyerekeket - nyilatkozta lapunknak Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök. - Próbáltuk a mai műanyag világot szembeállítani a természetességgel. Hoztunk olyan használati tárgyakat, amikről nem is gondolták, hogy akár természetes anyagból is készülhetnek. Érdekes volt nekik a fából készült karóra vagy a karácsonyfadísz, de a konyhai eszközöket is szívesen próbálgatták.
A VárosFa programhoz az előadások mellett faültetés is kapcsolódik.
- Amennyiben az időjárás engedi, előreláthatóan december elsején fogjuk elültetni a projektben szereplő 30 fát a város négy területén - tudtuk meg Török Lászlótól a Polgármesteri Hivatal városüzemeltetési munkatársától. - Idén már 50 darabot telepítettünk a Zöldülő Tiszaújváros program keretén belül, illetve az éves fatelepítési tervben további 20 egyed szerepel. Ezeket már a Városgazda Kft. munkatársai elültették.
ema


Content of popup