thumb zajacz1Hatalmas robbanás, csatazaj és füst, egy elhagyott cipő és egy megsebzett női test. Csak néhány kép abból az installációból, amellyel kedden este megnyílt Zajácz Tamás bőrműves iparművész jubileumi kiállítása. Az Időutazás című rendhagyó tárlatot 70. születésnapja alkalmából rendezte meg a művész, mely egyúttal a Magyar Kultúra Napja programsorozat évadnyitója is volt Tiszaújvárosban.

thumb zajacz2Zajácz Tamás híres arról, hogy a legváltozatosabb módon, a legmeghökkentőbb performanszokkal nyitja meg rendezvényeit. Mindig egy-egy súlyos téma köré építi fel kiállításait, mély mondanivalóval, ami mindenkit elmélkedésre késztet. Idén egy aktuális, az egész világot érintő problémát boncolgat.
- Háború dúl szomszédságunkban, politikai háború Európában, gazdasági háború hazánkban - sorolta megnyitó beszédében Mátyás Zoltán, a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. - Habár városunkban nincs háború, de a közösségeinkben gyakran előfordul ellentét. Az ellentét, a háborúzás beköltözik az otthonainkba, sokszor önmagunkkal is háborúzunk. Ezzel szembesít minket Zajácz Tamás, miközben képes mindezt oldani is alkotásain keresztül. Tudja, hogy kell ezt a feszültséget oldani, tudja, hogy a művészet, a kultúra micsoda erő. És tudjuk, hogy a kultúra fog győzni.
Kolosai Katalin, a művész régi jó barátja és a rendezvény háziasszonya, összefoglalta az elmúlt 30 évet, Zajácz Tamás életének legjelentősebb eseményeit. Beszélt a jövő nemzedékéről is, azokról a gyerekekről, akikben bízni és hinni kell, hogy megmentik a jövőt. Köszöntője után néhány iskolás gyermek egy Európát mintázó alkotáshoz lépett, amiből piros színű textildarabok lógtak szerteszét, ezeket kiszakítva gyógyították be az ezer sebből vérző Európát.
- 1994-ben kezdődött itt minden, amikor a főiskola után ennek a kiállítóhelynek a vezetője lettem, azt a feladatot kaptam, hogy mindenféle újszerű tárlatokat rendezzek itt - emlékszik vissza a kezdetekre Katalin. - Október 3-án megszervezhettük Tamással az első önálló kiállítását, aminek az volt a címe, hogy Tündérkert. Száraz falevekkel, füsttel, ködös hangulattal készültünk, hogy ezzel is emeljük a Tündérkert hangulatát, úgyhogy már akkor is próbáltunk egy nem hétköznapi kiállítást összehozni, innen indult a mi közös munkánk.
A jubileumi kiállításon dr. Fülöp György polgármester is köszöntötte a vendégeket.
- Ahogy mondani szoktuk, Tiszaújváros a semmiből létrejött város. Ezt csinálta Tamás is, tulajdonképpen a semmiből teremtette meg ezt a művészeti ágat - kezdi a polgármester. - És nem csak, hogy megteremtette és hozzákapcsolta a városhoz, hanem ezen keresztül a városnak a jó hírnevét is vitte, nem csak Magyarországra, hanem Európában is. Sokan megtanulhatják Tamástól, hogy hogyan lehet kulturális menedzsmentet létrehozni. Ő kitalálta, hogy nem csak előállít valami egyedit, hanem el is viszi az emberekhez, megmutatja nekik, és megpróbál ebből megélni, ez egy csodálatos dolog - méltatta a művészt a polgármester.
A több mint 40 képet felvonultató kiállítás megnyitójára rengetegen voltak kíváncsiak. A művész barátai, rokonai és a művészet kedvelői gyűltek össze a kiállítóteremben. Hatalmas kötetekben nézhettük meg az alkotó korábbi 12 tiszaújvárosi kiállításának történetét, belelapozhattunk a „Bőrművészet 1000 oldalon” című vaskos kötetbe, mely Zajácz Tamás életútját foglalja össze képekben, de találkozhattunk a művész néhány első alkotásával és unokái műveivel is.
- Nekem kollégám volt a 106-os szakmunkásképzőben Tamás, matematikát és fizikát tanított, már akkoriban is kaptam tőle kis falevél kitűzőt, és vásároltam is tőle faliképet, kínálót poharakkal, könyvborítót - meséli a közös emlékeket Kovács Gyuláné. - Csodálatosak, fantáziadúsak a képei, mindig mondanak valami újat az embernek, nem is kell hozzá cím, elég, ha ránézünk és jönnek az érzelmek. Nagyon nehéz lehet megmunkálni ezt a nehéz anyagot. Más, mint egy festmény, ott látjuk, hogy mit akar a művész, itt érezni kell.
- Várható volt az erős kezdés, már ha csak az Időutazás címre gondolunk, úgyhogy én számítottam rá - utal a nyitó performanszra Mártha Leventéné. - Régóta ismerjük Tamást, le a kalappal a munkája előtt. Gyönyörű a katalógusa is, azt mindenkinek meg kellene nézni. Nekem is vannak tőle nagyon régi képeim otthon, amiben óra van, egy másikban pedig tükör. Ő egy különleges művész, el sem tudom képzelni, hogy lehet fotóról egy aktot megcsinálni anélkül, hogy modellt álljanak neki, ráadásul teljesen élethűen, ez fantasztikus, ez is egyfajta művészet, ami nagyon ritka.
A legtöbb kiállításon általában mintegy 20 képet mutatnak be, itt ennek a dupláját láthatjuk. Mind-mind nonfiguratív kép, amik gondolkodásra adnak okot. Zajácz Tamásnak ez a célja.
Címadó pályázatot is hirdetett a művész 18 év alatti diákok részére. Címeket lehet adni a kiállított képeknek, amiket aztán egy zsűri értékel és az első három helyezettet értékes nyereményekkel jutalmazzák majd. A pályázatokat február 6-ig várják a Városi Kiállítóteremben, míg a kiállítás február 17-ig látogatható.
venna

A bőr szerelmese

thumb zajacz4- Milyen szerepe volt a nyitó performansznak a robbanásokkal és füsttel?
- Én az az alkotó vagyok, aki nem csak a szép virágokat és szép tájacskákat valósítom meg és teszem a falra. Az engem ért benyomások, gondolatok, környezeti események foglalkoztatnak. Egy alkotóművésznek feladata a kort tükörként visszafordítani és a saját műfaján keresztül bemutatni. A háború itt van a közelünkben, vannak olyan munkáim, amik a háború szörnyűségeivel foglalkoznak, hiszen ezt is meg kell valahol jeleníteni, hátha ez gondolkodásra késztet embereket, és azt mondják, hogy össze kéne fognunk, vagy jó megoldásokat kéne találni. Valami ösztönző erőt akartam ezzel a performansszal előidézni.
- Időutazás, ez a tárlat címe. Milyen utazás volt ez az elmúlt néhány évtized?
- Szinte napra pontosan 50 éve voltam itt Leninvárosban először. Atléta voltam, magasugró, és az akkori atlétikai szakosztály vezetője meghívott, hogy nézzek szét, mert ha végzek az iskolában, ide hívnak versenyzőnek és edzőnek. Azóta rengeteg minden történt velem, letelepedtem itt, megtaláltam a számításaimat, családilag és a munkában is, kiteljesedtem a bőrművészetben, egy új műfajt tudtam létrehozni. A kezdeti munkáim egyszerűbb használati tárgyak voltak, de mivel a szakma érdekelt, más-más területeket kerestem. Testplasztikákat, nonfiguratív munkákat, fotóadaptációt, bőrfestményeket, végigjártam egy szakmai utat, aminek a vége ez a mai kiállítás, tele nonfiguratív képekkel.
- Ez most a kedvenc, a nonfiguratív?
- Jó ideje megtaláltam, amihez kedvem van, és csak azt csinálom. Azt mondják, hogy az idősödő alkotók egyre inkább elvontabb dolgokat csinálnak, mert már lusták valamit rendesen kidolgozni és csak jelzésértékű felületi játékokat tesznek fel valahova. Ez tényleg sok mindenkinél tapasztalható, még a híres Picassonál is. A nagy pesti kiállításán az elején még gyönyörű rajzai voltak, a végén már csak ilyen ákom-bákom, mondta is a fiam, hogy milyen kár, hogy ez a bácsi elfelejtett rajzolni mire megöregedett. Pedig nem, csak sűrítve akarja már a gondolatait belenyomni.
- Mit ad a bőrművészet Zajácz Tamásnak?
- A bőr nem jobb anyag, mint az agyag, az arany, a gyémánt, vagy a festővászon, csak más, sajátos tulajdonságai vannak. A bőr tud vékony lenni, amivel finom részleteket ki lehet fejezni, lemezszerűen vastag, amivel rusztikus dolgokat lehet megvalósítani. Nekem a szerelmem ez az anyag és úgy érzem, hellyel-közzel a gondolataimat bele tudom passzírozni, még oly módon is, hogy átjön annak, aki megnézi, és ez az igazán élményszerű dolog benne.


Content of popup