thumb kiallitas1Igazán bensőséges hangulatú kiállításmegnyitóra érkezett a nézősereg a tiszaszederkényi Óvárosi Kult Galériába, amelyet hétfő óta Galovics Piroska népi kézműves alkotásai díszítenek. A program kezdetén Füredi Zsuzsanna művelődésszervező és a Derkovits Művelődési Központ igazgatója, Mátyás Zoltán köszöntötte az alkotót és az érdeklődőket.

thumb kiallitas2- Ez a kiállítás az én szívemnek különösen kedves. Egyrészt azért, mert Piroskát végtelenül szeretem, másrészt, mert a munkája lenyűgöző. Harmadrészt pedig azért, mert Piroska fantasztikus közösségi ember. Egészen páratlan, ahogy ő másokhoz viszonyul - mondta Füredi Zsuzsanna, aki a Guzsalyas Díszítőművészeti Szakkör vezetőjeként éve óta inspirálja és segíti Piroskát.
- Ha ránézünk ezekre a gyönyörű műalkotásokra, akkor azt tapasztaljuk, hogy mindegyikről Piroska néz ránk vissza. Piroska embersége, kitartása, józansága. A mérhetetlen precizitással és fantasztikus gondolatmenettel, nagy-nagy hévvel, odaadással és szakértelemmel készített alkotásokban ott van ő - méltatta a művészt Mátyás Zoltán.
Mivel korábban is sokat hallottam már az est főszereplőjéről, kíváncsian vártam, hogy személyesen is megismerhessem. Végtelen szerénységgel fogadta felkérésemet egy rövid beszélgetésre, amely igazolta mindazt a jót, amit mondtak róla: önzetlen, kedves, szolid.
- Milyen érzés most itt lenni az első önálló kiállításán?
- Elképesztő érzés a figyelem középpontjában lenni, mert általában szeretek elvegyülni az emberek között. Mindig inkább hátrébb húzódom, de ez most nem sikerült. Olyan tekintetben viszont nagyon örülök a nyilvánosságnak, hogy a rokonaim, barátaim, ismerőseim azon munkáimat is megnézhetik itt a következő hetekben, amelyeket idáig még nem láttak.
- Hogyan emlékszik vissza a kezdetekre, amikor még gyermekként édesanyja munkáin keresztül megismerkedett a különböző kézműves technikákkal?
- Annyira szép volt, amit anyu hímezett, hogy megfogni is alig mertem, de mégiscsak belekontárkodtam. Az volt az igazán nagy csoda, hogy anyu nem vette észre. Szeretett mindent kipróbálni. Ha bármilyen kézműves technikáról hallott, mindenképp meg akarta ismerni. Én is ilyen vagyok.
- A Guzsalyas Díszítőművészeti Szakkör oszlopos tagjaként.
- Nagyon sokat köszönhetek a szakkörnek, mert rengeteg bátorítást és motivációt kaptam a közösségtől az elmúlt huszonegy évben ahhoz, hogy mindent kipróbáljak. Mindig tanulunk valami újat, igazán színes, változatos a csoport élete, itt mindenki megtalálja a neki tetsző irányt. Innen is köszönöm a társaimnak, hogy befogadtak! Még megvan az az íróka is, amit a csoport korábbi vezetőjétől, Szabadosné Terikétől kaptam. Ő mutatta meg, hogyan kell tojást írni. Valahányszor előveszem, mindig ő jut az eszembe. Neki is nagyon hálás vagyok. Mindenkinek hálás vagyok.
- Mi a sikeres alkotás titka?
- A türelem. Olyan sokszor hallom, hogy jó nekem, mert ügyes vagyok. Pedig nem ezen múlik. Ha valamit nagyon szeretnénk, akkor rá kell hajtani és addig küzdeni vele, amíg végre sikerül. Minden technikát így sajátítottam el. Egyszer csak elkezdett szép lenni.
Galovics Piroska hímzéseit, csipkéit és hímes tojásait március 10-ig tekinthetik meg a tiszaszederkényi Óvárosi Kult Galériában.
Ördögh István


Content of popup