thumb kesznyeten1Új épületben, új helyszínen várja a kesznyétenieket a községi könyvtár. Az átadó ünnepséget április 30-án, az erre az alkalomra szervezett civil napon tartották.

thumb kesznyeten2Kesznyétenben mindig is fontosnak tartották a kultúrát, azon belül is a könyvtári ellátást. A helyi igényeket figyelembe véve gyarapították az állományt, szervezték a kulturális életet. A könyvtár mostantól a közösségi házban, két helyiségben, gyereksarokkal, számítógépekkel áll a község lakóinak rendelkezésére.
Az átadási ünnepségen Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere kiemelte: a legutóbbi 20 évben 5 helyszínen működött a könyvtár, mely most méltó helyre került. A település vezetője köszönetet mondott a szakmai, módszertani és nem utolsósorban anyagi segítségért a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi könyvtárnak, hiszen munkatársai közreműködésével 2.106.295 forintból újult meg a bútorzat, valamint a technikai eszközök.
A könyvtár mindenkire számít, hiszen az alapszolgáltatások mellett a helyi nyugdíjasoknak, színjátszó körnek is helyet biztosítanak, és itt rendezik a KönyvtárMozi foglalkozásait is. Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója hangsúlyozta, fontos, hogy a kistelepüléseken legyen egy olyan könyvtáros, aki szervezi a helyi kulturális életet, mozgatórúgója a szolgáltató helynek. Szabó Tünde személyében egy olyan szakember vezeti a könyvtárat, aki - megyénkből egyetlen kistelepülési könyvtárosként - országos mintaprogramba is bekapcsolódott. Fontos az is, hogy a helyiek megtöltsék élettel a könyvtárat, igazi közösségi hely legyen. A megyei könyvtár vezetője átadta a község polgármesterének Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-díjas textil- és képzőművész grafikáját. A művész azzal a szándékkal adományozta meseillusztrációit a megyei feladatokat is ellátó könyvtárnak, hogy minden felújított kistelepülési szolgáltatóhely kapjon 1-1 darabot munkáiból.
A program során a helyi fiatalok rövid műsorát tekinthették meg az érdeklődők, amelyben idézeteket hallhattak az olvasás és a könyvtár fontosságáról. Az ünnepélyes alkalomra általános iskolások számára könyvtárhasználati vetélkedőt is szerveztek, melynek helyezettjei most vehették át jól megérdemelt jutalmukat. A nagyszerű hangulatról Novák Zoltán előadóművész, valamint az Agyagbanda zenekar gondoskodott.
Brézai


Content of popup