thumb muhiMuhi önkormányzata május 14-én az „Emlékhelyek napja” alkalmából megemlékezést szervez a 35-ös út mentén lévő muhi történelmi emlékhelynél a Kárpát-medencében tevékenykedő és a XIII. századot hitelesen megidéző hagyományőrző közösségek közreműködésével.

A középkori magyar állam a muhi csatában szenvedte el egyik legsúlyosabb vereségét. A Batu kán vezette sereg megsemmisítő csapást mért IV. Béla hadaira. A Trauig menekülő magyar király a mongolok kivonulását követően újjáépítette a kifosztott országot. A rövid, ám pusztító mongol uralom tatárjárás néven vált a nemzeti emlékezet részévé.
Az 1241-ben vívott, s a magyar királyi sereg súlyos vereségével végződött muhi csata nemzetünk történelmében és emlékezetében kiemelkedő jelentőségű esemény, ennek állít méltó emléket a muhi csata emlékműve, amely méltán került be az országos történelmi emlékhelyek közé. A szervezők kiemelt célként fogalmazták meg, hogy a csata emlékét igaz magyarként ápolják és a felnövekvő generációkkal is megismertessék.
A május 14-én 10 órakor kezdődő esemény során az egykori muhi csata sorsfordító pillanatait idézik fel: a magyar- és a tatár táborképet, a szekérvárat, illetve annak pusztulását, a tatár lovasokkal történő összecsapásokat látványos, élethű forgatag képében.
Lesz gyalogos fegyvergyakorlat, közelharc bemutató, páros és csoportos viadal, hídharc, lovasroham, gyalogos csatajáték.
f.l.


Content of popup