thumb kr kocsonya 2Finom illatok fogadtak bennünket a Központi Étterem konyháján. Kétszázötven adag kocsonya gyöngyözött lassan, gőzölgött már órák óta a hatalmas edényben.

- Reggel tíz órakor kezdtük el főzni - mondta Benőcs Ferencné szakács -, most fogjuk majd szét-
adagolni tányérokba. Ez a klasszikus kocsonya, van benne 120 kiló köröm, 40 kiló csülök, fokhagyma, vöröshagyma, szemes bors, só és ételízesítő. Mindig így szoktuk készíteni, régen is így csináltuk. Arra kell figyelni, hogy ne főjön nagyon, ne zubogjon, mert különben zavaros lesz.
Másnapra meg is dermedt a kocsonya, rendben lezajlottak az előkészületek, minden készen állt, kezdődhetett a bál.
thumb kr kocsonya 3- Nagyon örülök annak, hogy ilyen sokan együtt vagyunk - mondta Dr. Fülöp György polgármester -, hogy ilyen sok mosolygós arcot látok. Annak is, hogy szinte valamennyi képviselőtársam eljött, hiszen fontosnak érezzük, hogy legyenek ilyen alkalmak, amikor személyesen is találkozunk. A politika az elmúlt években szép lassan elszakadt az emberektől, a mindennapoktól. Itt a városban az elődöm, Bráz György, és mi magunk is arra törekedtünk, hogy ne szakadjunk el az emberektől, mert akkor jó politikát nem lehet csinálni. Ezt a várost anélkül, hogy önökkel beszélgetnénk, nem tudjuk jól vezetni - mondta.
A bálra több mint kétszázan érkeztek, többen először.
- Annak ellenére, hogy már tizenkét éve nyugdíjasok vagyunk, mi is először vagyunk itt - mondta Török András -, a rendezvényekre egyébként el szoktunk jönni, a kirándulásokon részt szoktunk venni.
Barankovics Sándor is „elsőbálozó”.
- A szomszédom mindig eljön ide - mondta -, meg innen hordja az ebédet is, úgyhogy rábeszélt. Szeretem a kocsonyát, a héten is ettem már egyszer, mert a lányomék disznót vágtak, aztán főztek.
Ferencz Gyuláné a nyugdíjas egyesületnél dolgozik, általában ott van a rendezvényeken, persze a kocsonyát is nagyon szereti.
- Jól szoktam itt magam érezni, jó társaságban, a jegyek is hamar elkelnek általában - mondta -, a kocsonyát úgy szeretem, ha van benne bőrös, zsíros és sovány hús is. Persze a bál is nagyon jó, megválasztjuk a bálkirályt és a királynőt.
A vacsora után nem kellett sokat várni, a bálozók hamar birtokba vették a táncparkettet, majd a játékos vetélkedőben Váradi József és Váradi Józsefné személyében megválasztották a bálkirályt és a bálkirálynőt.
Fodor Petra


Content of popup