thumb ffd 0442Különleges rendezvényt szervezett Kesznyétenben a Szamárháti Látogatóközpont, melyen meghatározó szerepet kaptak a békák. A július 17-i Békanapon változatos programokkal várták az érdeklődőket.
Hagyomány, hogy a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítványhoz tartozó Szamárháti Látogatóközpont évente egy-egy állatfaj bemutatásának szentel egy napot, remek és egyben érdekes kikapcsolódási lehetőséget kínálva a családoknak. Korábban fecske-, illetve denevérnapon vehettek részt a látogatók, idén pedig a békákra esett a választás.
thumb ffd 0475- Az összes békafaj védett, illetve veszélyeztetett Magyarországon, mert a klímaváltozás miatt nagyon szélsőségesen alakulnak a csapadékviszonyok, amely a békaállomány elöregedését, akár pusztulását okozhatja - mesélte Lenner Ádám természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzser. - Ez a nap egyfajta figyelemfelhívásként is szolgál arra, hogy vigyázzunk a kétéltűekre.
- Mit tudunk tenni mi, hétköznapi városi emberek a békák védelmében?
- Aki kertes házzal rendelkezik, nagyon hasznos, ha kis kerti tavat csinál, mert ha egy-egy ilyen oázist megtalálnak a békák, akkor akár több ezer ebihal is lehet benne egyszerre - mondta Ádám. - Sokan megijedhetnek ilyenkor, hogy a kertet ellepik a békák, de amikor átalakulva kimásznak a tavacskából, szétszélednek és nem is nagyon fogunk találkozni velük. Emellett pedig nagyon hasznos, hogy egyes ebihalak szúnyoglárvával táplálkoznak, így egyfajta biológiai szúnyogirtást végeznek.
Gyakran kerülnek előtérbe „nemszeretem” állatok a rendezvények során, hogy az egyes fajok népszerűbbé váljanak. Részben ezért álltak éppen a meglehetősen veszélyes helyzetben lévő békák a középpontban, akikért már azzal is sokat tehetünk, ha nem bántjuk őket és lehetőség szerint megpróbálunk vigyázni rájuk.
- Nálunk a Kárpát-medencében, annak ellenére, hogy ez az év esősebb, nagyjából 10 éve nagyon komoly szárazság van, ennek pedig katasztrofális hatása volt a békákra - mondta Somlai Tibor békaszakértő, aki ismeretterjesztő előadást tartott. - A békák nagy része időszakos vizekben, többnyire pocsolyákban szaporodik. Ez egy nagyon biztonságos szaporodási mód, mivel az állandó vizekkel ellentétben itt nem veszélyeztetik őket a halak, különböző rovarok, amik elpusztítják a lárvákat. Ha a pocsolya viszont elkezd száradni, akkor az egyébként algaevő lárvák elkezdik enni egymást, azaz fehérjét fogyasztanak - folytatta Tibor. - A fehérjefogyasztás következtében pedig hamarabb fejlődnek ki, nagyobbak lesznek, ezáltal pedig alkalmasabbak az életre. Viszont ha a pocsolyák túl hamar száradnak ki a melegnek köszönhetően, akkor a lárvák elpusztulnak. Fontos tudni, hogy egy-egy béka általában 4 évig szaporodóképes, így, ha 4 éven keresztül nincs ilyenfajta víz a közelükben, akkor az egész faj eltűnik. Korábban teljesen hétköznapinak számító fajok tűntek el így teljesen.
Ilyen és ehhez hasonlóan fontos témák kerültek előtérbe július 17-én. A szomorú események mellett azonban néhány örömhírről is esett szó a békaállományt illetően.
- Az idei év szerencsés volt, elegendő csapadék esett ahhoz, hogy a laposok megteljenek vízzel, tartós pocsolyák képződtek - mondta Ádám. - Ezáltal több faj megmenekült, és tud frissülni az állomány. Emellett pedig a sokak által ismert bivalyainknak, Koboldnak és Monsternek is van egy medencéje, amelyben körülbelül 30 kecskebékával élnek együtt. Ez egy unikális szimbiózis, amit ezen a napon is be tudunk majd mutatni.
A békanapra rendkívül változatos, ingyenes programokkal készültek a szervezők, minden korosztály megtalálhatta a kedvére valót. Amellett, hogy a látogatók érdekes előadásokon és telepbemutatáson vehettek részt, megtekinthették a bivalyok legelőre hajtását, a kicsiknek pedig íjászkodási és kreatív kézműves lehetőségeket is biztosítottak. A színes programok mellett támogatói jegy vásárlása ellenében a látogatók a helyben készült szürkemarha gulyáslevest is megkóstolhatták. Ehhez viszont saját, otthonról hozott tányérra és evőeszközre volt szükség, elkerülve a műanyagtárgyak okozta környezetszennyezést.
A csodálatos hangulatú rendezvényt persze a már-már celebnek számító Kobold, a bivaly jelenléte is fokozta, aki tőlem is kikövetelt egy kis simogatást. Őszintén, jó volt részt venni egy ilyen kellemes hangulatú napon, amely egy különösen fontos problémára hívta fel a figyelmet. A hagyománnyá vált rendezvény a jövőben is folytatódik, a következő évben a méhek, illetve a Tiszatáj Közalapítvány logójában is szereplő csodaszép gyurgyalag kaphat majd kiemelt figyelmet.
Kelemen Alíz


Content of popup