thumb kr utazasA határok még nem nyitnak, de már sokan tervezik nyári vakációjukat. A népszerű mediterrán vidékre minden szezonban óriási a magyarországi turistakereslet. Egyelőre ez még alig látszik, hiszen a koronavírus-járvány miatt óvatosak az emberek. Az olasz és spanyol utakat sokan visszamondták, mivel ezekben az országokban rendkívül magas, - több tízezer - volt a fertőzöttek és a vírusban elhunytak száma. A turisták óvatosak, egyelőre kivárnak, külföld helyett most inkább a biztonságosabbnak tűnő belföldi vakációt választják.

- Ha belföld, akkor talán a Balatonra elmegyünk, szeretjük a vizes helyeket, három gyerekkel igazi paradicsom egy szép tengerpart. Olaszországban még nem voltunk, de nem is ez a nyár lesz az, amikor útnak indulunk oda, nem kockáztatunk, elég súlyos lefolyású volt ott a járvány. Görögországba tervezzük, ott voltunk az elmúlt években is - sorolja a család nyári terveit Makkai-Sipos Nikolett, miközben együtt lapozgatjuk a tavalyi nyaraláson készült fotóalbumukat. Inkább kivárnak, a nyaralást azonban nem hagyják veszni, de a biztonságot választják.
- Már januárban kinéztünk, lefoglaltunk, leelőlegeztünk egy görög utat, most repültünk volna először együtt a gyerekekkel, aztán márciusban jött a járvány, rá egy hétre kaptuk a hírt, hogy csődöt jelentett az utazási iroda. Mivel biztosítva voltunk, visszakapjuk az előleget, most erre várunk. Reméljük, augusztusban, szeptemberben azért eljutunk - mondja Niki.
A görögök 500 strandot megnyitottak a hétvégén, a határokat azonban még nem. Görögországi „koronavírus-tudósítónkat”, Jaskó Emesét is megkerestük a minap a világhálón, tőle tudtuk meg a legfrissebb híreket. A turistaszezonra váró magyarlelkű, de húsz éve már görög vendégszeretettel magyarokra (is) vágyó Emese tájékoztatta lapunkat a görög szezon újr indulásáról.
- Változik napról napra a kormány által írt forgatókönyv. Az új elképzelés alapján május 25-én nyílnak meg az éttermek, kávézók, cukrászdák, stb. Tehát egy héttel hamarabb, mint ahogy azt korábban tervezték. Május 19-étől megnyíltak a középiskolások számára is a gimnáziumok és líceumok, illetve minden archeologiai hely, többek között az Akropolisz is. Sajnos egyelőre nagyon kevés a látogató. Egy hete bejelentették, hogy június 1-jétől az általános iskolák is megnyílnak, legalábbis ez a terv, de sok bizonytalanság és vita van szülők, pedagógusok és a minisztérium között. Ami a turistákat és az idegenforgalmat illeti, sok szabadstrand is megnyílt a múlt hétvégén, mindenütt kötelező az előírt távolságok betartása. Június 1-jétől nyitnak azok a szállodák, apartmanok, amelyeknek egész évre engedélyezve van a nyitvatartásuk. Ezek már a Bookingon hirdetik szobáikat és szolgáltatásaikat. Július 1-jétől pedig azok nyithatnak, akik csak szezonálisan dolgoznak. Minden tulajdonost köteleznek az egészségügyi szabályok betartására, és kapcsolatban, illetve szerződésben kell lenniük egy orvossal egy esetleges egészségügyi probléma megoldása esetére. Ami az éttermeket, tavernákat illeti, itt is asztalonként két méter távolságot kell biztosítani és csak négy fő tartózkodhat az asztalnál. Sok tulajdonos ki sem fog nyitni, mert lehetetlennek tartja, mivel azasztalok számának csökkentése miatt kevesebb vendéget tud majd kiszolgálni, hiszen így a bevétele is csökken. Ez arra sem lesz elég, hogy a kiadásokat fedezzék. Nagyon sokan a személyzet csökkentésére kényszerülnek, ami növeli a munkanélküliek számát. A koronavírus megjelenése óta egyébként 150 ezerrel növekedett a munkanélküliek száma. A mostani egy újabb csapás a görög nép számára, hiszen tíz éve már a gazdasági válsággal küszködik és próbál kilábalni, ám ez az új helyzet még tíz évre húzza vissza a gazdaságot - adta tájékoztatásul a legfrissebb információkat Jaskó Emese, Görögország egyik legnépszerűbb nyaralóhelyéről, Kateriniből.
Horvátország egy héten belül megnyitja a határait a magyar turisták előtt, az átjutást előzetes szállásfoglaláshoz kötik. Az onnan hazatérőkre pedig egyelőre két hét karantén vár Magyarországon a jelenleg is érvényben lévő kormányrendelet szerint. Az Állami Turisztikai Ügynökség friss kutatása szerint a magyarok 15%-a készül külföldre nyaralni. Június 3-ától Olaszország is megnyitja határait az Európai Unió, illetve a schengeni-övezet állampolgárai előtt. A turisták még bizonytalanok.
- Az elmúlt hetekben, napokban egyértelműen érezzük, hogy az utasok is érdeklődnek és meglátogatják irodáinkat, nézik, hogy milyen lehetőségek vannak a nyárra - nyilatkozta lapunknak Termes Nóra, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. hálózati és marketing igazgatója. - Nyilván a járványügyi helyzet miatt még nem indulhatnak szinte semerre. Évek óta nagyon népszerűek az utasaink körében a mediterrán térségek, Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Törökország és Görögország, de a járvány miatt az utasok az olasz és spanyol utakat nagyobb arányban mondták vissza, sokan azért még kitartanak, például Spanyolországba. Lemondások és átfoglalások is voltak, többek között Görögországra vagy Horvátországra a járvány miatt, hiszen ott nem volt olyan sok megbetegedés. Természetesen csak akkor indítjuk szervezett utazásainkat, ha teljes biztonságosban tudhatjuk az utasainkat. Figyelembe vesszük a mindenkori nemzetközi és magyar előírásokat, jogszabályokat és amikor ezek lehetővé teszik, csak akkor kezdjük meg az utaztatást. Úgy gondoljuk, hogy július elejétől már biztonságban lehet meglátogatni ezeket a célországokat. Jelen pillanatban mi is az oldásra várunk, a jogszabályok módosítására, enyhítésére, mert a fent említett országok egyike sem fogad még turistákat. Az a helyzet, hogy egy nagyon komoly előfoglalási akción vagyunk túl, amikor is tényleg nagyon jó áron tudtak befizetni az utasaink. Természetesen csökkentettük kapacitásainkat, járatokat összevontunk, tehát amikor már biztos lesz, hogy lehet utaztatni, attól függően, hogy mennyi szabad helyünk maradt, lesznek akcióink. Voltak lefoglalt szálláshelyek, repülőjegyek, utazások, amik meghiúsultak a járvány miatt, ezek helyett az utasok választhattak, vagy egy későbbi időpontra foglalták át az utazást, vagy utazási utalványt kértek, amit egy évig fel tudnak használni, illetve, ha valaki visszakérte a pénzt, akkor természetesen visszaadtuk.
berta

thumb kr sodraskaSok szülőnek fogyóban van a szabadsága, hiszen az elmúlt heteket otthon töltötték gyermekeikkel. Felértékelődött a nyári táborok jelentősége, nagy a kínálat és a kereslet is.

Irány a bárka! - e mottóval szerveznek nyári napközis tábort a római katolikus plébánián. Június 22-étől 5 napon át reggel 8 és délután 4 óra között várják az általános iskolás gyermekeket, maximum negyvenet. Jelentkezni a hét végétől lehet.
- Eredetileg Sarudra mentünk volna ottalvós táborba - mondta Pásztor Pascal római katolikus plébános -, de úgy látjuk jónak ebben a helyzetben, hogy a gyermekek biztonsága érdekében ezt mellőzzük, és itt a plébánián szervezünk napközis tábort. Irány a bárka! - ez a mottónk, a programjaink pedig igen sokrétűek: táborpóló készítés batikolással vagy textilfestéssel, origami, fa- és papírdoboz készítése, élménypedagógiai foglalkozás, imaséta és kincskeresés a templomban, zenés foglalkozás, délutánonként sárkányhajó csapatversenyek, és egy nap tervezzük, hogy a strandra is elmegyünk.
A Sodrás Amatőr Színtársulat napközis színjátszó táborába, a Sodráskába már betelt a létszám. Igazi nagy kaland lesz ez a tábor, a gyerekek szerepet tanulnak, jelmezt öltenek, belekóstolnak a színjátszás világába, az egyhetes tábor végén pedig egy díszelőadáson mutatják be, mit is tanultak.
- Harminckilenc gyerek jelentkezett - mondta Jézsó Éva, a társulat vezetője -, több gyereket sajnos nem tudunk fogadni, de nagyon örülök annak, hogy ilyen nagy az érdeklődés a táborunk iránt. Ahogy korábban, most is az aktuális darabunkból egy részletet adnak majd elő a gyerekek a tábor végén. Most ez azért is lesz különleges, mivel még mi sem mutattuk be darabunkat. A Sodrás társulatban lévő gyerekszínészek, fiatal felnőttek foglalkoznak majd a színjátszó táborba jelentkező gyerekekkel, ezen kívül két felnőtt lesz velük a táborban, akik segítenek az étkeztetésben.
Egyelőre két turnusban gondolkodik a Tiszaújvárosi Triatlon Klub, június 22-től és június 29-től várják a gyerekeket, a tervek szerint júliusban is indul majd két turnus: 13-án és 20-án.
- Először is várjuk vissza a versenyzőket, nyilván új szabályokkal, új csoportbeosztással, de próbálunk visszatérni a régi kerékvágásba - kezdte Lehmann Tibor, a TTK elnök-vezetőedzője. - Ez azt is jelenti, hogy megszervezzük a nyári tábort, ami tulajdonképpen része az utánpótlás toborzásnak is, mert a legkisebb gyerekek itt ismerkednek meg velünk, a sportággal. Preferáljuk, hogy a jelentkezők iskolások legyenek, de ezt egyénileg beszéljük meg, vannak olyan óvodások, akik be tudnak illeszkedni egy ilyen csoportba. Az érvényben lévő rendeleteket mi is betartjuk és betartatjuk, a szülőknek nyilatkozniuk kell, hogy gyermekük egészséges.
- Miről szólnak majd a tábori napok? Gondolom, nem kell megijedniük a gyerekeknek, hogy az egész napos sportolás után holtfáradtan mennek haza.
- Abszolút nem. Nyilván van egy olyan része is, délelőtt és délután aktív programokat szervezünk, zömében sportos programokat. Attól is függ, hogy milyen lesz a csoport összetétele. Lesz kerékpározás, túrázás, elutazunk állatsimogatásra, ha a strand olyan állapotban lesz, illetve megnyit, akkor kihasználjuk ezt a lehetőséget is. Színes nyári programokat szervezünk, egyáltalán nem a triatlonról fog szólni, legalábbis a gyerekek nem veszik észre, de biztos, hogy azokat a mozgásformákat fogjuk gyakorolni, amiket az edzőink, a tábor vezetői egyébként is előszeretettel vezényelnek.
Fodor Petra


Content of popup