thumb kr w 1Már szerda délután nagy volt a nyüzsgés a Bethlen Gábor úton, épült a Tiszaújváros Warrior pályája. A Légvár Team Miskolc csapata nem csak a gyerekeknek hozott idén játékokat a Triatlon Nagyhétre, hanem a felnőtteknek is. Igaz, ez utóbbi nem egész napos szórakozást jelentett.
Hanem kőkemény versenyzést. Persze ezt az elején még senki sem tudta. Itt felmászni, ott nem leesni, ezt odébbvinni, azt meg felhúzni - körülbelül olyannak látszott a pálya, mint egy nagy játszótér. Hitték ezt a közönség soraiban és remélték ezt a Tiszaújváros Warrior-ra nevezők is. Huszonhárom fiú és három lány várta, hogy délután fél öt legyen és elinduljanak az elődöntők. Tíz akadály leküzdése három perc alatt - ez volt a feladat. Segítség is akadt, hisz az akadályversenyzés két kiválósága, Kása András és Mischinger Péter is eljött megnézni, milyen is a pálya, milyenek a versenyzők, s ha már itt voltak, segítették, biztatták is az újvárosi ninjákat. Szükség is volt rá, hisz az egyes futamok után leginkább az „iszonyatosan nehéz”, „tüdőgyilkos”, „halálos” jelzők hangzottak el, és a döntőig azért nem kétszer kellett teljesíteni a pályát.
thumb kr w 2- Nekem nagyon tetszik a pálya - mondta Kása András - nem egyszerű, oda kell figyelni rá. Szerintem az egyik legfontosabb a koncentráció és az, hogy a versenyzők jól gazdálkodjanak az erővel, hiszen ha az elején kapkodunk, akkor a végére már nem marad energia, és pontosan a végén van olyan pályarész, ahol súlyokat kell mozgatni, így nem árt tartalékolni az erővel.
- Hogy lehet felkészülni egy ilyen versenyre?
thumb kr w 3- Fejben nagyon ott kell lenni, mindent ki kell zárni és csak a pályára figyelni. Bár most kevés a lány, azért nem ez a jellemző. Szerintem a nők jobb versenyzők, mert jobban fel tudják szívni magukat.
Az már az elődöntők során látszott, hogy a miskolci tűzoltó, Tircs Gergely nagyon gyorsan és pontosan veszi az akadályokat. Hamar eldőlt, hogy ő lesz a döntő egyik résztvevője. A másik helyért Bajnok László és Berkes Viktor küzdött. Viktor győzött, Laci elfáradt, kiesett.
thumb kr w 5- Nem bírtam már - mondta Bajnok László -, az első futam volt a legnehezebb, utána azt hittem hogy elhányom magam. Nekem mára ennyi bőven elég volt, már negyvenéves elmúltam, már nem bírom.
Nem kor kérdése ugyan, hiszen sokkal fiatalabbak is kiestek Laci előtt. Maradt tehát Tircs Gergely és Berkes Viktor. A szervezők, hogy fokozzák az izgalmakat és hogy hagyjanak egy szusszanásnyi időt a fiúknak, előbb a lányok döntőjét bonyolították le. Báncs Eszter és Katona Barbara a két főszereplő, akik fej fej mellett haladtak. Egy ideig. Aztán Eszter vette át a vezetést, de Barbi utolérte, és hamar kiderült, a verseny az utolsó akadálynál dől majd el, akinek a zsákja magasabban lesz három percnél, az a nyerő. Centiken és másodperceken múlt, de végül Báncs Eszter nyerte meg az 50 ezer forintos utalványt.
- Nagyon nehéz volt a pálya - mondta Eszter -, az első futamnál nem tudtam felhúzni a zsákot, lejárt az időm, akkor azt gondoltam, hogy na itt a vége. Kifulladtam, de aztán a szurkolás segített. Kint van a családom, a párom, ez nagy erőt adott.
Eszter egyébként heti kétszer zumbázik, de most kedvet kapott az akadályversenyzéshez is.
thumb kr w 6- Egyáltalán nem volt könnyű, de az nagyon tetszett, hogy együtt megyünk, hogy látom, hol az ellenfelem, hogy ha előrébb van, megelőzöm, aztán ő engem. Élveztem a versenyt - foglalta össze.
A döntőben végül Tircs Gergely győzött, Berkes Viktor a második lett.
- Az volt a célom, hogy kipróbáljam magam - mondta Viktor -, néztem a tévében az Exatlont és a Ninja Warriort is, tetszett, így azt gondoltam, én is elindulok egy hasonló versenyen. Hát idáig jutottam, lesz még ilyen a jövőben is. A négyfal-akadály nagyon nehéz volt, borzasztóan feltornázza a pulzust. Egyébként kajak-kenuzom a TKKSE-nél, most megyek át az MTK-ba - mondta az ezüstérmes.
Tircs Gergely, a győztes, Miskolcon él és ott tűzoltó, sokszor indul különböző sportversenyeken.
- Amikor megláttam a pályát - mondta Gergő -, azt gondoltam, hogy hát ez egy játszótér. Az első futam után aztán megváltozott a véleményem, és ahogy jöttek az újabb futamok, egyre jobban fáradtam. A vége már halálos volt. Verseny közben igyekszem mindent kizárni, és csak a pályára figyelni.
Gergő egy 250 ezer forintos utalvánnyal térhetett haza. A program azonban nem ért véget a döntővel. Előbb a két akadályfutó - Kása András és Mischinger Péter küzdött meg egymással, majd az első két helyezett velük, igazi show volt a javából. Ami Mischinger Péternek egyébként sem esik nehezére.
- Nagyon hideg volt a víz, de tetszik a pálya, igazi tüdőgyilkos - mondta Péter -, a versenyzők pedig borzasztóan erősek, ügyesebbek mint mi vagyunk.
- Nagy a rutinod az akadályversenyzésben. Hogy kezdted el?
- Gyerekként is szerettem ilyesmit csinálni, szerettem, hívtak, mentem. Ennyi a történet. A legfontosabb, hogy szeressük csinálni. Fejlődni pedig úgy lehet, ha lépcsőzünk. Szerintem ez a legjobb: keresni egy hosszú lépcsőt, felfutni, aztán le, ez a legjobb edzés.
Fodor Petra


Content of popup