thumb kr fittdanceHiába tervezünk jó előre, készülünk egy-egy nagy eseményre, az élet sokszor arra kényszerít, hogy a naptárunkból kiradírozzunk egy oly’ fontos bejegyzést, s ami még szomorúbb, fogalmunk sincs, melyik dátumra írhatnánk vissza.

A Fitt-Dance Tánccsapat március 21-ére tervezte gálaműsorát, a több mint hatvan főt számláló csoport hónapok óta készült erre az alkalomra. Most viszont üres a színpad és üres a csapat próbaterme is, mindössze egy állvány árválkodik a terem közepén, rajta egy telefon, melynek kamerája előtt a vezetők, Katlan Judit és Bócsi Attila. Online órát tartanak, hogy a gyerekek otthon is tudjanak mozogni, s tanulni.
- Attól, hogy most nincsenek csoportos edzések, mindenféleképpen szeretnénk oktatni őket - mondja Bócsi Atilla -, sok olyan táncunk van, ami már elkészült a gálára, nem szeretnénk, ha ezt elfelejtenék a gyerekek, ezért gondoltuk úgy, hogy online bejelentkezünk a csoportokba, illetve videókat is töltünk fel. A gálára egy zárótáncot is terveztünk, ezt szeretnénk online megtanítani. Kis lépésekben fogunk haladni, hiszen sokkal nehezebb így, videóból megtanulni. Részletekben haladunk majd, bemutatjuk a lépéseket lassan, gyorsan, zenére és többször is. Ezt kérjük a gyerekektől is, hogy többször csinálják meg a koreográfiákat. Edzésen lehet, hogy elég kétszer-háromszor megmutatni valamit, de most nehezebb nekik is.
- Jelenleg hatvanan vagyunk - mondja Katlan Judit -, öt csoportunk van, tanítunk Tiszaújvárosban és Polgáron is, a legkisebb táncosunk 4, a legidősebb 23 éves. Mindannyian azt az utasítást kapták tőlünk, hogy maradjanak otthon, hiszen most ez a legfontosabb, de nem szeretnénk, ha mozgás, tánc nélkül maradnának, ezért is tanítjuk őket online. Sőt, még házi feladatokat is fognak kapni tőlünk. Nagyon hiányoznak a gyerekek, és azt vettem észre, hogy nekik is hiányzunk, a feltöltött videók alá többen is sírós smiley-kat posztolnak, nehéz mindenkinek, de most ez a helyzet.
Ha fizikailag nem is, virtuálisan mégiscsak együtt a közösség. Kicsit furcsa, kicsit nehéz, de mégis mozognak, tanulnak, és ha csak online is, de együtt vannak.
Fodor Petra

thumb kr kulissza 1Együttérzés, összefogás, szolidaritás. Ezekben a hetekben különösen felértékelődtek ezek a fogalmak. Miközben bezárkóztunk, felpörgött az online lét, a világháló lett a kapcsolattartás tere. Onnan próbálunk egymáson segíteni, egymást bíztatni, például zenével és tapssal az erkélyekre kiállva az egészségügyi dolgozókért, akiket ezekben a hetekben kemény próbára tesz az élet, a szükséghelyzet.

thumb kr jogaMások valós felajánlásokat tesznek a virtuális térben, maszkot készítenek, bevásárlást, gyógyszerkiváltást ajánlanak a rászorulóknak, megint mások mesét, verset, kultúrát kínálnak mindenkinek. A Kulissza Játékszín tagjai - kedvenc gyermekkori könyvem címét idézve - „Mindennapra egy mesét”, ami, ha műfaját tekintve valójában nem is mese, de meseszép, hiszen dallal, verssel, történetekkel töltik meg a fészbuk kínálta felületet.
Vírus ide, vírus oda, sokan töltik idejüket mozgással, ám a négy fal közt most ez sem könnyű, de edzeni online is lehet, együtt vagy egyedül, ez is egy afféle Maradj otthon! kihívás. Ha menni nem is lehet, de lépni, mozogni kell. Kell az agynak és kell a testnek, ezért is tart online jógaórákat a tiszaújvárosi Etka jógások vezetője, Árvainé Dajka Erzsike.
Csak néhány név és csoport a sok közül, akik leleményességükkel próbálják enyhíteni a bezártság napjait. Keressék az ismerősöket ismeretlenül is, segítsünk egymásnak, legyünk együtt most online!
berta

Már szombat este átmentem vidámba, miután végignevettem Dombovári István humorestjét. Még reggel is azon kuncogtam, hogyan akarta felvenni Juliska néni egy Zeusz nevű percdíjas jós közvetítésével a kapcsolatot Fifi nevű kutyusával, aki szegény már az örök vadászmezőkre költözött. Mire a sok kutyavakkantás között Zeusz rátalált, Juliska néni csak ennyit kérdezett: - Hová a fenébe ástad el a műfogsoromat Fifike?
Díjazom az otthonmaradtaknak sugárzott online koncerteket, jó filmeket, vidám perceket. Az ebéd is a Retro rádió műsorára szinte észrevétlenül készült el. Egy-egy pörgős dalra fakanállal a kezemben még táncra is perdültem. Csak akkor kaptam észbe, hol vagyok, amikor a szűk konyhámban belerúgtam az asztal lábába.
Az ebéd utáni kávémhoz a lánykáimtól kapott csomagból egy habos Caffe au Lait kapszulát választok, és fahéjjal, mézzel ízesítem. Ízlelőbimbóimnak is kell az élvezet. Rájövök, most még az is öröm, hogy erkélyünk van, és ott napozhatok. Mire vége a karanténnak, olyan barna leszek, hogy azt hiszik, egy tengerparton töltöttem több hónapot. Jólesően szívom magamba a friss levegőt, a nap melegét. Az általa kapott D vitaminnak is hálás vagyok. Sokáig nem tétlenkedek, feladatot kaptam, összeírni a több hétre való szükséges dolgokat. Száraz élelem, tisztálkodó szerek. Gyermekeink a távolból vigyáznak ránk, és online rendelik meg a házhoz jövő csomagot. - Csak ki ne menjetek! - kérik ők is a megszívlelendő szabályt. Féltenek.
Bár egy rossz álomnak tűnik a mostani valóság, jobb vidámabban várni a felébredést. Mindig is szerettem az otthon melegét, most lesz alkalmam megszépíteni minden szegletét. Majd olvasni félbehagyott regényeimet, kapcsolatot teremteni videón, vagy levelezve rég nem látott rokonaimmal, barátaimmal is.
Amilyen csacsogó, pörgő vagyok, olyan komoly, megfontolt, szűkbeszédű a párom. Állítólag az ellentétek vonzzák egymást? Biztosan, ha 47 éve így-úgy, de működik. Azért önkritikát gyakorolva, legalább belegondolok, milyen lenne ez fordított helyzetben. Ha én lennék komolyabb, és a férjem sertepertélne körülöttem állandóan.
Bevillan a nagy játékos kedvemnek, egy nem igazán jól sikerült befejezése. Kétszobás galamb-
dúcúnkban az jutott eszembe, mi lenne, ha elbújnék, és az erkélyen cigarettázó férjem, majd bejövet megkeresne. Ki is szóltam a drágának, elbújtam, találjon meg! Hova is guggolhattam le, mint a fotel mögé, és vártam csendben, türelmesen. Teltek a percek, tán negyed óra is, amikor végre nyílt az erkélyajtó, és a szentem átgyalogolt a szobán nagy komótosan, ki a konyhába egyenesen. Még vártam, reménykedtem, hátha a nagy világmegváltó férfi gondolatai közben bevillan, meg kéne keresnie, de mindhiába. A térdeim is kezdtek zsibbadni egy idő után. Így hát feladtam a nagy játékomat, de azt soha, hogy nem találok ki majd érdekesebbet…
Ezt csak azért jegyeztem le, mert játék az élet is. Játszunk az élet színpadán. Nem mindegy milyen szerepet osztunk magunknak. Legyen optimista, vidám. Épp elég, ami komolyabbat, nehezet az élet oszt reánk. „A remény hal meg utoljára”, szól a mondás, és az ember reménykedik. Tán jobban is teszi, ha vidámságot, jókedvet csempész be a megváltoztathatatlanba. Könnyebben elviselhető.
Hát ilyen volt az én karanténos vidám vasárnapom.
Gál T. Olgi

Egyre több magánember, csoport, közösség, egyházi személy mond hasznos tanácsokat különböző témákban e nehéz napok túlélési módozatihoz. Ez nagyon jó! Tudunk, hallunk egymásról - virtuálisan ugyan - mégis közösségben érezzük magunkat. Mindenkinek nagyon nehéz. Azok, akik aktív korúak, családot nevelnek, akik eddig reggeltől, estig távol voltak a családtól vagy egyedülállók, napjaink önkéntes „karantén világában” keresgélik a hasznos időtöltés lehetőségeit.

Arra gondoltam, hogy én is beállok az ötletadók sorába, és idős emberként leírom gondolataimat. Ezt akkor is vállalom, ha ezért valaki kinevet, vagy kigúnyol. Megpróbáltam egy csokorra való ötletet összegyűjteni a bezártság elviseléséhez. Ezek nem nagy dolgok, és nem is ismeretlenek, de a mostani helyzetünkben sokaknak figyelemfelkeltő lehet. A megszokott házi- és ház körüli munkákon túl olyan tevékenységek, amelyekre nem, vagy sokkal kevesebb idő jutott a napi teendők sokasága miatt. Akik elolvasásra érdemesnek ítélik e „gyűjteményt” megköszönöm.
Bibliaolvasás, közös imádkozások,
szekrények /fiókok rendezése, vitrinek áttakarítása,
iratok /számlák rendszerezése,
ruhajavítás/ selejtezés,
növényápolás / kertgondozás, állatgondozás,
olvasás - verstanulás- emlékek leírása, könyvespolcrendezés
zenehallgatás/ muzsikálás, éneklés/zsoltárok,világi dalok,
internetezés, felhívni régi ismerősöket,
kézimunkázás, társasjátékok bármelyik fajtáját játszani,
garázs-, kamra-, pincetakarítás/kifestés
torna, házipatika átvizsgálása
„cipőpark” rendbetétele,
névjegykártya, telefoncímjegyzék selejtezése,
festés, rajzolás,
sok időt igénylő ételek elkészítése/ új ízek kipróbálása,
szerszámkészlet átvizsgálása,
meghibásodott eszközök, tárgyak javítása,
barkácsolás, dísz- és hobby tárgyak készítése,
szőnyegtisztítás,
konyhai fiókok átmosása, élelmiszerek szavatosságának átvizsgálása.
v-s iné


Content of popup