Napjainkban, a retro időszakában kiváltképp nagy az érdeklődés a múlt megismerése és kutatása iránt. Mi, tiszaújvárosiak is így vagyunk ezzel, főképp akkor, ha a számunkra oly fontos Tiszai Vegyi Kombinátra gondolunk.
A TVK volt Magyarország legnagyobb vegyipari vállalata 1961-től 2015-ig, amikortól MOL Petrolkémiai Zrt. néven működik tovább. Tiszaszederkény, Leninváros és Tiszaújváros a mamutvállalatnak köszönheti létét, hiszen a város felépítése és fejlődése lényegében ennek köszönhető, nem beszélve arról, hogy több ezer ember megélhetését biztosította.
A TVK múltjának kutatása nemrég új erőre kapott. Történészként már sok archívummal és hagyatékkal találkoztam, de ilyet még én se láttam: dokumentumok, filmtekercsek, köttetett folyóiratok, hangszalagok több tonnányi mennyiségben! Külön kiemelném a fotóarchívumot, melynek átlátása sem egyszerű még ebben a pillanatban - körülbelül 500 fotóalbum, 80 negatívtartó dosszié (dossziénként 1500-2000 képkockával), 8000 dia, megszámlálhatatlanul sok fotó tasakokba eltéve. Ez a TVK-s múlt, Tiszaújváros TVK-s öröksége.
Azonban mit sem ér a fotó, ha nem tudjuk, hogy kit vagy mit ábrázol, vagy milyen eseményt örökített meg. Ehhez kérjük az egykori dolgozók segítségét.
Hétről hétre itt, a Tiszaújvárosi Krónikában, és a Tisza TV képújságában bemutatunk néhány képet. Ha bárki felismeri magát, munkatársát, az eseményt, a helyszínt, vagy csak kellemes emléke, története fűződik valamelyik képkockához, kérjük írja meg nekünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Hivatkozásként kérjük, tüntessék fel a kép alatti számsort.
Bízunk abban, hogy sokan kedvet kapnak a nosztalgiázáshoz, az emlékezéshez, ezzel is segítve TVK-s örökségünk megőrzését az utókor számára.
Dr. Kákóczki Balázs
muzeológus,
Helytörténeti Gyűjtemény


Content of popup