thumb olimpia 1.A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg 2020 nyarán (július 24. - augusztus 9.), az eredeti időpontban az olimpiai játékokat, jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó kedden jelentette be, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetértett vele abban, hogy el kell halasztani a tokiói olimpiát és paralimpiai játékokat. Nem sokkal később a hivatalos döntés is megszületett.
thumb olimpia 2.Az indoklásban azt írták: a WHO-tól kapott információk alapján a NOB elnöke és Japán miniszterelnöke úgy döntött, hogy jelen körülmények között nem tartható meg az olimpia, de 2021 nyaráig mindenképp meg kell rendezni a játékokat. Mindezt a sportolók és az olimpia rendezésében érdekelt személyek egészségének megőrzése érdekében teszik. Így tehát idén nyáron nem rendezik meg az olimpiai játékokat.
Halasztásra még nem volt példa, legutóbb 1944-ben történt olyan, hogy nem tudták megtartani az olimpiát, akkor a világháború miatt. Előtte - ugyancsak háború miatt - 1916-ban és 1940-ben maradt el az olimpia.
Az olimpiai lángot március 12-én gyújtották meg a görögországi Olümpiában, egy nappal azután, hogy a WHO világjárványnak minősítette a koronavírus-járványt. A lánggal hét napig futottak Görögországban, majd a japán szervezőbizottság képviselői március 19-én vették át az athéni Panathinaiko Stadionban. A japán szervezők ezután azt kérték, hogy ne menjenek ki az emberek az utcára, hogy megnézzék a láng útját, mégis 50 ezres tömeg kísérte csak azt, hogy olyan szimbolikus helyekre vitték el, mint Isinomaki vagy Fukusima.
Japánban hivatalosan nincs járvány, a 126 milliós országban a fertőzöttek száma alig haladja meg az ezret, de már március 2-án bezárták az iskolákat, és hatékony intézkedéseket tettek a lassításra.
Japán elvileg készen áll az olimpiára, de a világ többi része a járvány miatt pillanatnyilag nem.
Sok sportágban már befejeződött a kvalifikáció, de az összes olimpiai helynek csak alig több, mint a fele kelt el eddig, például a magyar női vízilabda-válogatott és a női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőjét sem tudták a megjelölt időpontban lebonyolítani. A vízilabdában a pótidőpont sem látszik biztosnak. A 3x3-as kosárlabdában, ami érinti a férfiakat és nőket is, Budapest lenne a rendező, de az áprilisi torna is bizonytalanná vált. Kajak-kenuban sem látszik, hogy a pótkvalifikációs versenyen hogyan jutnak kvótához a versenyzők. Az úszók országos bajnokságát, ami egyben olimpiai válogató is, nemrég kellett volna megrendezni, de a járvány szélesedésével ezt sem lehetett megtartani.
A halasztás sok sportág jövő évi versenynaptárát átírja. A vizes világbajnokságot 2021 nyarán Japán déli részén, Fukuokában rendezték volna meg, várhatóan ez is elmarad. Az is lehet, hogy 2023-ra tolódik. Ez a csúszás Budapestet is érintheti, mert a Duna Arénában rendeznék a 2027-es vb-t.


Content of popup