thumb kr kajak 1Gyerekek futkároztak, kergetőztek, játszottak, nevetgéltek az edzőteremben. Volt energiájuk a húzódzkodás, a fekvőtámasz, a lábemelés, a sprint és a hasprés között. Ilyenek a sportolók, akkor is mozognak, ha nem kötelező. A feladatokba pedig mindent beleadnak. A hajók ugyan most a csónakházban pihennek, de nem sokára kezdődik a szezon, irány a víz, a versenyek izgalmas időszaka. Addig is marad az edzés és a szokásos téli erőfelmérő, melynek tiszaújvárosi állomását múlt szombaton rendezték meg. 

thumb kr kajak 2Tíz egyesület 203 sportolója nevezett, a 8 és 14 éves kor közötti korosztály mérte össze egymással erejét.
- Sokat szigorítottak a szabályokon - mondta Bodri Márk (Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület) a húzódzkodás után - tizenkettőt fogadtak el nekem. A futáson már túl vagyok, remélem a többi feladat is jól sikerül. Jó, hogy van ez a verseny, mert tökéletes képet ad arról, hogy hogyan sikerült a téli alapozás. Én úgy látom magamon, hogy tavaly óta rengeteget fejlődtem.
Plank, hasprés, 12 perc futás a szabadban, 30 méteres sprint, húzódzkodás a nagyoknak, rögzített karú függés a kicsiknek és lábemelés fej fölé - ezek a feladatok vártak a gyerekekre.
- A legjobban a plank megy - mondta Viszokai István (Tokaji Vízi Sportklub) -, ezt otthon is szoktam sokat gyakorolni. Egy-két éve kezdtem el kajakozni, amikor unokatestvérem elkezdte, akkor én még thai boxra jártam, de átiratkoztam kajakra, mert jobban tetszett.
Zsófi Emma (Miskolc) öt éve kajakozik, emellett kézilabdára is jár.
- A rögzített karú lógásnál 27 másodpercig bírtam, a planknál megcsináltam a maximumot - kezdte -, négyszer már voltam első ilyen versenyen, egyszer pedig negyedik. Azért jó egyébként sportolni, mert erősebb leszek tőle.
Fekete Nórát (TKKSE) a 30 méteres sprintfutás után csíptük el, igaz, nem volt könnyű, mert ahogy a rajthoz is szaladt, a cél után se pihent.
thumb kr kajak 3- Azt nem mondanám, hogy erős vagyok - mondta Nóra -, de azért van bennem erő. Várom már a versenyeket. Azért kezdtem sportolni, mert éreztem, hogy jó lenne egy kis mozgás, sport. Lassan három éve kenuzok már. Azért jó, ha valaki sportol, mert jobb lesz tesiből is, de nem is ez a lényeg, azért is jó sportolni, mert ha unatkozol, akkor simán eljöhetsz futni, vagy bármit mozogni.
Az egyik legnehezebb a húzódzkodás volt.
- Lehetett volna jobb is - mondta Fodor Fedóra (City-Gas Tiszafüred Kajak-Kenu SE) -, de meg vagyok elégedve. Arra kell figyelni, hogy fel kell magasra emelni az állunkat, és nem lehet a másik irányba fogni a húzódzkodó rudat. A fekvőtámasz még hátravan, azt szeretem is.
Országosan hat helyen rendeztek erőfelmérőt, ennek egyik állomása volt Tiszaújváros, itt az ország észak-keleti régiójának egyesületei vettek részt, 203 nevezés érkezett.
- Azt látjuk, hogy tele vannak energiával a gyerekek. A hétköznapokban is? - kérdeztem Béke Lászlót, a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület elnökét.
- Igen, ebben a sportágban igen. Nagyon lelkesek és nagyon jól vannak edzve ezek a gyerekek, azt gondolom, hogy minden tekintetben. Nem csak a fizikai, hanem a lelki edzettségükre is igaz, itt csak jót tanulnak - mondta az elnök.
Megtanulnak szabályok szerint élni, biztatni, segíteni, szurkolni. Egy ilyen verseny támpont nekik és edzőiknek is.
- Egy ilyen verseny megtöri a téli monotonitást - mondta Kubin Ádám, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára -, jó lezárás a gyerekek számára, fel tudják mérni, hogy mennyit fejlődtek a télen. Tavaly ősszel is voltak ilyen erőfelmérők, ez jó lehetőséget nyújt arra is, hogy összehasonlítsák a két eredményt, így egzakt módon mérhető a fejlődés. Két évvel ezelőtt kidolgoztunk egy tehetségmenedzselési programot, pontos, meghatározott elvárási szintekkel és feladatleírásokkal, ez egységes rendszerben méri a gyerekeket.
Fodor Petra


Content of popup