thumb kr uszotaborMár csak néhány nap van hátra az iskolából és megkezdődik a várva várt vakáció. Nem volt könnyű tanévük az iskolásoknak. Pandémia, karantén, betegség, bezártság, online otthontanulás jellemezte az elmúlt kilenc hónapot. Most úgy néz ki, kiszabadulhatnak a gyerekek, a nyaruk végre felhőtlenül telhet együtt, közösen, barátokkal, táborokban.

Ahogy megszoktuk, idén is indulnak sporttáborok, szinte minden sportegyesület megszervezi a maga napközijét. Focira, kajakra, triatlonra is lehet jelentkezni, nem csak azoknak, akik már sportolnak, hanem újoncokat is fogadnak. A Gimnasztráda vezetői is szerveznek nyári napközit a saját tornászaiknak és az érdeklődőknek is.
- Minden nyáron szoktunk edzőtábort szervezni - mondta Madár Éva, a Gimnasztráda vezetőedzője. - A mostani táborunk abban lesz más, mint a korábbiak, hogy két helyszínen tartjuk, a Hunyadi iskola két tornatermében leszünk. Az egyikben sportolóink edzéseit tartjuk majd, a másik teremben pedig az újoncokat várjuk, kizárólag óvodás és kisiskolás korosztályban. Most az utánpótlás nevelésére fektetjük a hangsúlyt, így szeretettel várjuk azokat a gyerekeket, akik szeretnék kipróbálni az akrobatikus mozgást. A tábor augusztus 16-tól 19-ig tart, és 20 ezer forintba kerül majd.
Idén is népszerű a Vízipók sportnapközi. A főleg úszásra fókuszáló táborba júliusban három héten keresztül, három turnusban fogadják az általános iskolás gyerekeket. A tábor bázisa a Sportcentrum területén lévő súlyemelőcsarnok lesz, innen mennek a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőbe naponta kétszer a táborozók. A rossz időre is felkészülnek a szervezők, ha nem tudnak vízbe menni, akkor játékos sportfoglalkozások lesznek.
Újra várja a horgászni szerető gyerekeket a Zabos Géza Horgász Egyesület is, két turnusban. Az egyik június 28. és július 2. között lesz, a második pedig július 5-től július 9-ig tart. A turnusokra maximum 20 fő jelentkezhet, amihez horgász-
engedély is szükséges.
A Derkovits Művelődési Központ is készül a nyárra. Kézműves- és zenetábort is szerveznek.
Az utóbbit augusztus 9-től 13-ig a Derkovitsban tartják, azoknak a 8 és 14 év közötti gyerekeknek, akik érdeklődnek a zene iránt. A tábor célja, hogy népszerűsítse a zenetanulást, elsősorban fúvós- és ütős hangszerek lesznek a középpontban. A kézműves tábort a Villa Scederkyn tájáház udvarán rendezik meg.
- Július 12-től 16-ig lesz a kézműves tábor, amit maximum 15 fővel tervezünk - nyilatkozta Füredi Zsuzsanna, a Derkovits Művelődési Központ művelődésszervezője, a tábor szervezője. - Most szövés, fonás, nemezelés lesz a fő téma. Onnan jött a témaötlet, hogy sokszor találkozok olyan gyerekekkel, akik nemhogy a négyes vagy az ötös fonást, de még a hármas fonást sem ismerik. A gyerekek nyolctól tizenkét éves korig jelentkezhetnek,azt gondolom, hogy a hasonló korosztályú gyerekek könnyebben tudnak együttműködni, együtt játszani. Mivel szabadtéri tábort szervezünk, így különösebb járványügyi előírásokat nem kell betartanunk, természetesen arra vigyázunk, hogy mi felnőttek mindannyian, akik a gyerekekkel foglalkozunk, be legyünk oltva.
Az általános iskolák sem vágnak bele program nélkül a nyárba. Napközis foglalkozásokra minden iskolában lehet jelentkezni. A Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola kerékpáros- és vízi vándortábort szervez a felső tagozatosoknak, a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai a Balatonra mehetnek táborozni. A Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskolában több héten át tartó sporttábort rendeznek a testnevelés szakos pedagógusok és a hittantábort is megtartják, aminek a helyszíne a plébánia és az iskola udvara lesz. A Kazinczy Ferenc Református Általános Iskolában szintén szerveznek református napközis foglalkozást a diákoknak.
- Hagyomány az iskolánkban, hogy júniusban az utolsó két hétben református nyári foglalkoztatást szervezünk a gyermekeink részére, ami nagy népszerűségnek örvend évek óta - nyilatkozta lapunknak Makkainé Chmara Marianna, az iskola igazgatója. - Az első héten, június 15-e után három napon keresztül, a következő héten öt napon keresztül jöhetnek a gyerekek, ahol bibliai történeteket dolgoznak majd fel és különböző szabadidős programokon is részt vesznek.
ema


Content of popup