thumb kr tri 4Nem akármilyen nehéz éven vannak túl a hazai és nemzetközi triatlontársadalomban is előkelő helyen jegyzett Tiszaújvárosi Triatlon Klub tagjai. A sok-sok bizonytalanság, a korlátozott edzési és versenyzési lehetőségek alaposan megviselték a sportolókat, edzőket, akiknek így is sikerült megőrizniük motivációjukat, csakúgy, mint pozíciójukat a sportág elitjében.

- A 2020-as év tavasztól, a bizonytalanság mellett arról szólt, hogy az egyesület működőképessége megmaradjon, a versenyzőkkel megtartsuk a kapcsolatot, lehetőség szerint találjunk edzéslehetőséget - kezdte értékelését Lehmann Tibor elnök-vezetőedző. - Az is fontos volt, hogy a Fodor Ágnes, Balogh Bence, Filep Csaba alkotta edzői stábot egyben tudjuk tartani, illetve, hogy a versenyzők, edzők és a szülők motivációja ne fogyjon el. A legjobbaknak, akiknek ezek az évek kulcsfontosságúak elit versenyzővé válásuk szempontjából, mindenáron megpróbáltunk edzéseket tartani - új helyszíneken, alternatív edzésmódszerekkel, de folyamatosan dolgoztunk. A kisebbekkel a kezdeti szünet és online kapcsolattartás után kis csoportokban, a természetben kezdődtek el a szervezett edzések. Később kaptuk vissza természetes életterünket a Tiszaújvárosi Sportcentrumban. A legnagyobb gondot az uszodák hiánya okozta, ami nyár közepére szerencsére megoldódott. Addig a nagyok a tavakban, „házi medencékben” gyakoroltak, később a kicsikkel kiegészülve ingázással hidaltuk át a problémát. Ezt az időszakot egyikünk sem szeretné újra átélni, azt hiszem.

Szépen gyűjtögették a medálokat

- A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) versenynaptárában szereplő eseményeken 60 igazolt sportolónk tudott részt venni mintegy 30 versenyszámban a rövid, de annál sűrűbb hazai szezonban, ami a „lazítás időszakában” volt, júliustól október közepéig tartott - folytatta az MTSZ szakmai alelnökeként is ténykedő sportvezető. - Az országos bajnokságokon egyéniben 8 arany-, 11 ezüst- és 6 bronzérmet harcoltak ki sportolóink, míg csapatban 5 arany-, 6 ezüst- és 1 bronzmedált sikerült elhoznunk. Az egyéni bajnokságokat minden kategóriában megtartották, viszont a csapatversenyekből néhányat el kellett engedni a naptár sűrűsége miatt. Sajnos emiatt maradt el a tiszaújvárosi triatlon klubcsapat ob is. Érdekesség, hogy az elit mezőnyben soha nem látott színvonalat láthattunk: Magyarország legjobbjai nemzetközi versenyek híján itthon indultak. A legtöbb hazai verseny Bicsák Bence - Lehmann Csongor csatát hozott, egyelőre még Bicsák-fölénnyel. Középtávon sikeresen próbálta ki magát Putnóczki Dorka és Lehmann Bence. Triatlonban domináltunk elitben, U23-ban, juniorban, ifjúságiban Sinkó-Uribe Ábel, Bóna Kinga, Kovács Gyula és Vágási Zoltán révén. Ez a fölény duatlonban tovább nőtt, itt mindkét nem abszolút versenyén is tiszaújvárosi győzelem született (Bóna Kingának és Sinkó-Uribe Aurélnak köszönhetően, de nyert az ifjúsági Vágási Zoltán is.) Az utánpótlás korúak is nagyszerűen versenyeztek egész szezonban: az újonc lány csapatunk mindent nyert, a serdülők a csapatversenyeken szintén folyamatosan dobogón álltak. Nemzetközi szinten - az U23-as világversenyek törlése miatt - Lehmann Csongor elit világbajnokságon elért 15. helyezése, majd a Karlovy Vary Világkupa 9. helyezése volt a legjelentősebb eredmény, melynek köszönhetően a 2020. évi U23-as világranglistát a 20. helyen zárta. Ezen kívül örültünk, hogy ORV résztvevőink sikeresek voltak, és majdnem mindenki el tudott jutni legalább egy-két nemzetközi versenyre, akinek ez szükséges. Az alaposan megkurtított nemzetközi program keretében összesen hét eseményen, hét sportolónk tudott részt venni. A legfájóbb volt számunkra a junior és felnőtt Európa-bajnokság törlése, melyekre öt sportolónk szerzett indulási jogot.
Lehmann Csongor testvérével, Bencével az Alicantei Egyetem csapatával november végén, december elején két héten át Spanyolországban edzőtáborozott többek között a jelenlegi világranglista 3. helyezettjével, a 2010-ben Budapesten junior világbajnok Fernando Alarza-val, és a tavalyi U23-as világbajnok Roberto Sanchez Mantecon-nal.

A rendezvényekről

- A csapat megszokott mindennapjai mellett a rendezvényszervezés is komolyabb károkat szenvedett el idén - mondta Lehmann Tibor. - A triatlon világkupa és a Triatlon Nagyhét elmaradása egy hosszú, történelmi hagyományt szakított meg. Bizonyára hiányzott a sportolók mellett a városlakók és az ide látogató vendégek nagy részének is. A tömegsport rendezvények jó része szintén elmaradt, szerencsére egy kicsit tudtuk kárpótolni a mozogni vágyókat a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány segítségével életre hívott Tisza Tour kerékpáros rendezvényen. A „túlélésben” és a rendezvények életre hívásában köszönet illeti meg segítő partnerségéért Tiszaújváros önkormányzatát, és a támogatókat. Az idei sűrű menet, a változó körülményekhez való alkalmazkodás, a folyamatos plusz erőfeszítések és a bizonytalan jövő bizony nyomot hagyott a csapaton, ami most, az év vége felé érezhető igazán. Nagy szükség volt az ünnepek alatti feltöltődésre, jobban, mint valaha! Némi vigaszt jelenthet számunkra, hogy a Magyar Triatlon Szövetség által elkészített, 98 klubot tartalmazó, összesített egyesületi ranglistán 1379 ponttal az élén végeztünk, megelőzve az 1176 pontos Pécsi SN Zrt. és a 897 pontos Budaörsi TK gárdáját. Jótékony „környezetváltozást” jelentett, hogy néhány versenyzőnk megmérette magát a téli kerékpározásban, a cyclocrossban. Év végén, a budapesti Magyar-kupa futamon az elit kategóriában Lehmann Csongor bronzéremig jutott, Lehmann Bence 8., Orosz Gergő 10., Sinkó-Uribe Ábel a 11. helyen zárt. Az U19 kategóriában Kovács Gyula 5., Vágási Zoltán 10. helyen mutatta meg, hogy a triatlonosokkal itt is számolni kell. A január 10-én, Miskolcon megrendezett cyclocross országos bajnokságon Csongor ismét bizonyította rátermettségét, ezúttal is harmadik lett az elitben, ami ob-bronzérmet jelentett számára. Ugyanebben a futamban Lehmann Bence az értékes ötödik helyet érdemelte ki.

A 2021-es esztendőről

- Rendezvény szinten a klub a triatlon sport egyik hazai és nemzetközi központja kíván maradni - emelti ki a tiszaújvárosi sportvezető. - A rendezvényeket nem lesz könnyű újraindítani, de meg kell találnunk annak a módját, hogy az elődök és a jelenlegi csapat által létrehozott értékeket tovább tudjuk vinni. Tiszaújvárosnak, a régiónak szüksége van a rendezvényeinkre, mi így tervezünk. A Tisza Triatlon időpontját május 29-30.-ra időzítettük, a többi esemény előkészítésén is dolgozunk. A sportolóink elkezdték a felkészülést a 2021-es szezonra. Bár a korlátozások és a járványhoz történő alkalmazkodás nem könnyíti meg a munkát, talán látjuk már az alagút végét, készülünk a nyári - és talán tavaszi - versenyekre a szokásos módon. Edzéskörülményeink most biztosítottak - reméljük, ez így is marad, mert nem tudom, hogyan élnénk túl egy újabb zárlatot. A nemzetközi edzőtáborok bizonytalanok jelenleg az utazási korlátozások miatt. Akinek legkorábban kell csatasorba állni, az Lehmann Csongor, aki az egy év csúszás miatt meglehetősen jó esélyt kapott az olimpiai kvalifikációra, melynek részét képezi majd egy magyar kvalifikációs sorozat is, melynek nyertese lehet ott a mieink közül - Bicsák Bence mellett - a tokiói ötkarikás játékokon. A többi nemzetközi szinten versenyző csapattárs nyugodtabban készülhet, az ő versenyeik csak nyár elején következnek.
SZIS


Content of popup